sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Carmen Maria Machado: Kahdeksan puraisua


Käytän hääpukuun enemmän rahaa kuin oli tarkoitus, mutta se on kaunis, ja on parempi tuhlata kuin olla kuollut.

Yhdysvaltalaisen novellikirjailija, esseisti, ja kriitikko Carmen Maria Machadon esikoiskirja Kahdeksan puraisua sopii hyvin tähän synkkään syksyyn, jota kurittaa pimeys, vesi ja kylmyys vuoronperään. Kirjan nimi Kahdeksan puraisua sopii mainiosti tähän taikuuksien, yliluonnollisuuksien ja magian aikaan, synkkyyteen ja omituisuuteen, sillä kirjassa on outoa maagista realismia, mikä pysäytti miettimään, että mitä tulikaan luettua.

Tarinoissa morsiamille ei koskaan käy hyvin. Tarinat haistavat onnellisuuden ja niistävät se sammuksiin kuin kynttilän.

Kahdeksan puraisua sisältää kahdeksan novellia. Kaksi ensimmäistä lainausta on novellista Aviomiehen tikki. Kirja sisältää myös Inventaarion, Äidit, Erityisen törkeää, Oikeat naiset ovat lihaa ja verta, Kahdeksan puraisua, Residenssivieras ja Hankala juhlissa nimiset novellit. Novellit koostuvat päätarinasta, jonka sisälle uppoaa useita lyhyitä tarinoita. Kirja kuvaa parisuhteita, seurustelusuhteita, lapsen kasvatusta, näkökulmia televisiosarjasta, vaatekaupan myyjiä, liikalihavuutta, taiteilijaresidenssiä. Teemoja on paljon, mutta ne keskittyvät ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Ihmiset ovat syvästi läsnä, tuntevia ja ajattelevia. Ihmisiä pahimmillaan ja parhaimmillaan.

Siinä hän on, kuistilla, pelkkää oljenkeltaista tukkaa ja kuhmuraisia niveliä, huuli rohtuneena halki kuin maa, johon ei ole koskaan satanut. Sylissä vauva: sukupuoleton, punainen, äänetön.

Jos novelleista pitäisi valita jokin mistä pitää, niin valitsisin Aviomiehen tikin. Novelli on outo ja sen loppu on makaaberi, mutta jostakin syystä novelli viehätti minua, ehkä parin kiihkeys ja intohimo sytyttivät minut. Ehkä novellin pari oli sellainen johon pystyin samaistumaan. Kirja kuvailee naisen elämää. Novelleihin liittyy jokin ulkopuolisuus, omituisuus, outous, mutta samalla myös todellisuus, josta ei haluta puhua, ainoastaan kestää se ja sen arki. Carmen Maria Machadon novellien henkilöiden elämät ovat salaisuuksia täynnä.

Carmen Maria Machado, Kahdeksan puraisua
Suom. Kaijamari Sivill
S & S 2019
s. 268
Novellikirja

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Uskon, että tämä kirja osuu lukuhermoihin.

   Lukuiloa :)

   Poista
 2. Tämä on minun syksyn tärppilistallani, mutten ole vielä ehtinyt lukemaan. Taitaa jäädä joululomaan... vaikuttaa kyllä juuri niin kiinnostavalta, kun katalogin perusteella arvelinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on enemmän kuin lupaukset, yllättävä, kiihkeä ja erikoinen.

   Poista