perjantai 22. marraskuuta 2019

Zoe Foster, Petri Pietiläinen ja Juha Metso: Peilissä näin naisen, Zoen tarina


Transsukupuolisuus on yleiskäsite, jolla viitataan kaikkiin henkilöihin, joiden kokemus omasta sukupuoli-identiteetistään ei vastaa syntymässä tehtyä määritystä. Heidän identiteettinsä voi olla mies, nainen ja/tai jotain muutakin.

Zoe Fosterin ja Petri Pietiläisen kirja Peilissä näin naisen, Zoen tarina, jonka on kuvittanut Juha Metso, kertoo miehestä, joka koki, että hän oli saanut syntymässä väärän sukupuolen. Hän salasi sen, että ei ollut oikeasti mies, meni naimisiin ja sai lapsia, mutta salailu ei tee kenellekään hyvää. Hän sai raivokohtauksia, kunnes vaimo ohjasi hänet terapeutille. Vasta useamman istunnon jälkeen hän pystyi kertomaan terapeutille mikä häntä painoi.

Olen aina halunnut olla tyttö.

Terapeutille kertomisen jälkeen seuraava askel oli kertoa vaimolle. Tästä vaikeasta tilanteesta seurasi paljon draamaa, mutta myös matka sukupuolen korjaamiseen oli alkanut. Salailu oli päättynyt, ja elämä kohti omaa identiteettiä pystyi alkamaan. Tähän tarvittiin oman itsensä hyväksyminen naisena. Kirjasta voi lukea tästä matkasta enemmänkin. Kirjassa kerrotaan myös tietokirjojen tapaan faktatietoja transsukupuolisuudesta mm. kirjasta löytyy sanasto sukupuolisuuden moninaisuudesta, tietoa transihmisyyden pitkistä perinteistä ja väkivallasta, joka kohdistuu heihin, tietoa sukupuolenkorjauksesta ja Suomen translaista ja kirjan lopusta löytyy vielä lisälukemista aiheesta.

Minun oma ajatukseni oli antaa ensimmäinen haastatteluni. Helsingin Sanomissa oli artikkeli ex-vaimostani ja kirja oli tulossa. Olin niistä molemmista vihainen ja halusin kostoa. En minä ollut mihinkään kadonnut!

Kirjan taustalta löytyy siis vihaa ja kostoa, mikä tulee kirjassakin esille. Avioeroprosessi on vaikeaa, sen olen itsekin kokenut, se ei ollut helppoa Zoelle. Lisäksi sisäinen muutosprosessi ja sukupuolenkorjaus eivät olleet helppoja toteuttaa, Zoe masentui. Hänen turvaverkkonsa olivat pienet, sillä avioero vei elämästä ystävät ja tuttavat, vain yksi ystävä jäi entisestä elämästä. Zoella ei ollut synnyinmaassakaan monta ystävää, jolle kertoa asiasta.

Uskon, että tämä kirja on monelle transihmiselle hyvä vertaistukikirja. Kirja sisältää myös faktatietoja aiheesta, mikä on hyvä juttu. Kirjassa kerrotaan myös kirjoista, jotka kertovat transsukupuolisuudesta. Olen lukenut mm. Tanskalaisen tytön ja Ennen kuin mieheni katoaa kirjat. Lisäksi lukemani nuorten kirja Tyttösi sun, jota ei mainita tässä kirjassa, kertoo transtytöstä.
Kirjan upeat valokuvat on ottanut Juha Metso, jonka kuvat ovat tunnettuja kymmenistä kirjoista ja mediasta. Peilissä näin naisen, Zoen tarina avaa silmiä transihmisille, mutta samalla se on hyvin henkilökohtainen ulkoinen ja sisäinen muutoskuvaus miehestä naiseksi.

Rakastan sitä, miltä nyt näytän.

Zoe Foster, Petri Pietiläinen ja Juha Metso, Peilissä näin naisen, Zoen tarina
Docendo 2019
s. 272 + kuvat + faktatieto
Omaelämäkerrallinen teos
Transseksuaalisuus
Transnainen

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö
Meredith Russo: Tyttösi sun

2 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen tilanne, että on olemassa kirjat ex-pariskunnan molempien näkökulmasta toisen sukupuolen korjauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä Laura. Kaksi näkökulmaa samasta aiheesta. Onhan se tietysti suuri uutinen, kun mies ilmoittaa olevansa nainen, ja haluaa aloittaa muutosprosessin. Keho muuttui, nimi muuttui, voin hyvin kuvitella surun ja tässä tapauksessa vihan mikä asiasta nousi. Seksuaalisuus oli liian tiukasti salattu.

      Poista