Ruotsalaisen terveysalan tutkijan Soki Choin Suolistovallankumous, Näin
suolistobakteerit vahvistavat aivojasi tietokirjan pohjalla on hänen oma
tutkimustyönsä suolistobakteerien parissa ja väitöskirja aiheesta. Terveysalalla on
viimeisen kymmenen vuoden aikana tutkittu suoliston ja suolistobakteerien
vaikutusta ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Soki Choi kertoo kirjassaan luotettavasti
miten suolistobakteerit vaikuttavat aivoihin ja aiheuttavat sairauksia. Soki
Choin vanhemmat ovat eteläkorealaisia, joten hän antaa kirjassa tunnettuja
korealaisia reseptejä, joiden avulla voidaan valmistaa hyviä bakteeripitoisia
ruokia ja juomia ja siten päästä terveellisemmän elämän alkuun.
Länsimaalainen ruoka, jota syödään nykyään Suomessa, on
kuituköyhää ja bakteeriköyhää, joten seuraukset ovat sen mukaiset. Suolisto ei
voi hyvin ja immuunijärjestelmä menee sekaisin. Tästä seuraa sitten se, että
suolisto tulehtuu herkästi, ja pitkäaikaisen tulehduksen seurauksena elimistön
vastustuskyky laskee, virukset ja sairauksia aiheuttavat bakteerit valtaavat
kehon ja aiheuttavat sairauksia. Soki Choin tietokirjasta voi lukea miten
suolistotulehdus voi vaikuttaa aivoihin ja aiheuttaa mm. stressiä, masennusta
ja psyykkisiä sairauksia.
Suolisto on elin, jolla on yhteys aivoihin mm.
kiertäjähermon ja verenkierron kautta. Kirjan mukaan suolistobakteereihin
pystytään vaikuttamaan ja muuttamaan tasapainotilaa siten, että syödään
monipuolista ruokaa, joka sisältää paljon hyviä bakteereja esim.
maitohappobakteereja. Hyvät bakteerit saavat ravintoa värikkäistä kasviksista,
hedelmistä ja vihanneksista. Huonoja bakteereja lisäävät stressi, rasva ja
sokeri. Lisäksi mm. ruoan hapattaminen vaikuttaa siten, että hyvät bakteerit
lisääntyvät ja ruoasta tulee terveellisempää.
Jokainen tietää omakohtaisesti, että lääkkeet, varsinkin
antibiootit, pistävät vatsan sekaisin, ja se johtuu siitä, että suoliston
bakteerikanta menee sekaisin lääkityksestä, huonot bakteerit pääsevät vallalle
ja aiheuttavat oireita. Jo vuosikausia on suositeltu, että antibioottien
seurana kannattaa syödä maitohappobakteereja. Mutta jos taustalla on
pitkäaikainen flunssakierre, sen syynä voi olla suoliston bakteeritason huono
kunto jo pitemmältä ajalta. Allergioitten takaa löytyy myös usein huono
suoliston bakteerikanta.
Terveyttä voi jokainen edistää syömällä kuitupitoisempaa
ruokaa. Tiedän omakohtaisesti miten vaikea yhdistelmä voi olla stressi,
työelämän kiire ja perhe-elämä. Silloin monesti valitaan se helpoin tie ja syödään valmisruokia, pizzaa, hampurilaisia, ranskalaisia, limppareita, jäätelöä ja karkkia. Miten syöttää terveellisempää ja
kuitupitoisempaa ruokaa lapsille, jotka nirsoilevat ja nostelevat salaatit,
sipulit ja vihannekset lautasen reunalle? Itse tein vuosia siten, että
hienonsin sipulit ja kasvikset tosi hienoksi, että lapset eivät edes tienneet
syövänsä niitä ruoan seassa. Keittiön pöydällä oli aina tarjolla hedelmiä,
tomaatteja, kurkkua, ja kasvisten palasia. Syksyisin kaupoissa oli tuoretta
kaalia ja lanttua, joita pilkoin valmiiksi kippoihin, ja aina ne syötiin pois.
Suosittelen jokaista kiinnostumaan omasta hyvinvoinnista ja syömään
kuitupitoisempaa ruokaa. Soki Choin tietoteos Suolistovallankumous, Näin suolistobakteerit
vahvistavat aivojasi antaa paljon tietoa aiheesta.
Soki Choi, Suolistovallankumous,
Näin suolistobakteerit vahvistavat aivojasi
Suom. Kirsi Kokkonen
Kuvat: Roland Persson
Wsoy 2019
s. 173 + kuvat + sanasto 3 s. + lähdeluettelo 24 s. + hakemisto
Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur
tarmbakterierna stärker din hjärna
Tärkeä kirja. Luin jutun tästä kirjasta muistaakseni Me naisista ja kirja alkoi kiinnostaa. Kiva kun esittelit kirjan. Lukulistalle ehdottomasti tai ehkäpä jopa omaksi. Mukavaa viikonloppua sinulle!
VastaaPoistaKiitos Anneli :) Tämä on kyllä tärkeä teos. Vaikka kirjan pohjalla on tieteellistä tietoa, kuten näkyy lähdeluettelon pituudesta, jopa 400 lähdettä, kirja itse on kirjoitettu hyvin yleistajuisella kielellä, ymmärrettävästi.
PoistaItseä pitää joka päivä tsempata, että onko tullut tarpeeksi kuitua syötyä ja vettä juotua :)