tiistai 8. helmikuuta 2022

Lisa Jewell: Näkymätön tyttö

 

 

Painan pääni ja vedän hupun paremmin kasvojeni peitoksi. Punatukkainen tyttö edessäni alkaa kävellä nopeammin; hän tietää, että joku seuraa häntä. Kiihdytän tahtia pysyäkseni hänen perässään. Haluan vain puhua, mutta huomaan, että hän on peloissaan.

Brittiläisen Lisa Jewellin psykologinen trilleri Näkymätön tyttö kertoi traumatisoituneesta tytöstä, joka katosi kotoaan Lontoosta. Hänen katoamisestaan alettiin syyttää vastikään koulustaan erotettua opettajaa. Brittiläiseen tyyliin media ja somemaailma tekivät kyseisestä henkilöstä suuren tyyliin inhottavan pedofiilin ja seksirikollisen. 

Mutta miten kaikki oikein menikään? Oliko opettajassa jotakin mätää? Entäs alueella tapahtuneet muut seksuaalirikokset, sillä niitä tapahtui samaan malliin, vaikka opettaja oli otettu kiinni?

Hän on oikeasti, oikein kovasti yrittänyt lopettaa itsensä näkemisen pahana, mutta kun hän sinä yönä makaa vuoteessaan, tuo kauhea tieto alkaa äkillisesti jäytää hänen omaatuntoaan, kunnes hän tuntee olevansa täysin paljas ja vereslihalla.

Lisa Jewellin trillereissä on aina ollut perhe, jonka yksi henkilö toimii kertojana. Tämän teoksen perheeseen kuului isä, äiti, tytär ja poika. Kertojana toimi kotiäitinä toimiva äiti, jolla oli aikaa tarkkailla ympäristöä. Hän antoi poliisille anonyymisti vinkin vastapäisen kerrostalon oudosta hiipparista, joka oli kyseinen opettaja. Tämä yksinäinen sosiaalisesti epävarma opettaja oli kirjan toinen kertoja. Kolmas kertoja oli kadonnut tyttö.

Hän kuulee korotettuja ääniä, jotka lähestyvät jostakin näköpiirin ulkopuolelta. Sitten hän näkee jonkun seisovan talon edessä: jonkun pitkän ja solakan, jolla on musta huppari ja jonka kyynärpäät pistävät kyljistä esiin kuin siivet.

Lontoossa on paljon kaduilla asuvia nuoria. He tulevat toisinaan ihan hyvistä kodeista, mutta jokin ajaa heidät asumaan kaduille. Kirjan tyttö vietti aluksi illat kaduilla, minkä jälkeen hän jopa nukkui yöt kaduilla. Kirjassa avataan tarkemmin syitä hänen traumastaan ja sen hoitamattomuudesta ja mihin se lopulta johti. 

Lisa Jewellin Näkymätön tyttö on mielestäni hänen parhaimpia trillereitään. Ja kirjan loppu muuttaa jälleen asetelmat toisiksi.


Lisa Jewell, Näkymätön tyttö

suom. Karoliina Timonen

Wsoy 2022

s. 442

Invisible Girl 2022

Psykologinen trilleri

 

Lisa Jewell: Sitten hän oli poissa

Lisa Jewell: Löysin sinut

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat

Lisa Jewell: Kaikista synkimmät salaisuudet 

 

 

8 kommenttia:

 1. Samoja ajatuksia oli minullakin. Hyvä lukukokemus! Piti otteessaan ja loppu suorastaan tyrmäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Jewellin poimimat aiheet ovat tärkeitä, kuten tässäkin trillerissä. Hän kohdistaa huomiota siihen, miten media käyttäytyy ja sitten siihen tärkeämpään eli katulapseen.
   Loppu oli minustakin kylmäävä.

   Poista
 2. Jewelliin täytyy kyllä jossain vaiheessa tutustua! Vaikuttaa tosi hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat voi vieläpä lukea erikseen, sillä ne eivät ole sarja.

   Poista
 3. Psykologiset trillerit ovat kiehtovia, joten pitäisi tutustua vihdoin myös Lisa Jewelliin. Sinä oletkin lukenut häneltä jo monta kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin viihdyn psykologisten trillereiden seurasta. Joku asiantuntija on sanonut, että tasaisen elämän vastapainoksi tarvitaan jännitystä kirjan sivuilla. Minusta se on hyvin sanottu.
   Jewell on taitava jännityksen kirjoittaja.
   Lukuiloa :)

   Poista
 4. Minulle tämä on Jewellin paras♥ Samalla myös psykologisin, vaikka muutkin sitä ovat, mutta eivät näin puhtaasti, syvästi. Tällaista haluaisin nyt lukea, en mitään vakoilujäännäreitä tai jengisotia enkä liioin liikaa poliisioperatiivisesta toiminnastakaan.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jewell on taitava trillereiden kirjoittaja. Ihailen hänen taitojaan koota aika sekavastakin tarinasta kiinnostava tarina. Minullekin sopivat tämmöiset tarinat, jossa ei ole liikaa väkivaltaa.

   Sinulle suosittelen luettavaksi Nita Proustin Huonesiivojaa. Lukuiloa :)

   Poista