tiistai 25. toukokuuta 2021

Paul Heyse: Unohtumattomia sanoja

 

Vicenzan kaakkoisesta portista, jota nimitetään Porta Monteksi, koska Monte Berico-nimisen vuoren juuri tässä kohden ulottuu aivan lähelle kaupunkia, vierivät auringonpaisteisena huhtikuun iltapäivänä v. 1849 kevyet ajopelit maantietä myöten kirkasta Baccihiglione-jokea kohti, joka pehmeästi mutkitellen virtailee hilpeitten ketojen halki.

 

Nobelisti Paul Heysen (1830 - 1914) pienoisromaani Unohtumattomia sanoja kertoi kesäisen tarinan Italiasta, jossa nuori nainen ja nuori mies kohtasivat toisensa. Phillipp ja Victoire sijoittuivat eri sääty-yhteiskuntaluokkiin, joten heidän rakkautensa ei ollut mahdollista, mutta silti he rakastuivat.

 

Olisiko sinusta siis niin anteeksiantamattoman ylellistä, jos jonkun tarumaisia summia maksavan Tizianin tai kreikkalaisen kuvapatsaan asemasta tahtoisin saada tuon vaatimattoman miehen?

 

Victoire oli aatelisneito, joka oli suuren omaisuuden valtiatar, kun taas Phillipp kuului porvarisluokkaan. Lue kirjan sivuilta, miten tarinassa kävi. Saivatko rakastavaiset toisensa, vai eivät? 1800-luku oli vielä aika sivistymätön, mutta Phillipp oli opiskellut yliopistossa. Hän lähti Victoiren pyynnöstä opettamaan hänen veljeään. Tarinasta nousi mieleeni englantilaisten kartanoiden kotiopettajattaret, joihin kartanonomistajat ihastuivat. Heysen tarinassa päähenkilöiden sukupuoli on päinvastainen, kun Phillipp oli köyhä kotiopettaja ja Victoire oli rikas vapaaherratar.

 

Paul Johann Ludvig von Heyse oli saksalainen näytelmä- ja novellikirjailija, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1910. Blogista löytyy Heysen pienoisromaani Kaksi vankia, joka kertoi 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvasta ihmissuhteesta. Ihmissuhteet, tunteet ja puhumisen ja ymmärtämisen vaikeus nousivat näiden kahden tarinan teemoiksi. Ihmissuhdeongelmat liittyivät jo yli sata vuotta sitten parisuhteeseen. Unohtumattomia sanoja teoksen tarina on novelli, joka punoi yhteen aatelistytön ja porvarismiehen sekä salatut sanat, joita ei voinut unohtaa.

 

Paul Heyse, Unohtumattomia sanoja

suom.

Tiberiuskirjat 2021

s. 95

ilmestyi suomeksi ensim. kerran 1911

Nobel

 

Paul Heyse: Kaksi vankia

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut Heyselta kaksi novellia, joissa molemmissa oli aiheena rakkaus eri yhteiskuntaluokkaan kuuluvien nuorten välillä. Taisi olla kirjailijalle tyypillinen teema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeä teema tuohon aikaan yli sata vuotta sitten ja tänäkin päivänä monessa maassa.
   Luokkarajat, joita pitäisi noudattaa.

   Poista
 2. Tuntematon nobelisti, kesäinen tarina Italiasta, toinen aikakausi ja ennen kaikkea mainio esittelysi = varaukseenm meni; kiitos Mai

  VastaaPoista
 3. Kiitos esittelystä. Tämä pitääkin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke :)
   Minusta oli mielenkiintoista lukea yli 100 vuotta vanha novelli. Käännös toimi hyvin.

   Poista