maanantai 17. toukokuuta 2021

Tittamari Marttinen: Ikioma perheeni

 

Minä olen Kuu. Asun äidin ja maman kanssa kerrostalon kuudennessa kerroksessa.

 

Tittamari Marttisen lastenkirjan Ikioma perheeni päähenkilö on Kuu. Kuun perhe on sateenkaariperhe. Perhe ei ole tyypillinen perhe, jossa on isä ja äiti ja lapsia, vaan perheessä on kaksi äitiä. Sateenkaariperheessä voi olla myös kaksi isää tai äiti ja kaksi isää, tai isä ja kaksi äitiä. Sateenkaariperheeksi kutsutaan myös perheitä, jossa jompikumpi vanhemmista voi olla muuttanut sukupuoltaan. Sateenkaariperheet voivat olla hyvin erilaisia keskenään. Pääasia on, että niihin kuuluu lapsia ja joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

 

Ikioma perheeni lastenkirjassa on hyvin tärkeä aihe, josta on hyvä jutella lasten kanssa, sillä sateenkaariperheiden lapsia näkyy päiväkodeissa ja kouluissa. Takanapäin puhuminen ja kiusaaminen vähenevät, kun aiheesta puhutaan eikä salailla.

 

Kim on paras kaverini, ja hän on myös veljeni. Hän asuu samassa talossa kuin minä, mutta eri asunnossa.

 

Ikioma perheeni voitti vuoden 2015 Arvid Lydecken palkinnon. Raadin mielestä kirjasta nousee hyvin esille pienen lapsen näkökulma ja se, että lapsen onnellisuus ei ole kiinni perheen koostumuksesta. Lapsi iloitsee ja suree kaikenlaisissa perheissä. Kirjasta nousee hyvin myös yhteiskunnallisia teemoja. Kirja osoittaa miten tärkeää on hyväksyä perheensä ja muut sellaisina kuin he ovat.

 

Tänä aikana yhteiskunnallinen vaikuttaminen on muuttunut paikoin hyvin ikäväksi. Toivon, että sateenkaariperheet eivät koe itseään uhatuiksi Suomessa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset jopa vangitaan monessa maassa, mikä on mielestäni todella ikävää.

 

Ikioma perheeni on hyvin sympaattisesti kuvattu sateenkaariperheestä kertova kirja, joka on lisäksi kuvitettu hauskasti.

 

Tittamari Marttinen, Ikioma perheeni *****

Kuvitus Aiju Salminen *****

Pieni Karhu 2014

s. 43

Lastenkirja

Sateenkaariperhe

 


 


2 kommenttia:

 1. Onpa tosi hauska kuvitus ja erittäin tärkeä aihe keskustelujen herättäjäksi ja pohjaksi! Ei se perheen koostumus, vaan sen suoma lämpö, turva, erilaisuuden hyväksyminen ja rakkaus ratkaisevat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Takkutukka :)
   Uskon, että kirja herättää hyviä keskusteluja lasten kanssa. Kirjan kuvitus on todella mainio, kesäinen ja herttainen.

   Poista