keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Kristina Ohlsson: Jäänmurtaja

 


Paikalliset sanoivat, että yhtä pitkää pakkaskautta ei ollut nähty Hovenäsetissä vuosikausiin. Viimeinkin oli saatu kunnollinen talvi.

Kristina Ohlssonin dekkarissa Jäänmurtaja oli talvi. Strindberg-dekkarisarjan ensimmäinen osa Myrskynvartija sijoittui syksyyn. Sarjan nimi tulee päähenkilöstä August Strindbergistä, joka rakasti ulkona luistelemista retkiluistimilla. Hän oli opettanut myös naisystävänsä, rikostutkija Maria Martinssonin nauttimaan luistelemisesta. 

Kun Maria joutui tutkimaan erästä tulipaloa, ei hänelle jäänyt enää aikaa luisteluun. Sittemmin hän perehtyi työparinsa kanssa murhatutkimukseen, eikä Augustin ja hänen rakkaudelle jäänyt aikaa kuin nukkua muutama tunti vierekkäin öiseen aikaan. Maria ei ollut vielä valmis sitoutumaan, sillä hänen edellinen miehensä oli ollut väkivaltainen.

Käytettyjen tavaroiden kauppa oli ollut Augustin unelma, ja unelmia toteuttaessaan oli aina syytä olla varovainen. Sellaiseen liittyi ilmeinen riskitekijä: unelma saattoi hyvinkin tuottaa pettymyksen ja katkeroittaa mielen.

August oli erittäinkin tyytyväinen siihen, että hyppäsi pois tukholmalaisesta oravanpyörästä, sillä hän rakasti uutta työtään ja antiikkimyymäläänsä. Hän sai tehdä työtä omaan tahtiinsa ja siinä tutustui hyvin ihmisiin. Varsinkin yli kahdeksankymppinen Gunnar vaikutti hanakalta neuvomaan kaikenlaisissa asioissa. Tulipalon jälkeen Gunnar vaati Augustia vartioimaan yöllä naapurustoa hänen kanssaan. Eihän sitä tiennyt, missä seuraavaksi palaa. 

Kristina Ohlssonin dekkari Jäänmurtaja kuuluu rauhalliseen cosy-crime-genreen. Ohlssonin tyyli on hyvin lavea. Voisi luulla, että tätäkin yli 600-sivuista järkälettä olisi voinut vähän tiivistää sieltä täältä ja tuolta, mutta loppujen lopuksi se tuli luettua aika nopsaan tahtiin. Ja aion lukea seuraavankin sarjan dekkarin, sillä Hovenäsetin kylän asukkaita on ollut  kiva seurata kahden kirjan verran. Hyvin kotoisan oloinen dekkarisarja. 

Ps. Se kauan sitten tapahtunut murhageissi ei ratkennut vieläkään. Ei sunkaan väärä ihminen istu syyttömänä vankilassa?

 

Kristina Ohlsson, Jäänmurtaja *****

suom. Pekka Marjamäki

Wsoy 2023 

s. 633

Isbrytare 2021

Dekkari

Strindberg-sarja 2. osa

 

Kristina Ohlsson: Myrskynvartija

2 kommenttia:

 1. Olen hiukan lukenut Ohlssonia ja kuunnellut ruotsiksi yhden äänikirjan.
  Pidin tosi paljon hänen tyylistään. ⭐️⭐️⭐️
  Muistaakseni olen lukenut yhden nuortenkirjankin häneltä. 📚
  Tuottelias kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohlsson on kyllä taitava tarinoitsija. Kiva pieni rannikkokylä. Tavalliset ihmiset. Mutta ne vanhat salaisuudet ovat niitä kiinnostavia juttuja, jotka tekevät tästäkin sarjasta kiinnostavan.
   Ohlsson on kirjoittanut jännittävän lastenkirjasarjan. Olen lukenut siitä eka osan.

   Poista