lauantai 19. helmikuuta 2022

Nita Prose: Huonesiivooja

 

 

Olen hotellisiivoojasi. Tiedän sinusta paljon, mutta mitä sinä lopulta tiedät minusta?

Kanadalaisen Nita Prosen esikoiskirja Huonesiivooja oli yksi kevään jännityskirjoista, jota odotin kovasti. Tiesin hieman tarinan päähenkilöstä, joka oli yksinäinen ja erityinen Molly. Molly oli koulukiusattu, ja työtovereiden oudoksuma Moppi-Molly, Robotti jne. Molly oli sosiaaliselta käytökseltään erikoinen, sillä hän ei ymmärtänyt ihmisten ilmeitä, eleitä, eikä puheita, jotka ääneen puhuttuna eivät olleet samaa kuin mitä ne todellisuudessa tarkoittivat. Molly puhui aina totta, tai...

"Molly tässä. Herra Black on kuollut. Olen hänen huoneessaan. Olkaa hyvä ja soittakaa välittömästi hätäkeskukseen."

Eräänä maanantaina kävi niin, että Molly löysi kanta-asiakkaan kuolleena hotellin vuoteesta. Kuolemaa pidettiin alkuun ihan luonnollisena, mutta pian Molly löysi itsensä vankilan sellistä. Hän oli pyörtynyt poliisien tullessa pidättämään hänet. 

"Arvoisa rikostutkija", vastaan, "olen hotellisiivooja. Kukapa minulle juttelisi?"

Kirjaa lukiessa kävi pian selväksi, että kuka tai ketkä oikein olivat hotellin rikollisia. Molly auttoi hyvää hyvyyttään kirjan rikollisia, sillä hänelle oli kunnia-asia, että huoneet olivat tiptop hänen siivouksensa jälkeen. 

Laskeudun tikkaat, tartun jälleen aseeseen ja vien sen olohuoneeseen. Se lepää niin somasti kämmenteni maljassa. Mitä teen sille?

Minusta oli erittäin hyvä, että Nita Prose oli löytänyt Huonesiivoojan päähenkilöksi juuri hotellivoojan, joka sen lisäksi oli vieläpä erityinen. Tekstistä nousee ylös, miten huonosti siivoojia kohdellaan ja miten alaa aliarvioidaan mm. palkkaus on niin surkea, että se ei riitä edes vuokraan ja ruokaan, joten asiakkailta saadut tipit ovat elintärkeitä.

Tein opiskeluaikoina kesäisin siivoustöitä rakennuksilla ja sairaalassa. Uskon, että palkkaus oli parempi noilla aloilla kuin hotellissa. Harva kykenee Mollyn tasolle siivousinnossa, mutta tunnen heitä ja arvostan korkealle.  Siivousala kunniaan.

Nita Prosen Huonesiivooja oli nokkela, viihdyttävä ja koukuttava. Kirjan päähenkilö oli sympaattinen Molly, josta pidin kovasti. Tämä tarina olisi kiva nähdä myös elokuvana. 

 

Nita Prose, Huonesiivooja

suom. Katariina Kallio

Bazar 2022

s. 332

The Maid 2022

10 kommenttia:

 1. Tämä kirja on kiinnittänyt huomion jo pelkästään kantensa perusteella! Hieno tuo vihreä väri. Ja sisältökin vaikuttaa sen verran kiinnostavalta, että tähän voisi jossain kohtaa tarttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan kansi on minustakin kiva. Lukuiloa kirjan parissa.

   Poista
 2. Tämähän on ollut hurjan suosittu. Minustakin Molly oli hieno päähenkilö, mutta kokonaisuudesta en kovinkaan innostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mikään ihme, että kirja on suosittu, sillä se on hyvä. Päähenkilö on sympaattinen Molly, joka joutui mukaan rikollisten juonitteluihin.
   Minä tykkäsin kovasti.

   Poista
 3. Yksi ystäväni on ollut koko ikänsä siivoojana hotellissa ja tykkää myös lukemisesta, joten pitääpä suositella tätä hänelle! Itseäni kiinnostaa kyllä myös. Kiitos kirjan esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kiinnostuit. Kirjan päähenkilö on sympaattinen ja niin taitava omassa työssään.

   Poista
 4. Tätä en ole lukenut, mutta monia kiitettäviä arviointeja kyllä. Taidanpa laittaa kuuntelulistalle. - Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikonloppua sinullekin ja lukuiloa. Uskon, että viihdyt kirjan parissa.

   Poista
 5. Minäkin sain tämän juuri eilen luettua loppuun. Erityisen jännittäväksi en tätä kokenut ja itselleni tämä ei lukeudu ns. jännärikirjojen joukkoon. Mutta olihan tämä nyt ihan sympaattinen ja lämminhenkinen kirja :) Pisti oikein vihaksi, miten huonosti Mollya kohdeltiin ja miten ihmiset käyttivät hänen hyväuskoisuuttaan silmittömäksi hyväkseen. Itsekin olen joitain vuosia sitten tehnyt siivoustöitä sijaisena sairaalassa ja noh, en voi sanoa erityisesti työstä nauttineeni, mutta kyllä sen jälkeen arvostus siivoojia kohtaan kyllä nousi! Mukavaa, jos joku Mollyn kaltainen kokee siivoustyön unelmatyökseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todellakin viihdyttävä teos, josta pidin kovasti. Tässä oli siis yksi henkilö, jonka tappajaa etsittiin. Muutakin rikollisuutta kirjassa oli. Mutta kirja ei ollut väkivaltainen eikä verinen ja Molly siivosi mielellään.
   Minuakin sieppasi kovasti, miten huonosti Mollya kohdeltiin.
   Olen seurannut mielenkiinnosta erästä nuorta naista, joka menee ilmaiseksi siivoamaan erittäin likaisia asuntoja ja laittaa niistä videot TikTokiin. Hänellä on miljoonia seuraajia ympäri maapallon ja häntä on haastateltu Yhdysvaltoja myöten. Siivousala kaipasikin tällaista nostetta.

   Poista