maanantai 26. heinäkuuta 2021

Johanna Mo: Yölaulaja

 

Neljä askelta, sitten hän pysähtyy taas ja kääntyy kuuntelemaan. Ei uskalla luottaa hiljaisuuteen takanaan. Kuuluu vain hepokattien siritys. Ei moottorin pärinää. Ei lintuja. Hän kaipaa yölaulajaa. Sen korkeita, nopeita ääniä, jotka pitävät pimeyden loitolla.

Ruotsalaisen Johanna Mon dekkari Yölaulaja on ensimmäinen osa Saarimurhat-sarjasta. Tapahtumapaikkana on Öölannin saari, jonne päähenkilönä toimiva rikostutkija Hanna Duncker palasi vuosien jälkeen. Hannan isä oli aikoinaan tuomittu vankilaan, jota pikkupaikkakuntalaiset eivät olleet unohtaneet. Hanna ei kuitenkaan viihtynyt muualla. Hän osti saarelta pienen talon ja joutui heti ensimmäisenä päivänä tutkimaan nuoren pojan murhaa. Hannan saapuminen paikkakunnalle sai aikaan ikävyyksiä.

Et tajua, mitä olet kaivamassa esiin. Tuhoat kaiken.

Suomalaiset järkyttyivät keväällä tapahtuneesta nuoren pojan murhasta, kun kävi selville, että murhan olivat tehneet pojan kaverit ja se ei riittänyt, vaan he olivat yksissä tuumin kiusanneet uhria vuosikausia väkivaltaisesti. 

Yölaulajassa on paljon samaa kuin kyseisessä suomalaisessa rikostapahtumassa. Kiusaamisesta oli todella ikävä lukea Yölaulajan sivuilla, ja tunteet nousivat pintaan. Mielestäni on hyvä, että kirjoitetaan kiusausilmiöistä ja sen taustavaikuttajista. Kiusaaminen on hyvin yleistä ja se on ollut pitkään tabu, josta ei puhuta, sillä kyseessä ovat alaikäiset lapset ja koululaiset, ja heitä koskevat salassapitovelvollisuudet. 

Mielestäni kiusaamisesta pitäisi pystyä puhumaan, vaikka ei nosteta nimiä esille. Niitä pitäisi pitää esillä enemmän, jotta yhteiskunta heräisi huomaamaan kiusaamisen vaikutukset, mistä ne johtuvat ja mitä seurauksia niillä on? Lapset eivät ole turvassa missään kiusaamiselta ja se on totuus.

Olet mielisairas.

Öölanti oli kiinnostava paikkakunta, ja Hanna oli myös kiinnostava henkilöhahmo. Kirjan lopussa vinkattiin koukuttavasti mitä seuraavassa kirjassa tutkitaan. Johanna Mon dekkari Yölaulaja vei tunnelmaiselle saarelle, jonka onnellisen olotilan repi ikävä tapahtuma auki, eikä paluuta entiseen ollut näkyvissä.

Johanna Mo, Yölaulaja

suom. Kristiina Vaara

Like 2021

s. 394

Nattsångaren 2020

Dekkari

Saarimurhat 1


6 kommenttia:

 1. Kyllä pitäisi mainita myös alkuperäisteoksen nimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muistutuksesta. Tästä oli jäänyt pois. Yritän muistaa laittaa myös alkuperäisen nimen. Nyt se on laitettu.

   Poista
 2. Jälleen kiinnostava dekkari! Niitä on tullut tänä vuonna ihan hirveän paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut asiaa. Nyt on julkaistu tosi kiinnostavia dekkareita koko vuoden ajan. Ja lisää on tulossa koko loppuvuodelle. Dekkareiden ystäviä hellitään.

   Poista
 3. Sain tämän juuri luettua. Ihan ookoo minusta, vaikka tässä tuntui olevan kasassa kaikki dekkarikliseet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna Mo näyttäisi olevan suosittu dekkaristi Ruotsissa. Yölaulaja on ensimmäinen suomennettu dekkari hänen tuotannostaan. Minusta Yölaulaja oli sujuvarakenteinen ja sujuvasti kerrottu rikostarina. Ehkäpä tästä nousi esille se, että jokin ikävä tilanne voi tehdä jokaisesta rikollisen, kun asiaa ei kykene ajattelemaan järkevästi.

   Poista