maanantai 11. syyskuuta 2023

Sarah Pearse: Parantola

 


Hänen edessään seisoo hahmo. Kasvoton hahmo.

Englantilaisen Sarah Pearsen psykologinen trilleri Parantola sijoittui Sveitsin Alpeilla sijaitsevaan hotelliin, joka oli ollut 1900-luvun alkuvuosikymmeninä parantolana, jossa hoidettiin tuberkuloosiin sairastuneita ihmisiä. Kirjan päähenkilö Elin Warner matkusti miesystävänsä kanssa kyseiseen hotelliin viettämään veljensä kihlajaisia. Kihlajaiset eivät päässeet alkamaan, sillä morsian, joka oli töissä kyseisessä hotellissa apulaisjohtajana, katosi. 

Valtava maski kätkee kasvot kokonaan. Mitään piirteitä ei pysty erottamaan.

Jotain hämärää tai kammottavaa tuossa hotellissa/parantolassa oli tapahtunut jo aiemminkin. Elin sai selville kaikenlaisia outoja juttuja, mitä varsinkin menneisyydessä oli tapahtunut. Sitten hän kuuli, että myös hotellin arkkitehti oli kadonnut hotellin rakennusvaiheissa. Voisiko vuoristosta löytynyt luuranko kuulua kyseiselle miehelle.

Juoksu loppui tähän. Hän ei voi enää paeta.

Kirjassa elettiin talviaikaa, jolloin vuoristossa tapahtuu yleensä lumivyöryjä. Tuollainen suuri lumivyöry motitti hotellille joitakin asukkaita ja henkilökunnan. Tuossa joukossa oli myös kasvoton murhaaja, jolla oli selvät suunnitelmat teatraalisten rikostensa tekemiseen. Mitä tapahtui hotellilla? Olosuhteet olivat hyytävät ja klaustrofobiset. Mitä Elin sai selville? Lue kirja ja koukutu. Suosittelen, että et lue kirjaa nukkumaan mennessä, sillä niin minä tein, enkä voinut lopettaa, ennen kuin tiesin kuka, mitä ja miksi teki mitä tekikään. 

Sarah Pearsen psykologinen trilleri Parantola  sisälsi synkkiä salaisuuksia.

 

Sarah Pearse, Parantola ****

suom. Kirsi Luoma

Otava 2023

s. 441

Sanatorium 2020

Psykologinen trilleri

Alpit

8 kommenttia:

 1. Huisin karmivaa... lupaavaa 🐾

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nämä psykologiset trillerit toisinaan aika kammottavia. Tämä oli jo niin överi, että sitä ei voinut lukea ihan vakavissaan. Yöaikaan ei kyllä kannata lukea tämmöistä melkein kauhua sivuavaa teosta.

   Poista
 2. Sveitsin Alpit on mainio miljöö, mutta saattaisi ruveta jännittämään liikaa tämän kirjan lukeminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suosittele tämä lukemista yöaikaan. Tämä oli välillä tosi kammottava, mutta koukuttava.

   Poista
 3. Alku oli kirjassa koukuttava, mutta keskivälissä hermostuin hahmojen ja käänteiden epäuskottavuuteen ja vain selailin pikaisesti loppuratkaisun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan pitää minunkin keskeyttää tai hypellä loppuun. Toisinaan on vaan niin koukuttavaa lukea pelottavaa ja jännittävää kirjaa.

   Poista
 4. Tuntuu kyllä aika hurjalta. En tiedä, onko ihan minun makuuni. Sen sijaan tuo edellinen kirja oli kovasti minunkin mieleeni. Välillä on niin kiva uppoutua johonkin todella romanttiseen tarinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Vähäahon kirjaa sinulle lämpimästi. Vaikka se on historiallinen rakkausromaani, niin sen tapahtumissa on paljon muutakin. Varsinkin se traaginen Oulun kaupunkin palaminen ja ihmisten jääminen taivasalle ilman mitään turvaa.

   Poista