maanantai 24. tammikuuta 2022

Helen Monks Takhar: Kaikki mitä halusit

 

 

En saanut silmiäni irti sinusta. Tuntui kuin olisin katsonut peiliin, tai ehkä sittenkin ulos ikkunasta, josta näkyi aiempi elämäni, aika joka ei ollut kovin kaukana mutta kuitenkin tavoittamattomissa. Halusin tietää enemmän sinusta, selvittää, voisitko tosiaan muistuttaa minua. Kun taksi jarrutti kohdallani, aloin miettiä, pyytäisinkö sinut kyytiin.

Yhdysvaltalaistoimittaja Helen Monks Takharin esikoistrillerin Kaikki mitä halusit kansikuvasta voi havaita kaksi hyvin samannäköistä naista. Katherine oli nelikymppinen menestynyt päätoimittaja, joka sai uudeksi harjoittelijaksi parikymppisen Lilyn. Lily oli omistajan sukulainen, joka oli halunnut media-alalle ja juuri Katherinen lehteen. Heti alusta asti Katherine huomasi valtansa alkavan murentua. 

Se oli siis tosi outoa. Hän kääntyi vähän väliä tuijottamaan ihan törkeästi, ja siitä sainkin idean. Mitä jos järkkään itseni samaan taksiin? Ja niin sitten teenkin. Helppo juttu.

Katherinen ja Lilyn kappaleet vuorottelivat, joten tarina eteni kahden näkökulman vuoropuheluna. Pian Katherine oli altavastaajan asemassa, sillä Lilyllä oli kosto mielessä, eikä mikään ollut liian pyhää kostotoimille, ei edes Katherinen miehen viettely.

Helen Monks Tankharin psykologinen trilleri vei lehtikustannusalan kiinnostaviin kuvioihin. Kirja nosti esille mm. lehtialan muutokset ja harjoittelijoiden kokeman seksuaalisen häirinnän. Lilyn kostoteot olivat Katherinelle liikaa, sillä hän oli jo aiemmin tuntenut elämänhalunsa jälleen hiipuvan ja masennuksen painavan päälle. Taustalta löytyi lähisukuun liittyviä ikäviä traumoja ja kuolintapauksia. Siispä Lilyn oli helppo kangeta Katherine alas pääjohtajan pallilta ja muualtakin. 

Helen Monks Takharin trilleri Kaikki mitä halusit oli kahden naisen intensiivinen tarina vallasta ja sen kaappauksesta. Mutta loppujen lopuksi tulet yllättymään siitä, mitä oikein tapahtui ja kenelle?

 

Helen Monks Takhar, Kaikki mitä halusit

suom. Kirsi Luoma

Like 2020

s. 347

Precious You 2020

Psykologinen trilleri

4 kommenttia:

 1. Kiintoisaa! Kuulostaa kyllä myös melko hurjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut aika monen kertovan, että työpaikalla joku on ottanut silmätikukseen ja yrittää savustaa pois työpaikalta. Tässä oli sama meininki, mutta otteet olivat kovemmat. Mutta mutta, tarinassa on yllätyskäänteitä, joista voi lukea lisää kirjan sivuilta.

   Poista
 2. Psykologiset trillerit ovat kyllä minun juttuni, tämä voisi mennä lukulistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään psykologisista trillereistä ja parasta on, kun tulee isoja käännöksiä aivan eri suuntaan.

   Poista