keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Anna Ekberg ja Thomas Rydahl: Merenneidon kuolema

 

Rakkikoira, murhaaja, hirviö.

Pää poikki! joku pauhaa ja muut yhtyvät huutoon. - Pää poikki! Pää poikki!

Tanskalaisten kirjailijoiden Anna Ekbergin ja Thomas Rydahlin historiallisen dekkarin Merenneidon kuoleman päähenkilö Hans Christian Andersen joutui kiperään tilanteeseen, kun hän sattui olemaan viimeinen henkilö erään huoratalon työntekijän luona ja kyseinen henkilö löydettiin sittemmin tapettuna kööpenhaminalaisesta kanavasta. Vuosi oli 1834.

Hänen poskensa punehtuvat, kyyneleet valuvat silmäkulmista. Hän on orapihlajan elegantista oksasta pullistuva omena, ja hän tuntee sen koko ruumiissaan. Hän on kaunotar, jolla on mitä sorein ulkomuoto ja sulokkaimmat rinnat, jotka naisella voi olla. Hän ei kykene käsittämään onneaan, tuuriaan.

Kirjan toinen päähenkilö oli madame Krieger. Madame oli aina siellä missä tapahtui. Hänen elämällään oli vahva suunta, joka vaati ikäviä ponnisteluja, mutta madame oli valmis mihin tahansa. Madame oli kotonaan joka puolella, hän oli jopa kuninkaallisten ystävä.

Molly haukkoo henkeään ja itkee.

Itkee itsensä ja hullun kirjailijan vuoksi, joka on ryhtynyt juttelemaan avaimille. Itkee Annan ja elämän tuskallisen epäoikeudenmukaisuuden vuoksi, joka pakottaa hyvän ihmisen polvilleen ja polkee häntä mutaan, kunnes ei enää saa henkeä. Mutta kaikista eniten Molly itkee pikku-Marien vuoksi. Miten tytön käy?

Kirjan kolmas päähenkilö oli Molly, joka auttoi Hans Christian Andersenia ratkaisemaan kirjan murhamysteerin. Mollyn sisko kuoli tarinassa ja siskon pieni tyttö jäi Mollyn hoitoon. Kirjan tapahtumissa asetellaan vastakkain köyhälistö ja hyvinvoivat ihmiset, jotka käyttivät säälimättä köyhää väestöä hyväkseen, joten kirjan murhamysteerin lisäksi siitä nousee valtavasti tietoa 1830-luvun ihmisten elinolosuhteista Kööpenhaminassa. Lisäksi tarinassa kerrotaan 1830-luvun jätteidenhoidosta, sairaalasta, vankilasta ja oikeudenkäynnistä.

Anna Ekbergin ja Thomas Rydalin Merenneidon kuolema on vertaansa vailla oleva jännitysmysteeri 1830-luvun Kööpenhaminasta, jossa hirttäjäiset ja teloitukset olivat ihmisten suurinta hupia.

Anna Ekberg ja Thomas Rydahl, Merenneidon kuolema *****

suom. Katarina Luoma

Minerva 2021

s. 470

Historiallinen jännityskirja 

4 kommenttia:

 1. Teos on kokonaisuudessaan uskomaton runsaudensarvi historioineen, köyhyyden ja tautien Kööpenhaminan ja toisaalta linnan asukkaiden, kuninkaallisten ja silmäätekevien, upseerijuhlien naamiaishuveineen, joissa tapahtuu kummia. 

   
  Kaleidoskooppimaisen värikirjavat palaset loksahtelevat yksi kerrallaan paikoilleen muodostaen yhtenäisen kuvion, kerronnallisen jatkumon, josta kuoriutuu rubensmaisen runsas, mutta hallittu ja nopeakäänteinen  sekä tervetulleen aikamatkailun tarjonnut dekkari, mainio lukukokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava historiallinen murhamysteeri. Kyllä minä niin nautin tällaisesta lukupaketista, jossa kaikki toimii erinomaisesti yhteen.

   Poista
 2. Tämäkin kiinnostaa. Hauska laittaa Andersen mukaan tarinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Andersen oli hyvä valinta murhamysteerin selvittäjäksi.

   Poista