torstai 21. syyskuuta 2023

Mirkka Torikka: Rakas katastrofini

 


Minulle on sanottu, että en tulisi löytämään ketään, joka ymmärtäisi tapaani surra, mutta kukaan ei kuole minun rinnaltani hiljaa.

Toimittaja Mirkka Torikan teos Rakas katastrofini on omaelämäkerrallinen muisteluteos. Kirjassaan hän muistelee vuonna 2013 itsemurhan tehnyttä miestään. Mies oli sairastunut mieleltään jo nuorena, mutta Mirkalle miehen sairaus avautui vasta avioliiton jälkeen. Mies ei ollut hoitomyönteinen, vaan oli tottunut itse lääkitsemään itseään niillä keinoilla, mitkä hänen mielestään auttoivat. 

Löysin hänestä kallioni, johon murskaantua, jos niikseen olisi. Olisin todennäköisesti rakastanut häntä vain enemmän, jos olisin tiennyt hänen haluavan kuolla syliini. 

Nuori Mirkka teki töitä yökerhotanssijana ja hänen tuleva miehensä oli samassa paikassa portsarina, kun pikkuhiljaa heidän välilleen virisi seurustelusuhde, huolimatta isosta ikäerosta ja luonteiden erosta. Levoton ja puhelias tuhkimo löysi vahvan ja voimakkaan, mutta hyvin hiljaisen miehen itselleen. Häät vietettiin vuonna 2003 ja sitä ennen oli hankittu talo, josta myös seurasi järkyttävä katastrofi.

Hänestä doping kuului huippu-urheiluun luonnollisena osana luonnottoman kovaa treenaamista. Muun väittäminen oli hänestä vain ja ainoastaan tekopyhää.

Mies oli vapaa-ottelija ja treenasi ahkerasti. Ja käytti doping-aineita. Liikunta auttoi mielenterveysongelmissa. Ehkä aineet myös. Salilla käynnit auttoivat, mutta aiheuttivat myös loukkaantumisia, jotka vuorostaan aiheuttivat alavireyttä.

Mirkka Torikka on tarkastellut miehensä sairauden kulkua hyvin tarkasti. Lapsen syntymän jälkeen mies muuttui entistä hiljaisemmaksi, eikä häneen saanut juurikaan kontaktia. Se ahdisti myös Mirkkaa. Vuonna 2008 mies suostui menemään lääkäriin, joka diagnosoi keskivaikean masennuksen ja ahdistuneisuushäiriön. Lääkityksen ja terapian ansiosta vointi alkoi parantua.

Vuosia myöhemmin sain tietää, että A oli yrittänyt tappaa itsensä pian raskausuutisen jälkeen.

Itsemurhayritys tapahtui, kun Mirkka odotti toista lasta usean vuoden jälkeen ensimmäisestä raskaudesta. Mies oli yrittänyt itsemurhaa useilla eri tavoilla. Mirkka ei tiennyt sitä. Ilmeisesti useat vammat ja loukkaantumiset olivat peruja näistä kokeiluista.

Mirkka Torikan matka miehensä rinnalla loppui vuonna 2013, kun mies onnistui itsemurhan teossa. Järkyttävää elää rakkaansa rinnalla, ja tietää, että se päivä koittaa, kun yhteiselämä loppuu. Mutta se päivä oli myös helpotus Mirkalle ja lapsille, kun vaikea sairaus ja siihen kuuluneet ikävyydet poistuivat perheen arjesta.

Mirkka Torikan teos Rakas katastrofini vei lähelle mielen sairautta.


Mirkka Torikka, Rakas katastrofini

Wsoy 2023

s. 327

Muisteluteos

Mielenterveys

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti