tiistai 18. toukokuuta 2021

Kiba Lumberg: Hullun taiteilijan päiväkirja

 

Ihanaa! Sataa lunta! Nobelkin on ihan innoissaan. Tämä päivä on sellainen, että saa jotain järkevää aikaiseksi. Käydään ensin hakemassa leipää ja mennään sen jälkeen työhuoneelle aurinkogalleriaan. 31.1.2007

 

Kiba Lumbergin Hullun taiteilijan päiväkirja on sarjakuvakirja, jossa yhdistyy tussitaide, sanat ja kuvat. Yllä oleva teksti on kirjan alusta, jossa kirjailija on kävelemässä Nobel-koiran kanssa aamulenkillä ja suunnittelee päivän ohjelmaa. Hullun taiteilijan päiväkirja kertoo yhdestä vuodesta taiteilijan elämässä, vuodesta, johon mahtuu rakkautta ja sen puutetta, levottomia unia, matkustelua, ulkopuolisuutta ja ahdistusta. Kiba Lumberg on kuvataiteilija, kirjailija ja käsikirjoittaja. Häneltä on aiemmin ilmestynyt sarjakuvakirja Cipsy Comix ja mustalaistyttö Memesasta kertova romaanitrilogia.

 

Pitäisi kirjoittaa uutta, valmistella Rovaniemen taidenäyttelyä ja tehdä myös tätä kuvapäiväkirjaa… Oisko paha jos siinä olis sanojakin. Oispa isompi työhuone. Tuoki huutaa tuos ja raivoo. Ti 30.1.2007

 

Taiteilijan vapaus ei välttämättä ole vapautta tehdä työtään luovasti, vaan taiteilijankin työstä löytyy deadlinet, raamit ja järjestys. Jos työtä ei voi tehdä rauhassa, kun joku huutaa vieressä, niin eihän se kasvata ainakaan luovuutta. Itsekin ahdistuisin sellaisesta. Luulenpa, että korona-ajan etätyöskentely ei aina ole ollut helppoa, jos kotoa ei löydy rauhallista työpistettä.

 

Ei voi enää jatkaa. Parempi kun lähti pois kodistani. Nobelia, pientä lättänaamaa tulee kyllä ikävä. Nyt vain on selvittävä ja katsottava tulevaisuuteen.

Isäni haudataan tänään. 12.3.2007

 

Kiba Lumbergin vuoteen mahtuu traumaattisia asioita, kun parisuhde tulee tiensä päähän ja isä kuolee. Sen lisäksi ahdistaa myös stressi ja selkäsairaus sekä veljen kohtalo. Tietysti arkisemmat raha- ja veroasiat jne. toivat lisärasitusta. Kuvan keinoin ahdistus tulee voimakkaasti päälle. Kuvat ovat voimakkaita ja tummavoittoisia. Kiba Lumberg piirtää raadollisella tavalla esille elämänsä kipukohtia sarjakuvakirjassaan Hullun taiteilijan päiväkirja.

 

Kiba Lumberg, Hullun taiteilijan päiväkirja

Kiban Aurinkogalleria 2010

s. 89

Sarjakuvakirja

 

Kiba Lumberg: Musta perhonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti