maanantai 4. syyskuuta 2023

Anu Ojala: Kuolinsoitto

 


Pimeys nielaisi hänet sisäänsä jo muutaman askeleen jälkeen, ja samalla hetkellä kun hän irtautui mökin valoista, hänessä heräsi se sama alkukantainen pelko kuin silloin, kun hän oli käynyt täällä viimeksi.

Anu Ojalan dekkari Kuolinsoitto jatkaa hurjalla ryminällä Ronja Jentzsch-sarjaa. Ensimmäinen sarjan dekkari Jääsilkkitie aloitti Tornio-Haaparanta-rajalle sijoittuvan jännittävän kansainvälisestä huumesodasta kertovan sarjan, jonka päähenkilönä toimii Lapin poliisissa toimiva poliisi Ronja Jentzsch. Toinen sarjan päähenkilöistä on tullitarkastaja Kristian, joka sekaantui heti ensimmäisessä dekkarissa rikosvyyhtiin, ja on sen jälkeen ollut rikollisten silmätikkuna, niin myös tässä kirjassa. 

Kristian tajusi että ikävöisi kaveriaan loppuikänsä, että tämän nyt pintaan puskevan kaipauksen kanssa hän joutuisi tulemaan toimeen joka ikisenä päivänä tästä eteenpäin. Eikä hän silti osannut itkeä, ei vaikka tunsi, miten hänen sisällään syvyyksissä, ulottumattomissa, kasvoi jotain niin raskasta, että se jonain päivänä rikkoisi hänet. 

Jääsilkkitie kertoi siitä, miten kahdesta kaveruksesta tuli yllättäen rikollisia, kun he piilottivat rikollisten repun. Toinen jopa intoutui alkamaan huumekauppiaaksi, ja loppuhan siitä tuli. Tuo reppu ja sen sisältö aiheuttivat Kristianille edelleen ongelmia. Kansainvälinen huumerikollisuus on sarjan mukaan uinut tiukasti Suomeen ja Ruotsiin, jopa sisälle poliisiin, kuten olemme reaalimaailman oikeudenkäynneistä ja tuomioista nähneet. Huumeissa liikkuu suuret rahat, jotka houkuttelevat uusia tekijöitä. Myös Kristian ja hänen ystävänsä sokaistuivat repusta löytyneistä rahoista. 

Kuin olisi sukeltanut avantoon, jäiseen veteen jääkannen alle, tietämättä mitä edessä oli.

Anu Ojalan dekkarissa Kuolinsoitto on jäädyttävän upea viimeinen lause. Kirjan lopussa oli myös jännittävä koukku seuraavaan dekkariin. Kuolinsoitto merkitsee sitä, että joku on kuollut. Kuolinsoiton vainajat olivat nuoria, jotka kuolivat valitettavasti huumeisiin. Anu Ojalan dekkari Kuolinsoitto vei syvälle huumerikollisuuteen, mutta syvempää on vielä edessäpäin.

 

Anu Ojala, Kuolinsoitto

Gummerus 2023

s. 264

Dekkari

Ronja Jentzsch-sarja 2. osa 

 

Anu Ojala: Jääsilkkitie

4 kommenttia:

 1. Tervehdin ilolla uusia suomalaisia naisdekkaristeja. Anu Ojala on minulle ihan uusi nimi. Huumemaailmaa kuvataan aika monessa dekkarissa, mutta se on aika luonnollista, koska huumeita on paljon ja niihin liittyy paljon rikollisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei varmasti tavallinen ihminen edes ymmärrä, että minkälaista tuo huumemaailma on. Se on levinnyt kaikkialle. Suomessahan on viime aikoina kuollut useita nuoria vähän samanlaiseen huumeeseen, kuin mitä tässä sarjassa käsitellään. Huumekartellit haluavat taloudellista hyötyä. Raha sokaisee ja sen varjolla kaikki on sallittua. Ikävämpi juttu. Mutta tämä dekkarisarja on hyvä. Tämä kakkososa vielä parempi kuin ykkösosa.

   Poista
 2. Upea viimeinen lause, ja ihailin kovasti tuota alkupäätäkin, sitä miten sanoilla saa lukijassakin pienen pelon tuntemuksen kihelmöimään. Sitä paitsi kirja imaisee jo nimellä Kuolinsoitto tietynlaiseen ilmapiiriin. ♣️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nimi sopii hyvin tälle kirjalle. Dekkareissa on parasta, kun nimi jo kertoo, että nyt on kyseessä jännityskirja. Tämä on tosi hyvä sarja.
   Turun hautausmaa sijaitsee parin km päässä meiltä, joten kuolinkellot kuuluvat meille aina, kun jotain henkilöä haudataan.

   Poista