lauantai 5. helmikuuta 2022

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: Fredrika!

 

On toukokuinen aamu vuonna 1813. Fredrika Tengström tanssahtelee kotinsa suuressa salissa Turussa ja opettelee samalla kirjaimia. A-B-C.

Tänään on J.L.Runebergin päivä. Yleensä tätä päivää juhlistetaan Runebergin tortuilla, niin minäkin. Torttujen reseptin keksi hänen vaimonsa Fredrika, mutta Fredrika oli myös kirjailija, joka usein unohdetaan hänen miehensä varjoon keittiön lieden ääreen leipomaan torttujaan. 

Onneksi Leena Virtanen on kirjoittanut lastenkirjan Fredrika!, sillä Fredrika Runeberg (1807-1879) on ansainnut päästä enemmän julkisuuteen. Kirja on julkaistu Suomen supernaisia -sarjan neljäntenä kirjana. Aiemmin sarjassa on julkaistu teokset  Minna Canthista, Ellen Thesleffistä ja Eeva Kilvestä.

Fredrikan kynästä syntyy kuin syntyykin Suomen ENSIMMÄINEN historiallinen romaani, Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä, joka kertoo kaukaisista ajoista. Se on hurja, jännittävä, vauhdikas ja romanttinen.

Harmi vain, että kirja jää Fredrikan pöytälaatikkoon vuosikausiksi, ja sillä aikaa herra Topelius ehtii julkaista historiallisen romaanin nimeltään Suomen herttuatar. Fredrikan romaani julkaistaan vasta sen jälkeen. 

Fredrikalta julkaistiin kuusi kirjaa. Hän toimi myös Suomen ensimmäisenä naistoimittajana, kun he miehensä kanssa julkaisivat Helsingfors Morgonblad-lehteä.

Leena Virtasen Fredrika!  avaa lukijoille Suomen kansalliskirjailijan vaimon elämää, johon oma kirjallinen ura, perhe, puutarhanhoito ja ihanan leivonnaisen keksiminen toivat sisältöä aikana, jolloin naiset pidettiin yleensä varjoissa.

 

Leena Virtanen, Fredrika! - Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha

Kuvitus, Sanna Pelliccioni

Teos 2021

s. 32

Lasten tietokirja

Suomen supernaisia 4

 

2 kommenttia:

  1. Minä olen lukenut tästä kirjasarjasta Eevan, joka kertoo Eeva Kilvestä. Kuvitus oli upeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on hienoa, että kirjailija tekee lapsille tätä Suomen supernaisia sarjaa. Kouluissa tulee varmasti ihan tarpeeksi tietoa Suomen supermiehistä.

      Poista