lauantai 2. marraskuuta 2019

Isänpäiväkirjoja 2019
Isänpäivä on marraskuussa, ja siksi ajattelin esitellä tämän vuoden kirjauutuuksia. Lahjapakettiin voi kääriä tosielämän tarinoita, historiaa, urheilua, kaunoa, runoja, novelleja, kirjoja löytyy siis laidasta laitaan. Muistuttaisin myös, että kirjalahjan mukaan voi laittaa lappusen, jossa luvataan myös sitä rauhallista lukuaikaa, muuten lukemisesta ei tule mitään.
Huom! Kirja-arvostelun pääset lukemaan klikkaamalla kirjan nimeä.

Bythell Shaun: Elämäni kirjakauppiaana 
Shaun Bythell on kirjoittanut päiväkirjamaisen kirjan omasta elämästään kirjakauppiaana Skotlannissa, hyvin pienessä kyläpahasessa. Elämäni kirjakauppiaana kertoo vuodesta 2014. Jokaiselle päivälle on merkitty kuinka monta online-verkkotilausta on tullut ja kuinka monta kirjaa kirjakaupasta on löytynyt kyseisiin tilauksiin. Bythellillä on mielenkiintoisia apulaisia kirjakaupassaan. Varsinkin Nicky on hauska tyyppi. Nickyllä on oma käsitys siitä, miten apulaisen hommia tehdään. Niitä ei suinkaan tehdä pomon pillin mukaan, vaan käyttämällä omaa luovaa mielikuvitustaan, jota Nicky käyttää muutenkin elämässään. Hänellä on tapana tuoda pomolleen joka perjantai lähikauppiaan roskikseen heittämiä herkkuja.
Börjlind Cilla ja Rolf: Polttopiste
Ruotsalainen kirjailijapari Cilla ja Rolf Börjlind jatkavat viidennellä dekkarillaan, Polttopiste, suosittua dekkarisarjaa Tom Stiltonista ja Olivia Rönningistä. Tom Stilton muutti  Thaimaahan edellisen kirjan jälkeen. Hänen ajatuksia synkisti edellisen kirjan tapahtumat. Tom tarvitsi tekemistä, jottei masentuisi. Hän sai onneksi toimeksiannon, sillä hänen piti löytää eräs henkilö. Etsintäpuuhissa Tom löysi itsensä kiperässä tilanteessa thaimaalaisen mafian piilopaikassa, joka ei kaivannut päivänvaloa, mutta Tom ei malttanut olla sekoittamatta rikollisten puuhia.Isomäki Risto: Viiden meren kansa
Risto Isomäen historiallinen teos Viiden meren kansa sisältää kahdeksan kertomusta historiasta. Kirja on eräänlainen aikamatka, jossa liikutaan kaukana historiassa 11 000 vuoden aikahaarukassa. Kirjassa tutustutaan ensimmäisiin ihmisiin, jotka tulivat Suomeen jääkauden aikana, eletään luonnonmullistusten keskellä, tutustutaan menneiden aikojen uskontoihin ja kristinuskon levittämiseen suomalaisten keskuuteen. Ajat ovat olleet karuja, mutta ihminen on selviytynyt, kun on elänyt ja kunnioittanut luontoa.


McNamara Michelle: Katoan yön pimeyteen
Yhdysvaltalaisen toimittajan Michelle McNamaran tositarina Katoan yön pimeyteen kertoo, miten hän kiinnostui eräästä rikollisesta, joka tehtaili rikoksia vuosikausia 70-80-lukujen Kaliforniassa, eikä jäänyt tuolloin kiinni. McNamaran aloittaessa tutkimaan kyseistä rikollista, jonka henkilöllisyys ei ollut tiedossa, hän nimesi rikollisen Golden State Killeriksi. Kyseinen henkilö saatiin lopulta kiinni dnan avulla. Michelle McNamaran Katoan yön pimeyteen tositarina avaa silmät sarjarikollisuudelle ja pahuudelle, ja samalla se antaa näkökulman suurelle määrälle poliiseja, tutkijoita, rikostoimittajia ja ulkopuolisia henkilöitä kohtaan, jotka yrittävät selvittää rikokset ja niiden tekijät.


Morris Heather: Auschwitzin tatuoija
Uusiseelantilainen kirjailija Heather Morris kirjoitti holokaustista selvinneen Lale Sokolovin tarinan aluksi elokuvakäsikirjoitukseksi, mutta kirjoitus laajeni lopulta myös romaaniksi nimeltään Auschwitzin tatuoija. Yksi syy miksi hän juuri selvisi yli kaksi vuotta pahamaineisella keskitysleirillä, oli työ tatuoijana. Auschwitziin ja Birkenauhun saapui jatkuvasti kymmeniä tuhansia vankeja, joiden käsivarteen tatuoitiin numerosarja. Joku selviää raakuuksista. Auschwitzin tatuoija oli yksi selviytyjistä. Ei unohdeta holokaustia.

 

Statovci Pajtim: Bolla 
Pajtim Statovcin kolmas teos on nimeltään Bolla, joka voi tarkoittaa esim. ulkopuolista tai käärmeenkaltaista olentoa. Molemmat merkitykset nousevat tästä rosoisesta, mutta hienovaraisesta kahden miehen rakkaustarinasta hyvin esille. On vuosi 1995 ja opiskelijanuorukaiset tapaavat toisensa ensikertaa Pristiinassa, Kosovossa. Pristiinan asukkaista suurin osa oli albaaneja ja vähemmistö serbejä. Toinen heistä oli serbi ja toinen albaani. Toinen oli naimisissa ja toinen ei. Intohimo humahtaa, ja he ovat melkein erottamattomat.Waris Helena: Nuorgamin vettä 
Helena Wariksen Nuorgamin vettä on hullunhauska komedia, jonka päähenkilöllä Mikke Korhosella on tehtävä, josta hän löi kaverinsa Jeren kanssa sadan euron vedon. Veto liittyi ihka oikeaan Suomen pohjoisimman kunnan Nuorgamin veteen, ämpäriin ja kilpailuhenkisiin ihmisiin Nuorgamista Helsingin Havis Amandalle. Havis Amanda oli siis pääte-etappi, jonne Mikke halusi muutaman kuukauden matkan aikana päästä, mutta matka oli välillä rasittava ja sillä riitti uskomattomia tapahtumia, joille oli pakko nauraa hykertää ääneen tai ainakin hymyillä. Sopii hyvin nuoremmille lukijoille.

Toivottavasti näistä kirjoista löydät lahjavinkin miehelle, isälle, isoisälle, papalle, ukille tai vaarille... tai sitten itsellesi. 💝
 

4 kommenttia:

 1. Kiva kun olet koonnut hyviä vinkkejä. Varmasti moni isä ilahtuisi näistä. Itse ostin miehelleni David Lagercrantzin uusimman Tyttö joka eli kahdesti. Tämä oli mieheni toivomus. Ja kirja jonka mieheni saa varmaankin joululahjaksi ellei sitten jostakin syystä jo aiemmin on Antti Heikkisen Kallio-poika, siis kirja Kalle Päätalosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Minusta on hyvä juttu, että mies kertoo minkä kirjan haluaa lukea. Minäkin näytin miehelleni kirjakaupan isoa hyllyä elämäkerroista, joka oli täynnä miesten elämäkertoja. Näytin yhden minkä voisin lukea. Naisten elämäkertoja oli kolme, joista olin lukenut jo yhden. Mies kertoi heti, että Mika Salon elämäkerta kiinnostaa. Sitten siirryimme katsomaan sotakirjoja ja näytin yhden kirjan minkä voisin lukea. Tiedän, että miehelleni voisin ostaa minkä vaan niistä kirjoista. Kirjakaupat ja kirjastot ovat paikkoja, joissa kumpikin viihdymme ja käymme niissä ahkerasti.

   Kalle Päätalo oli kiinnostava persoona ja luin nuorena muutaman hänen kirjan. Äitini oli kotoisin samoilta seuduilta Kallen kanssa. Äiti osti joululahjoiksi kaikki Kallen kirjat veljelleni, joka tykkäsi lukea niitä. Eräänä jouluna meidän kirjalahjat olivat menneet sekaisin ja joulupäivänä veljeni tuli kylään kyselemään, että olenko saanut Kalle Päätalon kirjan lahjaksi. Meinasin sanoa, että olen ja aion lukea sen, mutta en lopulta raaskinut pilata veljeni joulua :)

   Poista
 2. Hyviä kirjoja. Pari noista lukematta vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piritta :)
   Sinä olet ahkera lukija ja ahkera bloggaaja. Jännä, että löytyi pari kirjaa, jota et ole vielä lukenut. Vink vink!

   Poista