Syömiseen on mahdollista suhtautua mutkattomasti ja silti syödä ja voida hyvin. Moni on kadottanut syömiseen liittyvän luottamuksen ja yhteyden kehoonsa. Haluan antaa heille toivoa ja konkreettisia apukeinoja, joilla syömisestä voi tulla taas helppoa ja hyvinvointi palautuu. On olemassa tie kehon kuunteluun. Se tie kannattaa valita.
Ravitsemus- ja elintapa-asiantuntijan Patrik Borgin tietoteos Tunne nälkä! pureutuu normalisoimaan ihmisten ruokailutottumuksia. Borg on tehnyt pitkään töitä Syömishäiriökeskuksessa ja Suomen Olympiakomitean lääketieteellisen asiantuntijaryhmän jäsenenä. Hän on aiemmin kirjoittanut urheiluravitsemuksesta ja painonhallinnasta ja pitää suosittua painonhallintablogia nimeltään Pöperöproffa.
Hyvä lähtökohta intuitiivisessa syömisessä on tieto, että keho työskentelee meidän hyväksemme eikä meitä vastaan, oli tavoitteena sitten terveys, jaksaminen, kuntoilu tai painonhallinta. Keho yrittää saada meidät syömään sopivia määriä ruokaa ja pysymään normaalipainossa tai pääsemään siihen.
Yli- tai alipaino, lihominen tai laihduttaminen, siinä ongelmia, mitkä pyörivät sekä naisten että miesten mielessä. Kirja ei kuitenkaan pureudu näihin ongelmiin, vaan yrittää kertoa siitä, miten päästä syömisessä tasapainoon oman kehonsa kanssa. Liian vähäinen syöminen ei ole hyväksi, mutta ei ole myöskään liiallinen syöminen. Keho vastustaa kumpaakin, sillä keholla on oma normaalipaino, mihin se pyrkii. Kirjan aihepiiri, intuitiivinen syöminen, antaa neuvoja siihen, miten omia ruokailutapoja muuttamalla pääsee normalisoimaan syömisen ja oman kehonsa tarpeet.
Monen elämänhistoriasta löytyy joku ihminen tai ihmisiä, joiden reaktiot ja sanomiset ovat jääneet kummittelemaan ja rajoittamaan omaa syömistä. Yleisimmin kyseessä on jompikumpi vanhemmista, jonka omassa elämässä syöminen on ollut hyvin kontrolloitua tai tempoilevaa. Kun oma vanhempi kritisoi lapsensa painoa ja kehottaa lasta rajoittamaan syömistä, se jättää syömiseen syvän ja melkeinpä ikuisen arven.
Omasta
kouluhistoriastani löytyy keittolan täti, joka piinasi minua laittamalla liian
suuria annoksia ruokaa. ”Syö, että kasvat!”, kuulin joka päivä. Ruokaa ei
saanut panna jätteisiin. En siis mennyt koko talvena syömään ruokasaliin, vaan
menin aina pyöräilemään. Siitä seurasi tietysti, että terveydenhoitaja
huolestui matalasta hemoglobiinistani ja alipainostani. Kotona söin edelleen, joten siellä ei huolestuttu, ennen kuin terveydenhoitajalta tuli viestiä. Äitini päätti, että tarvitsen lisää kasviksia, hedelmiä ja marjoja, joten kotiruoka maistui entistä paremmalle.
Sen jälkeen olen pysynyt ihan normaalipainoisena, mutta ruokailumuistoihin kyseinen aika on jättänyt jättimäisen mielipahan. Pakkoruokailu on mielestäni jopa väkivaltaa. Omien lasteni ei ole tarvinnut syödä ruokaa, jos ei ole halunnut. Ei edes maistella. Ja olen iloinen, että nykyajan varhaiskasvatuksessa on sama asenne. Ei pakoteta syömään, joten normaali intuitiivinen syömistapa säilyy lapsuudessa.
Syö hyvällä omallatunnolla. Syö nautiskellen. Syö sitä, mitä haluat syödä. Intuitiivinen syöminen on kaikkea tätä, ja siihen voi päästä, vaikka syömisessä olisi ollut pitkään ongelmia.
Patrik Borg, Tunne nälkä! Syö intuitiivisesti. Saavuta tuloksia.
Gummerus 2018
s. 107 + lähteet 4s.
Tietokirja
Jäekevää, kirjan nimi tiivistää yksinkertaisesti kaiken oleellisen tästä niin vaikeasta, monimutkaistetusta ja puhkikalutusta aiheesta kuin syöminen, joka on iloinen asia!
VastaaPoistaTotta, pakottaminen jättää syvät jäljet; kansakoulussahan ruoka ladottiin lautaselle ja kaikki oli syötävä. Voi kauhistus niitä klimppisiä puolijäähtyneitä puuroja ja makaronivellejä... Puuroja, vellejä tahi kiiselleitä en syö vieläkään(:
Jälkipolvia ei ole pakotettu syömään, vaan heti kun ovat osanneet, on saanut itse ottaa muistutuksin, että lisää saa, eikä lautasta ole pakko syödä tyhjäksi. Samoin on kehotettu uutuuksia maistamaan, malliin jos ei miellytä, saa jättää. Tällä systeemillä on syntynyt mielenkiintoisia herkkuvalintoja jo varhain.
Maukkaita ja nautinnollisia ateriahetkiä sekä aurinkoista loppuviikkoa:)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaKiitos Takkutukka, että jaoit oman kouluajan ruokatraumasi :)
PoistaRuokailemisen pitäisi olla aina nautinto, mutta eihän se ole. Olen kyllä sitä mieltä, että kun kouluissa kysytään lasten suosikkiruokia, niin kyllä niitä pitäisi myös olla tarjolla useammin.
Mies on huolehtinut ruoasta, nyt kun olen ollut yksikätinen. Hyvältä maistuu kotikokin ruoka. Aurinkoista viikonloppua :)
Patrik Borgilta olen lukenut jonkin teoksen aiemmin. Tämä vaikuttaa tosi lupaavalta kirjalta! Intuitiiviselle syömiselle on myös oma ryhmänsä fb:ssä jos kiinnostaa. :)
VastaaPoistaKiitos Anki vinkistä :)
PoistaTästä kirjasta nousi hyviä vinkkejä omaan syömiseen. Olen alkanut huomata, milloin minulla on nälkä ja on jäänyt välipalojen puputtelu vähemmälle.
Onpa kurja keittolamuisto. Isoäidilleni tapahtui vähän samaa vanhainkodissa. Hän pyysi pientä annosta ja keittola lätkäisi piruuttaan isolla kauhalla. Itkettää kun sitä muistan.
VastaaPoistaSyömisen normalisointi kuulostaa oikealta tavalta. Voi himskatti, meillä on tänään kurssin päättäjäiset ja opiskelijat tuovat ruokaa 😀
Onpa ollut ikävä kokemus vanhainkodissa. Vanhuksia pitäisi kohdella niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan.
PoistaTeillä on ihana päättäjäisjuhla. Saat maistella kaikkea kivaa ja erikoista.
Mukavaa viikonloppua :)