lauantai 18. helmikuuta 2017

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Se on ohi silmänräpäyksessä.

Brittiläisen Clare Mackintoshin esikoistrilleriä Annoin sinun mennä ei ole kehuttu turhaan, sillä olen samaa mieltä muiden kanssa, trilleri on juonenkuljetuksen mestarinäyte, mieletön käänne, vangitseva, nokkela, piinaava ja ällistyttävän hyvä. Nämä kehut olivat kirjan kansiliepeissä. Kirjaa on myyty todella hyvin kansainvälisesti ja se on saanut useamman rikoskirjallisuuspalkinnon. Eiköhän tästäkin tehdä elokuva, sillä kaikki ainekset löytyvät menestyvälle ja hyiselle trillerielokuvalle.

Siitäkin huolimatta kirjan ensimmäinen osa oli pitkästyttävä loppusivuille asti, kunnes silmilleni räjähti trilleripommi. Kaikki mitä olin luullut siihen asti, kirjan tarina ei juuri siihen mennessä ollut kutkuttanut mielikuvitusta, muuttui juoneltaan täysin erilaiseksi. Kirjan toinen osa oli sitten sitä hyytävää psykologista trillerikauhua, jota kukaan ei halua kokea, ei kukaan, elävässä elämässä. Tiedän, että se on monen naisen tai lapsen jokapäiväistä elämää perhepiirissä, mutta onhan se järkyttävän kamalaa ja suoraan kuin jostakin kauhutarinasta, jota normaalielämässä piilotellaan ja salaillaan, niin sitä piiloteltiin ja salailtiin kirjassakin.

Kohotin käteni, painoin tupakkani tulipään rintakehääsi vasten ja tumppasin sen rintojen väliin. 

Kirjan tarina alkaa siitä, kun pieni poika jää auton alle ja autoilija pakenee paikalta. Poliisi ei saa yliajajaa kiinni ja pian yliajosta on kulunut vuosi. Oikeasti kirjan tarina on alkanut jo vuosia ennen yliajoa, ja ne juonenkäänteet tulevat kirjan kerroksellisessa tarinassa esille yksi kerrallaan, kun lukijalle tarjotaan pahaa ja vieläkin pahempaa pienissä erissä. Olet jo alkanut aavistella tarinan mahdollista juonta ja sen aiheuttajaa, mutta kirjailija ei tarjoile kaikkea heti, vaan joudut nauttimaan koko ruokatarjoilun alkupaloineen, eturuokineen, pääruokineen ja jälkiruokineen erilaisten juomien kera. Jokaisessa ruokalajissa on mukana sysimustaa ilkeyttä. 

Syytökset eivät pitäneet paikkaansa: en koskaan antanut sinulle mitään, mitä et olisi itse kerjännyt.

Clare Mackintosh tietää mitä kertoa lukijalle, sillä hän on poliisi ja toiminut poliisina12 vuotta sekä rikostutkijana ja järjestyspoliisina. Olisin toivonut poliisien työskentelyyn ja henkilöhahmoihin enemmän räväkkyyttä, mutta Mackintosh kirjoittaa siitä mitä hän on työkseen nähnyt ja tehnyt. Räväkkyyttä olisin halunnut siksi, että poliisit olivat kuitenkin aika isossa roolissa kirjan kuvioissa. Huolimatta tylsistä poliiseista, joiden tutkimustyö junnasi paikoillaan ja pysähtyneenä, Annoin sinun mennä on paras trilleri, jonka olen lukenut tänä vuonna. Jälleen kerran toivotan jännittäviä hetkiä kirjan parissa, ja toivottavasti koet samanlaisen trilleripommin kirjan käännekohdassa kuin kaikki muutkin lukijat.

Katselin, kuinka hän käveli kohti ajovalojen kiilaa.

Clare Mackintosh, Annoin sinun mennä *****
suom. Päivi Pouttu-Deliére
Gummerus 2017
s. 414
I Let You Go 2014

Annikan, Leena Lumin, Susan, Kristan, Erjan, Raijan, Marian, Kirjaluotsi, Ullan ja Lillin bloggaukset kirjasta.

14 kommenttia:

 1. Tällaisia takuuvarmoja menestystrillereitä on saatava lukea vähintään kerran vuodessa, tosin luulen että tänä vuonna vastaavanlainen on Hyvä naapuri, eikös vain? Vai muistanko väärin... No joka tapauksessa, molemmat kiehtovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kaisa minunlempparidekkaristeilta tulee myös uutuudet eli uusi Harry Hole-sarjan dekkari Jo Nesbolta nimeltään Jano ja Lars Kepleriltä Kaniininmetsästäjä. Paula Hawkinsilta tulee myös uusi kirja muistaaksen Tummaan veteen, ensimmäinen oli Nainen junassa. Tänä vuonna on jännitystä ilmassa ;)
   Hyvä naapuri ja Ikuisesti merkitty kannattaa myös lukea.

   Poista
 2. Mai, mitä minä sanoin:) Tämä on niin kuumaa, että hui! Tästä tulee takuulla elokuva ja pahinta mitä pelkään, on se, että jo kirjoitettu olisi tälle jatkoa, sillä...arvaat kyllä...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan Leena... kirjoituksia hiekalla...
   Mutta minulle oli tuo poliisityö aika pettymys. Ja poliisihenkilöt.

   Poista
  2. Poliisihenkilöt ovat minulle melkein aina pettymys! En haluasi heitä, jos he eivät ole Morse tai Wallander tai Derrick:) Mutta, mutta, onhan meillä yksi henkiseltä tasapainoltaan vinksahtanut psykologinen profiloija, joka tottelee nimeä Sebastian, silloin kun häntä huvittaa! Ah, mikä renttujen renttu <3

   Poista
  3. En ole joutunut Sebastianin lumoihin, kun en ole lukenut yhtään dekkaria missä hän esiintyy. Oma renttuni on Harry Hole <3

   Poista
 3. Huhuh, kyllähän tämä täytyy lukea kun vastaan tulee. Hyvä trilleri aika ajoin tekee sielulle hyvää! Kiitos Mai! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu ja olen samaa mieltä. Minusta hyvä trilleri puhdistaa ajatukset, sillä pystyn ajattelemaan vain tarinaa ja muu nollautuu. Lukeminenhan käy terapiasta ja minulla tämä terapia on toiminut hyvin siitä asti kun opin lukemaan.
   Kiitos Kaisa Reetta <3

   Poista
 4. Wau, näinkö hyvä ja hyytävä tämä on! Kiitos hyvästä esittelystä Mai. Pitäisi ehtiä, järjetön lukusuma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantsii pitää välillä taukoa, ettei käy liian kiireiseksi lukeminen. Loppuu lukuilo ;)
   Tämä trilleri tuli kirjastosta ja aloin sitä illalla lukemaan ja lopetin, kun takakansi tuli vastaan. Tarina oli todella hyvä, kun selvisin alusta puoleenväliin. Kyllä nukutti aamulla :)

   Kiitos Riitta <3

   Poista
 5. Minäkin pidin tästä kovasti ja onpa hienoa, että teos käännettiin suomeksikin. Clare Machintoshilta ilmestyi viime vuonna toinen kirja, I See You, joka on minulla parhaillaan kirjastosta lainassa. Odotukset on kovat, koska tämä olin näin hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että uusi kirja on tulossa. Käyn katsomassa postauksesi, kunhan olet lukenut kirjan ;) Kiinnostaa tietää mitä on tulossa.

   Poista
 6. Minulla odottelee tämä lukulaiteessa. Kirjastossa on niin jäätävä jono tähän - yli 160! - , että kliksuttelin enkunkielisen version itselleni (säästin kymmisen euroa verrattuna Elisa-kirjan käännökseen, piheys iski...). Hiihtolomalla ehkä tämän pariin, kuulostaa tosi hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakaupassa kävi kolme myyjää mainostaamassa tätä lauantaina ja kirjarivistö oli laitettu ovelle esille. Sanoin että luin kirjan viime yönä yhdellä lukukerralla. Siellä on yksi tuttava töissä ja hän vinkkasi jo aiemmin, että kannattaa lukea. Ehdin siis varata kirjan tosi aikasin. Kirja käy varmasti kaupaksi.
   Juu se piheys on tuttua. Tulee kuitenkin ostettua välillä ja kirjat ovat kalliita. Viimeksi ostin Lempin, kun varauslista ei lyhentynyt siitä sadasta millään.
   Lukujännitystä :)

   Poista