lauantai 29. toukokuuta 2021

Vappu Kannas: Rosa Clay

 

Kaikki alkoi kun minulle annettiin nimeksi Rosa.

Minun nimeni on Rosa.

Tarina alkaa siitä, kun englantilainen kauppias – minun isäni – ja omarunilainen nainen – minun hyvin nuori äitini – kohtasivat.

 

Vappu Kannaksen fiktiivinen teos Rosa Clay kiehtoi jo ilmestymisvuotenaan. Lukuvuoron se sai, kun se yllättäen tuli vastaan kirjaston hyllystä. Kirja kertoo nimensä mukaisesti tummaihoisesta Rosa Claysta (1875-1959), josta tuli nelivuotiaana suomalaisen Lounais-Afrikassa toimineen lähetyssaarnaajaperheen kasvattitytär. Rosa syntyi englantilaisen kauppiaan ja bantunaisen suhteesta.

 

Ajattelitteko pitää minua vain hetken? Silloin kun oli vielä kuuma ja minä olin pieni, eikä minulla ollut ketään ja te päätitte ottaa minut. Te otitte minut, mutta kukaan ei kysynyt minulta mitä minä halusin!

 

Uskon, että muutto Suomeen on ollut Rosalle järkytys, kun ympäristö on Afrikkaan verrattuna kylmä ja kaikki ihmiset olivat valkoisia. Lähetyssaarnaajaperhe piti Rosaa näyttelyesineenä, jonka piti pienestä pitäen esiintyä Lähetysseuran jäsenille. Tummaihoisen Rosan piti mm. laulaa hottentottikielellä, jota hän ei edes osannut. Rosan piti myös soittaa pianolla. Esiintyminen ihmisille, soittaminen ja laulaminen olivat Rosan myöhemmässäkin elämässä hyvin tärkeässä osassa.

 

En kuulu mihinkään! huudan päin tuulta. Sitten minua alkaa itkettää ja vesi valuukin silmistäni ja sekoittuu sateeseen.

 

Rosa Clay kävi Suomessa opettajaseminaarin ja toimi opettajana. Tumma ihonväri vaikutti kuitenkin kielteisesti pienellä paikkakunnalla, mutta kaupungeissa oli helpompaa. Jo opettajaseminaarissa Rosa osallistui kuoron johtamiseen ja kuorolaulantaan ja se jatkui, kun hän muutti Amerikkaan. Kirjan tarina ei kerro muutosta eikä Rosan elämästä Amerikassa, jossa hän meni naimisiin näytelmäkirjailija Lauri Lembergin kanssa ja sai kaksi lasta.

 

Rosa Clayn elämästä on kirjoitettu kaksi elämäkertaa ja tämä fiktiivinen teos. Wikipedian mukaan Rosa Clay oli paljon rohkeamman ja itsevarmemman oloinen kuin Vappu Kannaksen teoksen päähenkilö.

 

Vappu Kannas, Rosa Clay

S&S 2020

s. 374

 

10 kommenttia:

  1. Tämä on mennyt ihan kokonaan ohi. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosan elämästä löytyy tietoa myös netistä. Suosittelen kirjaa.

      Poista
  2. En ole tätä lukenut, mutta kiinnostaa kyllä. PS. Blogissani on sinulle haaste. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerroin jo Ankille, että Rosan elämästä löytyy lisätietoa netistä. En vielä osaa sanoa, mikä oma suhtautumiseni on näihin fiktiivisiin kirjoihin oikeista, mutta jo kuolleista ihmisistä.
      Mukavaa viikonloppua :)

      Poista
  3. On sen täytynyt olla suuri järkytys muuttaa kylmään Suomeen ja näyttelyesineeksi valkoisten keskelle. Ei ole ollut helppo osa se. Varmasti hän olisi ollut onnellisempi omassa kotimaassaan. Kiinnostava kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiinnostava elämä. Olikohan Rosan laulutaidoilla merkitystä siihen, että hänet tuotiin Suomeen? Kasvattivanhemmilla oli paljon muitakin lapsia Ambomaalla. Kirjassa ei myöskään mainita perheen omaa poikaa. Uteliaisuus jäi vaivaamaan. Rosa eli kiinnostavan elämän Amerikassa ja laulu ja teatteri olivat harrastuksia.

      Poista
  4. Tämä on tosi kiinnostava kirja ja ainutlaatuinen elämänkohtalo. Millaista päähenkilöllä on ollutkaan ainoana ei-valkoisena, vaikea kuvitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosan elämä on kiinnostava. Mielenkiintoista oli, että hän lähti Amerikkaan ja eli siellä pitkän elämän.

      Poista
  5. Erikoinen tarina erikoisesta kohtalosta.
    Tuollaiseen toivoo rohkeata sankaritarta. 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Rosa vaikutti olevan rohkea ja itsevarma, huolimatta siitä, että oli Suomessa ns. nähtävyys tuohon aikaan. Uskon, että elämä Amerikassa oli helpompaa, kun hän oli elänyt jo noin 13 vuotta Afrikassa ja saman verran Suomessa ennen Amerikkaan muuttoa.

      Poista