perjantai 8. syyskuuta 2023

Anu Vähäaho: En voi sua unhoittaa poies

 


Tämä oli Larryn ensimmäinen varsinainen laivamatka, ja se tuntui hetki hetkeltä yhä enemmän myös viimeiseltä. Hän oli painanut ajatuksen paluumatkan vääjäämättömyydestä kauas mielensä perukoille, sillä täällä pohjolan äärillä vietettäisiin kuitenkin seuraavat kahdeksan viikkoa. Siinä ajassa, August oli luvannut, hän vähintään unohtaisi koettelemuksensa ja todennäköisesti jopa rakastuisi pohjoiseen kaupunkiin ja sen rehellisiin ihmisiin.

Anu Vähäahon historiallinen esikoisteos En voi sua unhoittaa poies sijoittui pohjolan valkeaan kaupunkiin, Ouluun. Tukholmalainen vakavamielinen aatelismies Laurence von Rosen matkasi ystävänsä ohjaamassa laivassa Ouluun. Hän oli kyllästynyt siihen, että muut ohjailivat hänen elämäänsä. Hän ei halunnut naimisiin, mutta avioliittosopimus odotti vain hänen allekirjoitustaan Tukholmassa. Oulussa olisi aikaa miettiä sitä, mitä hän tahtoi elämältään.

Hän tunsi syvää häpeää, mutta samalla yhä kivistävämpää halua saada kietoa käsivartensa edes hetkeksi Emerentia Brantin ympärille.

Von Rosenin aika Oulussa oli todella kiireinen, mutta hän ehti heti alkuun ihastua Emerentia Brantiin, joka asui isänsä ja äitipuolensa kanssa. Emerantian aika kului opetushommissa mamselli Wacklinin tyttökoulussa ja köyhäintalolla. Muitakin kiireitä löytyi. Emerentia eli Emmi halusi pysyä naimattomana ja olla itsenäinen ja vapaa, mutta sehän ei sopinut varsinkaan äitipuolelle.

Vielä kolme kokonaista viikkoa! Ei pitänyt surkutella yhteisen ajan vähyyttä, vaan iloita siitä, että sitä vielä oli. Ne olivat äidin sanoja. Yllättäen niistä ei ollut lainkaan apua.

Rakastuin heti alkulehdillä tähän ihanaan historialliseen kirjaan, joka kuvasi 1820-luvun Oulua. Kirjan sivuilta pystyi jopa seuraamaan sitä minkälainen kaupunki oli tuohon aikaan. Von Rosenin aikana Oulu tosin paloi, joten sen jälkeen Oulu on kokenut runsaasti muutoksia. 

Anu Vähäahon ihastuttava historiallinen rakkausromaani En voi sua unhoittaa poies saa sydämen tykyttämään. Saivatko Emerentia ja Laurence lopulta toisensa? Suosittelen kirjaa historiallisten rakkausromaanien lukijoille. Tähdenlentoja ja kimallusta kirjalle ja sen kirjoittajalle.


Anu Vähäaho, En voi sua unhoittaa poies *****

S & S 2023

s. 445

Historiallinen rakkausromaani

1820-luvun Oulu

Esikoisteos


 

2 kommenttia:

 1. Hei, laitan kommentin tähän postaukseen, koska tämä kirja kuulostaa todella viehättävältä, kun taas uudemman postauksen Parantola kuulostaa kiehtovalta, mutta liian synkältä minun makuuni. :)
  Oulu ei ole kovin tuttu kaupunki minulle, mutta sen historiassa on varmasti aineksia moneen mielenkiintoiseen tarinaan.
  Olipas kirjan yhdellä henkilöllä kiintoisa etunimi, Emerentia.
  Leppoisan lämmintä maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :) Näitä kahta ei voi verrata ja ovat ihan eri genreä. En voi sua unhoittaa poies on todella lukemisen arvoinen teos. Turku on palanut moneen kertaa tulipaloissa, mutta niin on Oulukin. Kirja kertoo yhdestä palosta. On se ollut hirvittävää, kun ihmisille ei ollut mitään suojia, missä asua. Nyt on saatu seurata monen maan tulipaloja, jotka ovat olleet ihan hirveitä. Yleensä jostakin ihmisen tekosista lähtöisin. Tulipalojen seuraukset ovat ihan kauheita. Toivottavasti kirja saa paljon lukijoita. Kirjan kansikuva on ihana ja alkuun vierastin kirjan nimeä, mutta olen jo tottunut siihen. Emerantia on hauska nimi. En tiedä mistä se on peräisin.

   Poista