perjantai 16. heinäkuuta 2021

Heine Bakkeid: Nuku lapsi armaani

 

Rakkaus on sokea, sanotaan. Lizin tapauksessa on niin, että nyrkiniskut, potkut ja uhkaukset raunioittavat häntä sekä fyysisesti että henkisesti, mutta se osa hänestä, jota Arvid epätoivoisesti yrittää nujertaa, hänen luottamuksensa universumin hyvyyteen, puhtaaseen rakkauteen ja tähtikirkkaaseen taivaaseen, vain sitkistyy joka lyönnillä.

Norjalaisen Heine Bakkeidin kolmas dekkari Nuku lapsi rakkain jatkaa entisestä poliisista Thorkild Askesta kertovaa sarjaa. Asken siskon nimi on Liz. Liz on kestänyt enemmän ja vähemmän miehensä väkivaltaa, mutta nyt siihen tuli loppu. Heidän isänsä soitti sopivasti Islannista ja kertoi haluavansa tavata. Thorkild pakkasi laukkunsa ja hommasi heille kummallekin liput lentokoneeseen, ennen kuin Liz ehtisi muuttaa mielensä ja palata hakkaajamiehensä luokse.

Kaappiin ahdettu ruumis on väriltään merensininen ja vihreä, ja sen päällä vilistää hyönteisiä. Haju on niin voimakas, niin imelän päällekäyvä, että se suorastaan tulvii ulos kaapista kuin parvi ruttokirppuja, takertuu vaatteisiin, hiuksiin ja ihoon. Onneksi olen tyhjentänyt mahani jo veneessä.

Thorkildin ja Lizin isä oli joutunut vaikeuksiin. Thorkildin salapoliisivaistot heräsivät jutellessaan isänsä kanssa, joka oli vankilassa. Asken suvun perhekuviot olivat todella mielenkiintoiset, ja löytyipä suvusta uusi musta lammas, joka teki kirjan kuvioissa outoja juttujaan. Liz siis toimi Thorkildin apurina aina kun mahdollista. Molemmat palasivat juurilleen, sillä he olivat syntyneet Islannissa.

Olen hänelle kateellinen, ja syynä on itsekäs pelkoni, että matriisissa on virhe, että jonakin päivänä kaikki muut ovat poissa ja minä olen yksin maapallolla, vihoviimeisenä ihmisenä. Ainoa joka haluaisi pois, muttei pääse.

Sarjan aiemmissa dekkareissa Aske on kipuillut enemmän ja vähemmän kaikenlaisten lääkkeiden ja mielenterveyden kanssa. Onneksi hän pysyi tässä kirjassa selvinpäin. Lääke/huumeriippuvuus voi olla kamalaa, ja Aske ajoi aiemmin tapahtuneen kuolemankolarin lääkehuuruissaan, jonka vuoksi hän sai vankilatuomion ja menetti poliisinvirkansa.

Heine Bakkeidin dekkari Nuku lapsi armaani kertoi islantilaisissa maisemissa tapahtuneista rikoksista, joihin sekoittui ympäristöaktivisteja ja menneisyyden mysteerejä. Sarja on todella tiivistunnelmainen ja koukuttava. Heine Bakkeidilla on taito kuvata jännittävästi ympäristöä ja henkilöhahmoja. Lisäpointtina on musta huumori, joka tihkuu yllättävistä kohdista tarinaa.


Heine Bakkeid, Nuku lapsi armaani

suom. Jonna Joskitt-Pöyry

Into 2021

s. 420

Vi skal ikke våkne 2019

Dekkari

Thorkild Aske-sarja 3

Heine Bakkeid: Meren aaveet

Heine Bakkeid: Paratiisin kutsu

8 kommenttia:

 1. Munki pitää kyllä lukea tää sarja.

  VastaaPoista
 2. Raskasta kertomaa, mutta uskon että on koukuttava.
  U
  sko universumin hyvyyteen, puhtaaseen rakkauteen ja tähtikirkkaaseen taivaaseen
  voittakoon. ⭐️ 💙 ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti sanottu Rita ❤️
   Thorkildin sisko Liz on äärimmäisen ihana ihminen huolimatta siitä, että lapsuus ei ollut mikään mieltä ylentävä kokemus. Voisi jopa sanoa, että hän oli jo lapsena joutunut auktoriteetin valtaan ja sellainen jatkui avioliitossa. Valitettavasti moni nainen joutuu kokemaan väkivaltaa puolisonsa taholta.

   Poista
 3. Olen missannut tämän sarjan kokonaan, täytyypä laittaa nimi mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarjassa on yllättävän hyvää mustaa huumoria, joka koukutti ainakin minut. Huumori yhdistettynä dekkareihin on yllättävän metkaa, kun se onnistuu huvittamaan.

   Poista
 4. Tämä Bakkeid on lukematta, kaksi edellistä osaa olen lukenut. Etenkin ykkösosa oli minusta hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykkönen koukutti minutkin, vaikka en tykkää sekoilevista poliiseista, vaikka ne olisivat ex-poliiseja. Mietinkin, että mihin suuntaan Bakkeid vie sarjaa, ja tykkäsin, kun koko tarina sijoittui Islantiin, kun aiemmissa kirjoissa oltiin Norjassa.

   Poista