torstai 26. elokuuta 2021

Ragnar Jónasson: Pimeys

 

Tuntui kuin hänet olisi viskattu häpeällisesti syrjään, eikä hänen vuosikymmenten mittaisella työurallaan yhtäkkiä ollut enää mitään merkitystä.

Islantilaisen Ragnar Jónassonin dekkari Pimeys aloitti uuden kirjasarjan, jonka pääosassa oli 64v. rikosetsivä Hulda Hermannsdóttir. Hulda oli jäämässä samana vuonna eläkkeelle, kun yllättäen kuuli esimieheltään olevansa töissä viimeisiä päiviään. Eläkkeelle jääminen ei oikein napannut tätä sinnikästä tutkijaa, joka oli ollut melkein koko ajan ainoa nainen miehisessä työympäristössä, ja hän sai luvan tutkia vielä yhtä ainokaista tutkimusta. Tutkimuksessa hän pääsi pitkälle, mutta kirjan nimen mukaisesti tutkimukselle kävi niin kuin kävi.

Kyseessä oli ratkaisematon kuolemantapaus, joka sellaisena myös pysyisi, ellei uusia todisteita ilmaantuisi. Ehkä siinä saattoi piillä onni onnettomuudessa, ehkä se kätki sisäänsä mahdollisuuksia.

Hulda päätti siis viimeisinä työpäivinään tutkia rantavedestä kuolleena löytyneen venäläisnaisen tapausta.  Tutkimus pitikin Huldan kiireisenä ja poissa työpaikalta, mutta siitä huolimatta hän ehti suututtaa työkaverinsa ja pomokin raastoi hiuksiaan Huldan niin sanottujen edesottamusten takia. Tarinassa oli todella outo työyhteisö, jossa sosiaalinen vuorovaikutus oli todella kurjan kuuloista.

Oli henkeäsalpaavan kaunista. Ja niin levollista, hän ajatteli. He eivät olleet ajaneet kovinkaan pitkälle, ja silti vaikutti siltä kuin he olisivat olleet ainoat ihmiset koko maailmassa. Tähän maisemaan olisi hätkähdyttävän helppo kadota.

Hulda ehti muutamassa päivässä miettiä elämänsä kipukohtia, perhettään, jonka oli menettänyt ja työpaikkaansa, josta oli melkein irtisanottu, ja työkavereiden puheetkin olivat mitä olivat, hyvin ikäviä.

Teoksesta nousee esille vanhenevan työntekijän kokemukset viimeisistä työajoistaan. Riippuu tietysti työpaikasta ja sen ilmapiiristä sekä johdosta, miten työpaikalla viihdytään, sillä se on jopa työturvallisuuteen liittyvä asia. Jos yksikin työntekijä voi huonosti työpaikan vuoksi, työpaikalla on jotain vinksallaan. 

Suomessa vanhenevia työntekijöitä ei arvosteta! Työtehtävät muuttuvat eläke-ikää lähestyttäessä vaatimattomimmiksi ja niitä karsitaan, palkkoja pienennetään, vihjaillaan eläkkeellelähdöstä, jopa irtisanotaan. Työhakemuksiin ei vastata ja työpaikat menevät ennemmin nuorille ja kokemattomille kuin työnsä osaaville ja runsaasti työkokemusta omaaville ns. yli-ikäisille eläkkeelle joutaville vanhuksille.

Sitten lapiointi alkoi taas. Ja linnut lauloivat. Niille pimeys ei ollut pimeyttä.

Ragnar Jónassonin Pimeys kertoi islantilaisen rikosetsivän viimeisistä työpäivistä ennen eläkepäiviä. The Sunday Timesia lainatakseni sanon, että kirjasarjan päähenkilö on jännityskirjallisuuden suuria traagisia sankarittaria. 

Ragnar Jónasson, Pimeys

suom. Vilja-Tuulia Huotarinen

Tammi 2021

s. 238

Dimma 2015 

Dekkari

Hulda-sarja 1  

8 kommenttia:

  1. Jónasson osaa ällistyttävän luontevasti kiemurrella itsensä 64-vuotiaan, eläköityvän ja lasikattoon päätänsä kuhmuille asti koko työuransa hakanneen Huldan nahkoihin aidonoloisine tuntemuksineen ja luonnehdintoineen lyömättä överiksi. Siitä ja yllättävästä loppuratkaisusta: ihailuni &  hatunnosto!

    Totta: meillä ei juuri kokemuslisiä arvosteta ja sitten ulvotaan työvoimapulasta; oikaisuliiketta kehiin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työvoimapulasta on turha puhua Suomessa, niin kauan kun ikärasismi jyllää. Siihen ei tule muutosta työpaikoilla, ennen kuin siihen puututaan lainsäädännöllä.

      Huldaan suhtauduttiin tosi ikävästi työpaikalla. Hulda ei ollut mikään mukava persoona ja taustalta löytyi rumiakin asioita. En tykännyt kuitenkaan lopusta.

      Poista
  2. Virkistävää, että romaanin päähenkilö on vanhempi nainen! Tämän voisi ottaa lukuun jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin oli virkistävää, kun Hulda oli eläkeiässä. Seuraavissa kirjoissa Hulda on nuorempi. Sarjan kirjoissa kuljetaan takaperin.

      Poista
  3. Islannista tulee hyviä dekkaristeja. Kivasti esittelit kirjan, eli kirja nousee kyllä lukulistalleni. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli :)
      Islanti kiehtoo miljöönä. Olen seurannut telkkarista joitakin islantilaisia dekkarisarjoja, ja tykännyt kovasti. Maisemat ovat huikeita ja elämä kylmissä olosuhteissa on todella vaativaa.
      Lukuiloa :)

      Poista
  4. Tämä oli hyvä ja vähän erilainen dekkari. Loppuratkaisu todella yllätti. Mielenkiinnolla odotan seuraavaa osaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tämä dekkari poikkesi aika tavalla muista dekkareista.
      Islantiin liittyvät dekkarit kiinnostavat muutenkin, samoin jännittävät tv-sarjat. Voisin vaikka matkustaa joskus Islantiin, kunhan päästään koronasta eroon.

      Poista