lauantai 25. helmikuuta 2017

Lauren Kate: Langennut

Varjot kieppuivat aivan heidän yllään. Niin lähellä, että hän olisi voinut koskettaa niitä. Niin lähellä, että hän mietti, pystyikö tyttö kuulemaan niiden kuiskinnan. Hän katseli, miten pilvi kulki tytön kasvojen yli. Hetken ajan hän näki tunnistamisen välähtävän tytön silmissä. Sitten ei ollut mitään, ei yhtään mitään.

Amerikkalaisen Lauren Katen Langennut teoksesta tehty elokuva saa ensi-iltansa Suomessa maaliskuussa 2017. Kirja on Langennut-sarjan aloitus. Sarja kertoo yliluonnollisista voimista 17-vuotiaan Lucinda Pricen elämässä, joista hän oli kärsinyt koko elämänsä, mustista varjoista, jotka eivät tulleet pelkästään painajaisina uniin, vaan hän näki niitä tosielämässäkin. Lucinda eli Luce oli tottunut olemaan hiljaa varjoista, sillä siten hänen ei tarvinnut syödä mielenterveyslääkkeitä ja hän selvisi ilman terapiaa, joista ei ollut mitään apua, sillä varjot piinasivat häntä.

Arriane silmäili häntä ja naputteli sormellaan kalvakoita huuliaan. "Täydellistä", hän tokaisi, astui eteenpäin ja työnsi kätensä Lucen käsikoukkuun. "Mietinkin juuri, että olen uuden orjan tarpeessa."

Kirja alkaa koulukodin pihalta, jossa Luce tapaa muut yhtäaikaa kouluun tulijat. Miksi koulukoti, lue Langenneista tarkemmin, niin tiedät taustat. Koulu oli kurja ulkonäöltään, ja Lucesta tuntui ikävältä, sillä koulussa ei saanut käyttää edes kännykkää, joten ystäviin ja vanhempiin ei juurikaan voinut pitää yhteyttä. Asuntolan ikkunoissa oli kalterit ja koulualueelta ei saanut poistua. Koulu oli todellinen vankila.

"Tunnit täällä ovat sieluttomia", Arriane sanoi. "Pahempaa, ne riistävät kuulijaltakin sielun" Tämän mestan kahdeksastakymmenestä tyypistä vain suunnilleen kolmella on enää sielu." Hän nosti katseensa. "No, sehän on sanomattakin selvää."

Pian kävi selväksi, että koulukodissa on kaksi hyvännäköistä tyyppiä, joista Luce oli kiinnostunut. Toinen tumma Cam, toinen vaalea Daniel. Cam kiinnostui heti Lucesta ja yritti flirttailla hänen kanssaan, mutta Daniel, johon Luce tunsi ihmeellistä vetoa, torjui hänet kerta toisensa jälkeen. Daniel kiinnosti Lucea niin paljon, että hän haki tietoa netistä, kirjastosta ja ystävystyttyään Pennin kanssa, jolla oli vapaa pääsy koulun arkistoihin ja tiloihin, tiedon etsiminen laajeni. Miksi Daniel kiinnosti Lucea niin paljon. Olisihan ollut helpompi seurustella Camin kanssa, joka kävi kuumana häneen. Luce tunsi vain ihmeellistä yhteenkuuluvuutta Danielin kanssa ja hän oli varma, että hän oli tavannut Danielin ennenkin.

Hän tunsi, miten varjot nykivät hänen jalkojaan tuolin alla. Ne pysyivät paikoillaan, lyijynraskaina, koko elokuvan ajan, ja jokainen minuutti tuntui iäisyydeltä.

Lauren Kate on kirjoittanut viihdyttävän ja jännittävän yliluonnollisen tarinan, jonka tapahtumien juonenkäänteet koukuttavat loppua kohti hurjalla vauhdilla. Luce on nähnyt tapahtumista unta, mutta totuus on vieläkin ihmeellisempää ja hurjempaa. Kirja on rakkaustarina, joka jatkuu seuraavassa kirjassa. Lucen on pysyteltävä turvassa sitä ennen, vai onko hän turvassa? Suosittelen kirjaa nuorille ja yliluonnollisista rakkaustarinoista pitäville lukijoille.

Lauren Kate, Langennut ***
suom. Inka Parpola
Wsoy 2017
s. 453
Fallen 2009
Nuortenkirja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti