tiistai 19. syyskuuta 2023

Ulf Kvensler: Erämaa

 

 

"Ruhje- ja viiltohaavoja ympäri kehoa... oikea käsivarsi murtunut. Annamme pari yksikköä infuusionestettä."

"Putoamisvammojako?"

"Se tulee tietenkin ensimmäisenä mieleen."

Ruotsalaisen Ulf Kvenslerin hyytävä vaelluskirja Erämaa nousi välittömästi lukemieni psykologisten trillereiden kärkeen. Jos tykkäät psykologisista trillereistä ja luonnossa vaeltamisesta, niin kirja on kuin sinulle tehty. Kirjailija kiersi itse kirjassa kerrotun vaellusreitin Ruotsissa, ja vaikka omasikin vankan vaellustaustan, niin silti matka uuvutti hänet. Sen se teki myös kirjan nelihenkiselle vaellusporukalle.

"Mutta myös kaulassa on jälkiä. Näyttävät kuristusjäljiltä."

Neljän hengen vaellusporukkaan kuuluivat Anna ja Henrik sekä heidän hyvä ystävänsä Milena. He olivat vaeltaneet kolmistaan opiskelija-ajoista lähtien. Vaellukselle lähdettiin syyskuussa, mutta vähän ennen Milena pyysi, että hän saisi ottaa mukaansa uuden miesystävänsä Jacobin, joka harrasti retkeilyä, vaeltamista ja kiipeilyä. Oikea extreme-tyyppi.

"Hän on paleltunut ja aika huonossa kunnossa. Reagoi puhutteluun, mutta siinä kaikki."

Nelihenkinen vaellusporukka vajeni matkan aikana kaksihenkiseksi, mutta mitä oikein tapahtui matkan aikana? Ketkä pääsivät pois jäisen hyytävältä vaellusreitiltä? Suosittelen lukemaan sen tästä kirjasta. Matkan varrella upottiin jäätävän kylmään jokeen,  paleltiin horkassa, tiputtiin kalliolta, järsittiin ruoat kylmiltään ynnä muuta haastavaa ongelmaa. Riitely nyt toinen toistensa kanssa tuli heti alkuun ilmi. Lopulta myös vanhat salaisuudet pulpahtelivat pintaan isoina mörköinä.

Murhattiinko kirjassa joku henkilö? Sanon suoraan, etten ainakaan minä tiedä kumpi selviytyjästä oli tekijä, sillä kaksi kuoli matkan aikana. Ulf Kvenslerin Erämaa vei hyiselle vaellusreitille, josta kaikki osallistujat eivät selvinneet takaisin. Suosittelen.

 

Ulf Kvensler, Erämaa *****

suom. Leena Virtanen *****

Wsoy 2023

s. 488

Sarek 2022 

Psykologinen trilleri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti