sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Kate Morton: Kellontekijän tytär

 

 

Muistan hänet. Muistan kaiken.

Muistan hänen äitinsä Lontoon-puutarhassa olevan lasikattoisen ateljeen, vasta sekoitettujen öljyvärien tuoksun, siveltimen sipaisun kankaan pintaan, kun hänen katseensa pyyhkäisi ihoani. 

Kate Mortonin ihastuttava historiallinen Kellontekijän tytär kertoi tarinan kauniista tytöstä, jonka lapsuus ja nuoruus kului  Lontoon kaduilla. Hän oli jo lapsena joutunut rikollisten käsiin, jotka keksivät lukuisia keinoja, miten hyötyä tytön kauneudesta. Sitten kohtalo astui Edvardin hahmossa tytön eteen. Edvard oli taidemaalari, joka halusi maalata tytöstä taulun. Rikolliset hieroivat hikisiä kämmeniään. Edvardin avulla oli mahdollista päästä hienompiin taloihin ryöstelemään.

Olin hänen muusansa, hänen kohtalonsa. Ja hän oli minun. Siitä on kauan; se tapahtui eilen.

Muistan kyllä rakkauden.

Edvardilla oli iso talo maaseudulla, jonne kokoontui joukko ihmisiä nauttimaan raikkaasta ilmasta ja kesän kauneudesta. Muutaman päivän sisällä talossa tapahtui hirvittäviä asioita. Lehdissä puhuttiin murhasta ja varkaudesta. Edvardin suvun arvokkain koru oli kadonnut, samoin tyttö, joka oli toiminut Edvardin mallina. 

Lopulta hän ei kestänyt enää. Hän pakkasi tavaransa ja lähti, enkä kyennyt estämään häntä. Muut seurasivat niin kuin aina.

Entä minä? Minulla ei ollut valinnanvaraa. Minä jäin.

Kesä 2017 oli Elodie Winslowlle erityistä aikaa, sillä hän oli menossa naimisiin, mutta hän törmäsi jännittävään arvoitukseen, jonka salaisuudet halusi ratkaista. Hän oli töissä eräässä arkistossa, kun hän sai tehtäväksi tutkia erästä laatikkoa. Laatikon sisällä oli vanha taidemaalarille kuulunut nahkalaukku, jonka sisältä paljastui mm. valokuva nuoresta naisesta. Laukun muu sisältö toi Elodien mieleen äidin kertoman sadun vanhasta talosta. Elodien elämä oli saanut uusia vivahteita ja jännitystä, joka voitti häähässäkän.

Kate Mortonin Kellon soittajan tytär oli ihastuttavavasti kerrottu tarina, johon sisältyi historiallisia juonenkäänteitä, kiinnostavia henkilöhahmoja, kummittelua vanhassa jokirannan kartanossa ja rakkautta.

Kate Morton, Kellontekijän tytär *****

suom. Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen

Otava 2019  Seven-pokkari

s. 554 

 

Kate Morton: Talo järven rannalla

3 kommenttia:

 1. Tämä odottaa lukupinossa! Toivon pitäväni tästä, en ole aiemmin lukenut Mortonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mortonin teokset ovat ihania. Olen lukenut vasta kaksi Mortonin teosta blogiaikana, mutta pidin kyllä molemmista.

   Poista
 2. Kiitos kun muistutit Mortonista! Olen lukenut häneltä ehkä vain yhden. Nyt kaipaa hyvää ja viihdyttävää lukuromaania.

  VastaaPoista