tiistai 14. helmikuuta 2017

Ellilä, Kivelä, Autere, Taponen, Pehkonen, Harjula ja Romppainen: Rakas

Hyvää ystävänpäivää!

Ystävänpäiväbloggaukseksi sopii mielestäni hyvin tämä seitsemän suomalaisen naiskirjailijan novellikirja Rakas - 7 rakkaustarinaa. Ystävänpäivähän on ollut pitkään rakastavaisten päivä, mutta se on muuttunut yleisempään ystävien viettämään päivään, jolloin lähetellään kortteja ja viestejä. Tässä rakkauskirjassa on seitsemän parisuhdetta, jotka kaikki ovat erilaisia. Terttu Autereen novelli Kosinta on historiallinen tarina, joka päättyy yllättävästi. Siinä lujaluonteinen leskirouva vie miehen vihille niin nopsasti, että hupsista vaan.

Kirjan aloittaa Anneli Kivelän novelli Näin on hyvä. Kivelä on kirjoittanut Katajamäki-sarjaa, ja novelli sijoittuu sarjaan. Kristiina Harjulan Pispalan kiviä oli oikein mukava kirja, josta pidin kovasti ja novelli Joen mutka tuo kirjalle mukavasti jatkoa.

Kirsti Ellilän Lemmenlukko on nykyaikaan sopiva rakkauskertomus, sillä nykyisin rakastavaiset vievät kaiverretut lukot siltoihin, ja heittävät avaimen veteen. Taikauskoa vai kiva nykykultuuriin tullut uusi tapa, siitä huolimatta novelli on kiinnostava. Kirjan naispäähenkilö ei ole aivan varma suhteen pysyvyydestä. Antaako uusi mahdollisuus vai ei.

Kirsi Pehkosen novelli Täydellinen juttu kertoo toimittajasta, joka matkustaa maalle lomailemaan ystävänsä luokse, koska on kuullut, että salaperäisenä pysyttelevä kirjailija asustaa samalla paikkakunnalla. Ehkäpä hän saa hyvän jutun tehtyä kirjailijasta.

Jaana Taposen Fanny ja Jimmy on minusta täyskymppi ja rakkausnovelli minun makuuni. Todella yllättävä ja raikas kertomus. Katariina Romppaisen novelli Luokkakokous on viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin. Kyllä siitäkin löytyy rakkauden ilotulitusta ja hyvää tuulta oivaltavassa kertomuksessa, ja ehkä hiukan syvempääkin muistelmaa kouluajoista. 

Kaikenkaikkiaan rakkausnovellien lukeminen oli virkistävää näin ystävänpäivän aikana. Novellit olivat suomalaisista valkoisista heteropareista, joka pisti silmään ja ajatukseksi tuli, että kirjalle oli suunniteltu kohdeostajaryhmä valmiiksi. Nykyajan rakastavaiset eivät yksinomaan ihan tähän muottiin sovellu. Ellilän novellissa oli sentään hieman yritystä pyrkiä pois vanhoista rakkausympyröistä ja - teemoista ja siinä liikuttiinkin ulkomailla.

Rakas - 7 rakkaustarinaa ***
Karisto 2014
s. 190

Anneli Kivelä: Näin on hyvä
Kristiina Harjula: Joen mutka
Terttu Autere: Kosinta
Kirsti Ellilä: Lemmenlukko
Kirsti pehkonen: Täydellinen juttu
Jaana Taponen: Fanny ja Jimmy ****
Katariina Romppainen: Luokkakokous 

Osallistun kirjalla Arca Fabulorum - Tarina-arkun Kira Niian Best Friends Forever eli BFF-haasteeseen, joka päättyy ystävänpäivänä 14.2.2017.


4 kommenttia:

 1. Oikein kiva kurjalöytö päivän teemaan. :) Minunkin pitäisi löytää jokin lukemaan innostava novellikokoelma. Ompun novellihaastee ei ole edennyt oikein mihinkään... kiitos tästä vinkistä ja mukavaa keskiviikkopäivää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että tarkoitit kirjalöytö :)
   Tämä on viimesen päälle viihdekirjallisuutta, kaikille rakkaudennälkäisille, olkaa hyvä <3

   Poista
  2. Juu, todellakin tarkoitin kirjalöytö :D taisin kirjoittaa kommentin kännykällä tai tabletilla, ja niillä on (ainakin minulle) lähes mahdotonta välttää kirjoitusvirheitä. Vierekkäin olevat i ja u tuppaavat menemään sekaisin kirja-sanassa tosi helposti...

   Poista
  3. Teen itse tosi paljon virheitä, sillä minun näppäimistö on tosi herkkä ja kaksi samaa kirjainta on yleensä kolme samaa kirjainta jne. Tuo sun virhe oli vain niin hauska ;)
   Suosittelen sinulle Dina Rubinan Kaksiosaista sukunimeä, vuoden 2016 novellikirja, todella huumorintajuinen jopa tragikoominen välillä.
   http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2016/07/kaksiosainen-sukunimi.html

   Poista