maanantai 21. helmikuuta 2022

Rauno Lahtinen: Murhia ja hirmutekoja Turussa

 

Grahn tempaisi taskustaan puukon ja alkoi humalapäissään tanssia merimiestanssia ja uhkaili samalla näyttävänsä muille hiukan pohjalaista sisua - hänen isänsä kun oli kotoisin Pohjanmaalta.

Rauno Lahtisen tietoteos Murhia ja hirmutekoja Turussa kertoi 61 tositarinaa eri rikoksista, pääosin murhista ja tapoista. Tositarinat alkoivat 1900-luvun alun puukkotapoista ja loppuivat vuoden 2017 terrori-iskuun. Kirjassa on runsaasti kuvia tekijöistä ja uhreista. Jo 1900-luvun alussa Turussa ilmestyi useita lehtiä, joten rikoksista on löytynyt runsaasti tietoa. Yksityiselämän loukkaavan tiedon levittäminen kriminalisoitiin vasta 1974, joten uhrit ja tekijät eivät ole päätyneet sen jälkeen samalla tavalla suuren yleisön tietoisuuteen. Poikkeuksiakin tietysti on.

Kirja aloitti vuodesta 1901, kun ns. Raunistulan kuningas eli palotorninvartijanpoika Karl Alfred Grahn (s.1874) menetti henkensä. Hän oli itse alkanut humalassa riehumaan puukkonsa kanssa, joka tippui maahan ja eräs paikalla ollut iski häntä kaulaan kuolettavin seurauksin. 

Murhaajan paljastuminen oli valtava shokki Åbo Akademille ja koko ruotsinkieliselle Turulle. Monet tunnetut ja vaikutusvaltaiset henkilöt olivat äänekkäästi tukeneet epäiltyjä.

Tottakai rikolliset voivat tulla myös ns. sivistyneistä piireistä, kuten Margit Niininen ja Allan Törnudd vuonna 1927. Margit opiskeli Åbo Akademissa ja Allan oli väitöskirjan tehnyt kirjastonhoitaja. Murhan jälkeen pariskunta istui tuomioitaan kuritushuoneessa, josta presidentti Relander heidät armahti vain puolentoista vuoden istumisen jälkeen. Armahdus nosti kieliriidat pintaan. Kirja kertoi myös vapautumisen jälkeisestä elämästä, johon murhalla ja tuomioilla ei näyttänyt olleen mitään vaikutusta. 

Syyskuun 1947 alkupuolella Ruissalossa tapahtunut kolmoismurha oli syksyn kohutuin tapahtuma Turussa. Tälläkin kertaa yksi uhreista oli taksikuski.

Taksikuskin ammatti näyttäisi olevan vaarallinen ammatti, sillä kirjasta löytyy muitakin taksisurmia tai niiden yrityksiä. Mikä kumma ajoi tämän tarinan nuoren miehen tappamaan taksinkuljettajan ja oman 16v. tyttöystävän ja lopuksi itsensä. Luulenpa, että aina kun käyn Ruissalossa ja näen Choraeuksen lähteen, muistan, että paikalla on tapahtunut kolmoismurha.

Raunistulassa tapahtui 2. huhtikuussa 1949 kammottava kolmoismurha. Työmies Feliks Hannula kuristi ensin vaimonsa Eeva-Liisan noin klo 3.30 yöllä ja sen jälkeen pariskunnan kaksi poikaa Jorman ja Jarmon.

Perhesurmia on tapahtunut valitettavasti ennenkin, josta kirjassa löytyy muutama esimerkki. Löytyy myös yksi veljesmurha sekä itsemurhia. Yllä oleva lainaus jatkui siten, että perhesurman tekijän oma itsemurhayritys epäonnistui ja hänet tuomittiin elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen.

Rauno Lahtisen Murhia ja hirmutekoja Turussa on kattava kokoelman erilaisia murhia, tappoja, hirmutekoja sekä niiden uhreja. 


Rauno Lahtinen, Murhia ja hirmutekoja Turussa

Sammakko 2021

s. 394 + Lähteet + Viitteet + runsaasti kuvia

Tietoteos

61 tositarinaa


8 kommenttia:

  1. Tähän voisi kyllä tutustua, rikokset kiinnostavat. Tulisi varmasti ihan uusia tapauksia vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvin kattava rikoksista kertova tietoteos, jota voin suositella. Vanhemmista rikoksista en ollut kuullutkaan, mutta uusimmat rikokset ovat olleet mediassa esillä niin, että ne ovat jääneet mieleen.
      Valitettavasti nämä rikokset ovat kaikki totta.

      Poista
  2. Tämä oli ihan kiinnostava teos. Rikoksetkin ovat osa historiaa. Kirjailija oli tehnyt runsaasti taustatyötä tätä kirjaa varten. Kävin kuuntelemassa Lahtisen esitystä kirjastaan Turun kirjamessuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahtisen esitys oli varmasti mielenkiintoinen. Jätin koronan vuoksi käymättä messuilla.
      Rikokset ovat todellakin osa historiaa.

      Poista
  3. Miten minulta on mennyt tälläinen ohi! Turku on minulle tärkeä kaupunki ja tämä vaikuttaa muutenkin kiinnostavalta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla, että kiinnostuit tästä kirjasta. Luen mielelläni Turun historiasta tehtyjä kirjoja.
      Sinua voisi kiinnostaa myös Veli Pekka Toropaisen historiallinen kirja nimeltään 39 tarinaa 1600-luvun turkulaisnaisista. Yleensä historia on kirjoitettu vain miehistä, mutta 1600-luvultakin löytyi todella mielenkiintoisia naisia, joista on jäänyt paljon kirjallista tietoa.

      Poista
  4. No nytpä olet lukenut hyytävän kirjan! Voi siinä moni tuttu paikka näyttäytyä uudessa valossa, kun tietää niissä tehdyistä henkirikoksista.

    Silloin kun itse asuin Turussa, kotikadullani yhdessä toisessa kerrostalossa tapettiin joku. Turun terrori-iskun aikaan asuin jo muualla, mutta oli se järkyttävä uutinen. Itsekin olin aikoinaan harva se päivä liikkunut kauppatorilla. Ja olihan sellainen terrori-isku muutenkin jotain aivan hirvittävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo terrori-isku on kyllä semmoinen teko, että se ei unohdu. Käyn tosi vähän kauppatorilla ja nythän se on ollut remontin vuoksi suljettu monta vuotta, mutta kesäisin on kiva käydä siellä.
      Tätä kirjaa lukiessa tuli kyllä mieleen, että ihmisen pahuus tulee hetkessä esille. Nyt se pahuus näkyy Venäjän tarkoin suunniteltuna hyökkäyksenä Ukrainaan ja maan silmittömänä tuhoamisena.

      Poista