torstai 2. helmikuuta 2023

Vesa Haapala: Alexis

 


Alkupuolen viime vuotta vielä opiskelin, mutta ei se enää maistu, tiedän sen, vaistoni on pitkään johtanut kirjoittamiseen. Vaikka on tovereitteni keskustelu täynnä innostusta, ei se kutsu. Näyttämöllä pelattavien kappaleiden maailma senkin edestä: pian on pöydällä seuraava osotelmani, Karkurit, lähtövalmiina.

Vesa Haapalan teos Alexis kertoo Suomen kansalliskirjailijasta, Aleksis Kivestä eli Alexis Stenvallista (1834-1872).  Aleksis Kivi on tullut tutuksi varsinkin pääteoksestaan Seitsemästä veljeksestä, jota luettiin kouluaikana. Kirjailija sai Seitsemän veljestä teoksestaan vaatimattomat 700 markkaa, joista annettiin kielen tarkastajalle sata markkaa. Kirjailija oli tuossa vaiheessa velkaantunut joka puolelle ja odotti siksi kirjalleen suurta menestystä. Kriitikoiden teilaukset johtivat lopulta siihen, että Alexis ei ehtinyt nähdä pääteoksensa menestystä.

Joskus uneksiessani painan pääni hänen povelleen, kunnes muistan taas ihmisten sanat: Leipäsus, susipari. Ja tällainen on laki: Jos naimaton mies naimatonta naista nussii, on se kymmenen talarin sakko miehelle ja naiselle viiden. Ja neljännestä kerrasta eteenpäin mieheltä kahdeksankymmentä talaria varvi ja naiselta neljäkymmentä.

Alexis asui Charlotta Lönnqvistin luona, ja hän oli velkaantunut vuosien mittaan myös Charlotalle. Ilmeisesti 15 vuotta vanhempi Charlotta odotteli vuosien varrella kosintaa, mutta sitä ei kuulunut. Lopulta kirjailijan alkoholisoiduttua pahasti, Charlotta ei voinut pitää häntä mökissään asumassa. Kirjailija sairastui myös mieleltään.

Tulin pihaan ja kuulin jonkun liinoja viikkaavista tytöistä sanovan: On se komia takissaan mutta semmoinen säikky ja töppö se on, ylioppilas, ota siitä selvää. 

Alexis oli varsinkin loppuvuosinaan hyvin ihmisarka. Hän ei mennyt esimerkiksi näytelmänsä, Lea, ensi-iltaan ja perui muitakin menojaan. Ihmisarkuus paheni juopottelun lisäännyttyä ja luettuaan ikäviä arvosteluja teoksistaan. Myös vaatimattomat tulot ja velkaantuminen aiheuttivat lisähuolta, joka unohtui vain juomalla pään täyteen. Humalatila vei estot ja arkuuden. Kirjailijalla oli kyllä hyviä kavereita, jotka kannattelivat häntä ja kannustivat kirjoittamaan, sillä heidän mielestään Alexis oli valtavan lahjakas kirjoittamaan tarinoita.

Pimeitä häpeän päiviä... Jälleen sama kuin viime keväänä, pahempaa vain... Kuka tietää, missä rymysin ja kenen seurassa... 

Vesa Haapalan Alexis kertoi kirjailija Aleksis Kiven elämäntarinan ja toi esille kirjailijan vaikeudet saada suomen kielisen tuotantonsa  julkaistavaksi ja luettavaksi suomen kielisille ihmisille. Tämän päivän näkökulmasta Kiven tuotanto olisi ollut huikea menestystarina keneen tahansa kirjailijaan verrattuna, mutta omana aikanaan hän oli syrjitty ja haukuttu sepustelija. Seitsemän veljestä oli jopa kolme vuotta julkaisukiellossa.

Vesa Haapalan Alexis kertoi surullisen kauniin tarinan suomen kielisestä kirjailijasta.  Alexis Stenvall oli suomen kielisten kirjailijoiden edelläkävijä, jonka teokset elävät ja ne tunnetaan tänäkin päivänä, ja niiden merkitys on ollut todella tärkeä asia suomalaisten identiteetille ja itsenäisyydelle: Seitsemän veljestä, Nummisuutarit, Lea, Kihlaus, Kullervo. Viisitoista näytelmää ja yksi romaani, runoja, tarinoita ym.

 

Vesa Haapala, Alexis

Otava 2023

s. 357

1800-luku

Aleksis Kiven elämä ja hänen kirjallinen tuotantonsa

4 kommenttia:

  1. Olet oikeassa, Kiven kaltainen kielitaituri huomattaisiin paremmin tänä päivänä - näissä oloissa ja nyt kun suomenkielistä kirjallisuutta on julkaistu laidasta laitaan.
    Hän sai kyllä kunniaa töistään ennen Seitsemää veljestä, mutta aika ei ollut kypsä Seitsemän veljeksen proosalle. Fennomaanisuus vaati, että suomalaisuus esitetään ylevässä hengessä ja kielisääntöjä noudattaen. Kivi meni pitemmälle, rikkoi sääntöjä ja näytti realistisen ihmisen. Hän oli aikaansa edellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Kivellä oli myös tukijoita. Nostan hattua Charlotta Lönnqvistille, joka suorastaan elätti kirjailijaa vuosikaudet, teetti vaatteet, ruokki jne. Hän jaksoi uskoa Kiven menestykseen, joka valitettavasti tuli vasta Kiven kuoltua.
      Kivi tuli tavallisesta kodista, joten hän tunsi tavallisen elämän maaseudulla, ja halusi kuvata sitä, minkä tunsi omaksi elämäksi, esim. Nummisuutareissa hän kuvasi kosiomatkaa ja se epäonnistui. Matka muuttui juopottelumatkaksi ja tappeluksi. Kivi itse sai rukkasia, kun kosi ihastusten kohteitaan. Juopottelusta tuli hänelle liiankin tuttua.

      Poista
  2. Hieno koonti tuo sinun viimeinen kappaleesi postauksesta. "Surullisen kaunis tarina" on oiva luonnehdinta. Suuri merkittävä kirjailija, kuolemansa jälkeen 🌹 Hatunnosto myös Vesa Haapalalle. 🎩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita 🌹 Tämä kirja houkutteli minut hankkimaan Aleksis Kiven teoksen Seitsemän veljestä. Löysin sen SPR:n Kontista. Ihan kunnossa oleva kirja kolmella eurolla. Kirja on julkaistu vuonna 1990.
      Minultakin hatun nosto Vesa Haapalalle.

      Poista