perjantai 28. tammikuuta 2022

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

 

Ihmeellinen juttu tällainen jäätelökioski keskellä ei mitään. Tuoreita vadelmia ja pehmisjäätelöä, kalankuivaustelineitä ja maailman pisimpiä muuttomatkoja tekeviä lapintiiroja. Autot kulkevat nykyään vuoren läpi, mutta tiirat kiertävät kerran vuodessa koko Etelämantereen, vain koska... Niin. Vaistojen sanelemana? Pakon edestä? Tai ehkä lentäminen on heistä hauskaa.

Satu Rämön tietokirjassa Talo maailman reunalla pääsin tutustumaan Islantiin ja varsinkin maaseudulle, sillä Rämön nelihenkinen perhe muutti asumaan korkeiden vuorten keskellä olevaan kylään, aluksi vain vuokralle, mutta miten sitten kävikään. 

Rakastuin Islantiin jo siinä vaiheessa, kun luin, että islantilaiset herkuttelevat jäätelöllä aina kun siltä tuntuu ja jäätelökioskeja on joka huoltoasemalla. Rakastan jäätelöä, enkä välttämättä tarvitse jäätelön seuraksi mitään ylimääräistä. Pehmiskin menee alas yleensä ilman lisukkeita. Tosin tuoreet marjat ovat mahtavia jäätelön kanssa.

Talo maailman reunalla sisältää kolmekymmentä nimettyä kappaletta,  jotka alkoivat Kohtalokkaasta kesälomamatkasta heinäkuussa 2018 ja päättyi kappaleeseen Meri näyttää tänään tummansiniseltä lokakuussa 2020. 

Pääkaupunkiseudulla etelän- ja koillisenpuoleista tuulta noin neljä metriä sekunnissa. Osittain selkeää. Iltapäivällä lisääntyvää pilvisyyttä. Lämpötila noin 15 astetta. Länsivuonoilla pohjoistuulta 10 metriä sekunnissa ja vesisadetta.

Satu Rämö kertoi elämästään Islannin maaseudulla todella huumorintajuisesti ja koukuttavasti. Hän ei esimerkiksi kiipeillyt vuorilla miehensä ja vanhimman lapsensa tapaan, mutta kun hän oli halunnut ihastuttaa tulevan miehensä, hän oli aloittanut seinäkiipeilyharrastuksen. Voit lukea kirjasta, miten harrastukselle oli myöhemmin käynyt. 

Perhe harrasti kovasti luonnossa vaeltamista, mutta Islannin sää oli hyvin epäluotettava säiden suhteen ja vettä tuli kuin aisaa. Talvisaikaan tuli sitten lunta metritolkulla. Kirjassa on valokuvia, ja yksi kuva näyttää, miksi islantilaisten talojen ulko-ovet avautuvat sisäänpäin.

Satu Rämön Talo maailman laidalla on omakohtainen kertomus perhe-elämästä Islannin maaseudulla mahtavan vuoristoisen luonnon keskellä. Kirja on hauska ja sisältää paljon tietoa islantilaisesta elämästä, ihmisistä, tavoista, luonnosta ja kulttuurista. 

 

Satu Rämö, Talo maailman reunalla *****

Kuvat Björgvin Hilmarsson (Rämön aviomies)

Wsoy 2021

s. 292 + valokuvia + islantilaisia reseptejä

Omaelämäkerrallinen teos vuoden ajalta

8 kommenttia:

 1. Tämä on todella kiinnostava kirja, joka pitäisi ehdottomasti lukea jossain vaiheessa. Olen lukenut Rämön kirjan Islantilainen voittaa aina, ja Islanti on kyllä kiehtova maa.

  Luen muuten parhaillaan yhtä Lapista kertovaa romaania, ja siinäkin mainittiin, että Norjan puolella ovet aukeavat sisäänpäin, koska muuten voisi joskus jäädä sisälle jumiin, kun tulee oikein paljon lunta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Tämä on hersyvä hyväntuulinen kirja, josta tulee itsekin hyvälle tuulelle. Suosittelen.
   Minulla on kirjaston varauslistalla tänä vuonna Rämöltä ilmestyvä dekkari nimeltään Hildur. Haluan lukea myös tuon Islantilainen voittaa aina teoksen.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Luin tästä jo aiemmin jossakin blogissa ja kiinnostuin. Kiva kuulla, että sinäkin olet tykännyt tästä. Ajattelin ehdottaa tätä lukupiirikirjaksi. Mukavia tammikuun loppupäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Tämä olisi tosi hyvä lukupiirikirjaksi. Suosittelen.

   Tammikuu meni tosi nopeasti. Meillä on ollut tipaton ja sokeriton kuukausi. Tuntuu hyvältä. Omalta osalta voin jatkaakin, mutta mies voi halutessaan herkutella ja nauttia muutaman tipan. Jäätelö on ainoa herkku, josta emme ole luopuneet.

   Poista
 3. Tämä olisi ollut eilen kirjastossa tarjolla, mutta en sitten ottanut. Ehkä kiinnostaisi enempi islantilaisen itsensä kertomana. Tosin ulkopuolelta tuleva varmaan huomaa sellaista, mikä paikalliselle on itsestään selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä ei kiinnosta, niin suosittelen Steinunn Sikurdardottirin teosta Heida. Siinä tulee myös paljon islantilaista elämänmenoa, mutta teos ei ole hauska, kuten Rämön teos on.

   Poista
 4. Pidän Rämön kirjoitustyylistä ja tämä pitää ehdottomasti lainata joskus kirjastosta. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rämöllä on tosi kotoinen kirjoitustyyli. Aivan kuin olisin itse mukana tapahtumissa.
   Lukuiloa :)

   Poista