maanantai 17. tammikuuta 2022

Josh Malerman: Punainen piano

 

 

"Philip, en kuvittelekaan että sattuisit tietämään ihmiskehon kaikkien luiden nimet, mutta minä yritän tässä kertoa, että sinulta ei ole murtunut ainoastaan ranteet ja kyynärpäät. Sinulta on murtunut melkein kaikki."

Yhdysvaltalaisen Josh Malermanin kauhuteoksen Punainen piano päähenkilö heräsi armeijan sairaalasta teho-osastolta pahoin vammautuneena. Voisi kuvitella, että Philip olisi unohtanut kaiken puolen vuoden koomassaolon aikana, mutta hän muisti kaiken, ihan kaiken pienintä yksityiskohtaa myöten. Hän oli ainoa pelastunut armeijan erityistehtävässä, johon tarvittiin muusikoita. Armeija oli palkannut heidän bändinsä tutkimaan autiomaasta kuuluvaa ääntä.

Mikä vei muut? Ja minne heidät vietiin? Ja, sotamies Tonka, miksi sinä näytät niin pelästyneeltä, kun sinulta kysytään näin yksinkertaisia asioita?

Kyllä niitä kysymyksiä tulee. Ja kun niitä tulee, mitä kaikkea Philip kertoo? Miten paljon hän laulaa?

Armeijan osastonlääkäri oli jonkin sortin hullu, joka kokeili Philipiin hoitoja, jotka olisivat voineet olla tappavia, mutta jostakin syystä ne paransivat Philipin vointia tehokkaasti, jopa liian tehokkaasti. Pian hän alkoi suunnitella pakoa, mutta hän tarvitsi pakomatkalle apua.

Josh Malermanin esikoisromaanista Lintuhäkki on tehty suosittu elokuva Bird Box. Myös Punaisen pianon elokuvaoikeudet on ostettu ja voin kuvitella, että elokuvasta tulee huippuhyvä - päähenkilö joutui olemaan klaustrofobisessa sairaalassa hullun lääkärin armoilla ja toisaalta autiomaan kammottavat tapahtumat yhtä klaustrofobisissa luolissa, josta löytyi se punainen pianokin.

Josh Malermanin Punainen piano vei Namibin aavikolle mystisen äänen lähteille.

 

Josh Malerman, Punainen piano

suom. J. Pekka Mäkelä

Karisto 2020

s. 324

Black Mad Wheel 2017

Kauhuromaani

 

6 kommenttia:

 1. Onpa kiinnostavan tuntuinen kirja. Tuon voisin ottaa lukulistalle, kun en ole pitkään aikaan lukenut mitään kauhua enkä edes dekkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todella koukuttava teos, joka oli ihan pakko lukea, kun aloitin sen. Yleensä en lue kauhua, mutta tämä oli sen verran kiinnostava, että hankin kirjan jopa itselleni.

   Poista
 2. Hui, tätä en kyllä uskaltaisi lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suosittele tätä kirjaa sinulle. Kauhugenren lukeminen jäi minulla nuoruuteen. Tämä ei ole pahimmasta päästä, eikä siis voi verrata Kingin kauhukirjoihin.

   Poista
 3. Olen lukenut Lintuhäkin ennen sen suomentamista ja se oli ihan hyvä sekä jännittävä kirja, mutta ei yltänyt esimerkiksi Stephen Kingin kirjojen tasolle. Haluaisin lukea Malermanin teoksia lisääkin, mutta en vain ole saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuhäkki oli pakko hankkia itselle. Ehkä luen sen vasta kesällä. Malermanilla on vetävä kirjoitustyyli ja tarinaan uppoutuminen kävi helposti. Olin nuorempana Kingin kirjojen ja elokuvien fani, mutta en enää uskalla avata hänen kirjojaan, sillä uppoudun liikaa kauhutunnelmiin ja niistä on vaikea päästä pois.

   Poista