maanantai 5. heinäkuuta 2021

Tomas Gads: Hymytyttö

 

Nainen puristi sormillaan rajusti. Peili särkyi käsissä ja samanaikaisesti hän tunsi mielessään jonkin menevän säröille. Hän seurasi katseellaan, kuinka peukalon päähän syntyi haava ja kuinka sieltä hetken kuluttua pulpahti esiin tummanpunainen veripisara. Oli vain mentävä.

Tomas Gadsin kolmas dekkari Hymytyttö kertoo Turusta kotoisin olevan valokuvamallin kuolemasta ja sen tutkimuksista. Ryhmä Halme-dekkarisarjan aiemmin ilmestyneet dekkarit ovat nimeltään Pirulainen ja Luopiot. Kirjassa eletään  keväistä vapun aikaa ja tutkimusta johti rikoskomisario Ann-Mari Forsman, sillä Halme oli vapaalla. Mukana tutkimuksissa olivat aiemmista dekkareista tutuksi tulleet Niklas Lindholm, Magnus Mehtonen ja Sergei Petrov. Tällä kertaa lähempään tarkasteluun tuli Magnus Mehtosen yksityiselämä.

Kummallista, että töissä hän ei ollut kokenut lainkaan niin usein olevansa pätevä. Tilanne tuntui pysyvän muuttumattomana, vaikka maailma ympärillä muuttui ja tutkittavat jutut vaihtuivat. Jo pinnalla pysymisen kanssa joutui sinnittelemään. Hän oli merellä ollessaan pohtinut sitä, että ehkä häneltä vain puuttui selvä suunta. Tiimissä muilla oli suorat etenemispolut.

Magnuksen  kotielämässä oli suuria vaikeuksia, jotka vaikuttivat myös työelämään. Jommassa kummassa tai kummassakin oli tehtävä suunnanmuutoksia, kuten yllä olevasta lainauksesta voi huomata. Magnus oli psykologi, joten hänellä oli ainakin koulutuksen puolesta mahdollisuuksia vaikuttaa elämäänsä, mutta kuten jokainen on huomannut omasta elämästään, niin niitä ylimääräisiä muuttujia tulee ympäriltä, ja nekin pitää ottaa huomioon.

Vappujuhlien jälkeen löytyy uusi kuollut nuori nainen. Uhrin asettelussa oli samaa kuin aiemman uhrin asettelussa. Oliko kyseessä kopio vai sarjamurha ts. etsittiinkö kahta vai yhtä murhaajaa? Ryhmä Halmeella oli siis kiireitä työssään, mutta siitä huolimatta tuloksiakin syntyi.

Tomas Gadsin Hymytyttö jatkaa kahden aiemmin julkaistun dekkarin linjoilla ja tuo esille  poliisin erikoisryhmän vaikeudet tutkimustyössä, kun rikolliset pakoilevat ja salaavat tekojaan. Tällä kertaa rikollisia etsittiin tavallisista naapurilähiöistä.

Tomas Gads, Hymytyttö

Bazar 2021

s. 317

Dekkari

Ryhmä Halme

Tomas Gads: Pirulainen

Tomas Gads: Luopiot 

6 kommenttia:

 1. Totta: kun muuttujia pursuaa liikaa, vaikeutuu elämänhallinta ja sitä suojaavien päätösten teko.

  Mukava ja leppoisa dekkarisarja, jolla on hyvät eväät jatko-osille,.
  Kerronta kulkee. Omaleimaisuus on jo mallillaan, ja ryhmässä erilaisine persoonine on kehittämisen edellytyksiä. Kelpo kesädekkari;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmissa sarjan dekkareissa kaipasin Turun esittelyä, ja nyt sitä oli enemmän esillä. Aurajokikin mainittiin.

   Poista
 2. Gadsia ei ole tullut luettua, mutta voisi tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gadsin sarja vie Turkuun, turkulaisten rikosten pariin. Tosin sarjassa on käyty myös Pietarissa asti.

   Poista