maanantai 5. lokakuuta 2020

B. A. Paris: Suljettujen ovien takana

 


”Olen huomaavinani, että olet saamassa takaisin hitusen taistelutahtoa. Se on hyvä uutinen. Totta puhuakseni olen viime aikoina ikävystynyt melkoisesti.”

 

Englantilaissyntyisen B. A. Parisin esikoisteos Suljettujen ovien takana kertoi hyytävän trillerin avioparista, jotka esittivät täydellistä paria julkisesti, mutta suljettujen ovien takana mies muuttui psykopaatiksi. Jack oli etsinyt sopivaa puolisoa nelikymppiseksi asti. Grace oli täydellinen, hurmaava ja hienostunut, mutta vielä täydellisempi oli Gracen pikkusisko Millie. Jack halusi kummankin ja sai heidät molemmat hallintaansa.

 

Hän tutki vaatteeni ja pakotti minut kääntämään taskut nurin, ja sen jälkeen hän halusi nähdä laukkuni. En yllättynyt yhtään raivokohtauksesta, jonka Jack sai löydettyään pinnin. Rangaistus oli juuri se, millä hän oli uhkaillut. Hän siirsi minut asumaan lähes tyhjään, ankeaan huoneeseen ja alkoi pitää minua nälässä.

 

Jackin ja Gracen lähipiiri ja ystävät pitivät heitä toisiinsa rakastuneina, mutta totuus oli toisenlainen. Jackilla oli pelottava suunnitelma Gracen ja Millien suhteen. Jack ei suinkaan rakastanut kumpaakaan. Hän halusi hallita ja pelotella molemmat naiset raunioiksi omilla tempuillaan ja lopulta…

 

”Jos yhtään lohduttaa, et olisi ikinä voinut tehdä pienintäkään elettä Millien pelastamiseksi. Hyvä silti, että olet vähitellen alkanut hyväksyä kohtalosi. Tulevaisuus on sinulle sillä tavoin paljon helpompi.”

 

Psykopatia ei katso sitä kenelle se kehittyy. Ihan yhtä hyvin henkilö voi olla minkä tahansa koulutuksen saanut tai missä tahansa ammatissa. Jack oli lakimies, joka puolusti perheväkivaltaa kohdanneita naisia. Kotioloissa hän oli samanlainen väkivallantekijä, joka hallitsi varsinkin henkisen väkivallan. Gracen elämä muuttui naimisiinmenon jälkeen itsenäisen naisen elämästä rangaistuslaitoksessa elävän ihmisen elämäksi. Jack oli pirullinen aviomies, manipuloija, rankaisija ja pahimmanluokan psykopaatti. Hän tarvitsi nöyrän, matelevan ja anelevan vaimon vain pönkittääkseen omaa egoaan ja sitä, että kykeni hallitsemaan toisen ihmisen elämää pelolla. Mutta loppujen lopuksi Jack ei tuntenut Gracen sisimpiä ajatuksia.

 

Kirjan alku oli niin täydellisen kuuloisen elämän kuvausta, että huh huh, mutta kun maltoin lukea vähän pitemmälle Grace avautui pikkuhiljaa kokemuksistaan. Elämä psykopaatin rinnalla voi olla aika julmaa ja varsinkin kun Grace pelkäsi oman ja Millien elämän puolesta. B. A. Parisin kertoi pelottavan täydellisestä avioparista koukuttavassa psykologisessa trillerissä Suljettujen ovien takana.

 

B. A. Paris, Suljettujen ovien takana

suom. Marja Luoma

Gummerus 2020

s. 271

Behind Closed Doors 2016


4 kommenttia:

 1. Tämä on minunkin lukulistallani. Odotan, että ilmestyy äänikirjana...

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa niin järkyttävältä, että miten tällaista voi edes lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää lukea trillerit siten, että ei pidä niitä tosikertomuksina. Tässäkin trillerissä kerrotaan hyvin menestyvästä pariskunnasta, jota kaikki kadehtivat. Pikku hiljaa totuutta raotellaan, joten tarina ei ole kamala eikä järkyttävä, vaan... jännitystä tihkuva ja...
   Loppu yllättää.

   Poista