keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Marie Benedict: Rouva Einstein (Naistenviikko)


 

Izgoobio sam sye. Vain näillä sanoilla osaan kuvailla, miltä minusta tuolla hetkellä tuntui. Karkeasti serbiasta kääntäen se tarkoitti, että eksyin häneen. Eksyin suunnastani, eksyin itsestäni, eksyin häneen.

Amerikkalaisen kirjailijan Marie Benedictin (Heather Terrell) historiallinen kirja Rouva Einstein kertoi fiktiotarinan kuuluisan fyysikon Albert Einsteinin ensimmäisestä vaimosta Mileva Marićista. Huippuälykäs Mileva oli kotoisin Serbiasta. Hän oli kiinnostunut opiskelusta ja pääsi opiskelemaan fysiikkaa ainoana naisena sveitsiläiseen yliopistoon vuonna 1896. Hänen tavoitteensa oli valmistua opinnoistaan ja jatkaa uraa tiedenaisena, mutta kohtalo päätti toisin, hän tapasi Albertin ja rakastui.

Mihin minun luonnollinen rakkauteni fysiikkaa kohtaan oli hävinnyt? Ennen olin hakeutunut kohti fysiikan kuvioita, koska ajattelin sieltä löytyvän avaimen Jumalan suunnitelmiin. Nyt se tuntui jumalattomalta orjatyöltä. En erottanut häivääkään jumalallisesta suunnitelmasta.

Mileva rakastui naisiin ihastuvaan mieheen, joka oli jo seurusteluaikana muidenkin naisten kanssa. Nuori Mileva antoi aina anteeksi. Sitten hän tuli raskaaksi, eikä Albertista kuulunut mitään. Raskaaksitulo oli ainostaan Milevan asia. Mileva rakasti lastaan suuresti, mutta jälleen tuli eteen asioita ja henkilöitä, jotka johdattivat häntä Albertin luokse.

Mutta sitten en enää kestänyt Albertia. Kolmas mekaniikan laki sai minut syttymään, ja minusta tuli voima, joka vaikutti hänen voimaansa yhtä paljon, mutta vastakkaiseen suuntaan. Otin takaisin itselleni kuuluvan tilan. Jätin hänet.

Vuonna 1980 löydettiin Einsteinin pariskunnan välinen kirjeenvaihto vuosilta 1897-1903, jonka jälkeen fyysikkoyhteisössä on käyty kiivasta keskustelua Mileva Marićin roolista Albert Einsteinin uraauurtavissa vuoden 1905 teorioissa, joista Einstein palkittiin Nobelilla. Kirjeissä pariskunta keskusteli yhteisistä projekteista. Kirjailija on pyrkinyt tarinassa niin lähelle totuutta kuin on ollut mahdollista päivämäärissä, paikoissa ja ihmisissä. 

Marie Benedictin Rouva Einstein oli romaani, joka kertoi tarinan Albert Einsteinin nerokkaasta ensimmäisestä vaimosta, joka jäi olosuhteiden sekä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun naisen aseman loukkuun yhteiskunnassa ja parisuhteessaan.

Marie Benedict, Rouva Einstein

suom. Kaisa Haatanen

Sitruuna 2020

s. 351 + Kirjailijan loppusanat

The Other Einstein 2016

Historiallinen romaani 

5 kommenttia:

  1. Meillä on tämä syyskuun lukupiirikirjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän lukupiirillä on hyvät lukukirja. Tämä on todella hyvä ja kiinnostava teos. Avaa tietysti Einsteinin itsensä elämää, mutta tärkeintä mielestäni oli esittää tämä historian jännä nainen, joka on ollut ajamassa eteenpäin naisten oikeuksia opiskella esim. yliopistoihin ei päässyt naisopiskelijoita. Muutenkin kirja nostaa esille naisen asemaa tuona aikana esim. yksinhuoltajaäitiyttä.

      Poista
  2. Varmasti mielenkiintoinen teos tästä nerosta ja katveeseen jääneestä Milevasta!

    Olen nähnyt mieliinpainuvan elokuvan, jonka nimeä en valitettavsti muista, aiheesta, mutta se on jäänyt mieleen, että sen katsoi intensiivisellä otteella ja se teki suuren vaikutuksen valottaessaan tältä osin tieteen historiaa ja Einsteinin värikästä siviilipuolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin tosi paljon tästä tarinasta. Mileva ajoi aikanaan naisten oikeuksia esim. opiskeluun. Kirja oli kiinnostava ja se nosti esille mielenkiintoisia henkilöitä mm. Maire Curien. Myös Albert Einsteinin vaikeuksia työllistyä juutalaistaustansa vuoksi esiteltiin.

      Poista
  3. Minustakin tämä oli tosi mielenkiintoinen ja valotti myös herra Einsteinin persoonaa.

    VastaaPoista