keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Karin Erlandsson: Helmenkalastaja

 

Ennustajaeukko pitää tiukasti kiinni kädestäni. Hänen kämmenensä ovat niin karheat että ne tuntuvat raapivan ihoani, mutta minä tuijotan kissaa. Se istuu eukon olalla ja tuijottaa takaisin silmiään räpäyttämättä.

 

Karin Erlandssonin Helmenkalastaja voitti Schilds & Söderströmsin Berättelsen är bäst lastenromaanikilpailun vuonna 2016. Kirjan päähenkilö on Miranda, joka on helmenkalastajista taitavin, huolimatta siitä, että hänellä ei ole oikeaa käsivartta. Kaikki helmenkalastajat havittelivat mystistä helmeä, joka oli suurin ja arvokkain, ja jonka omistajalla oli valta kaikkeen. Helmen nimi oli Silmäterä. Myös Miranda aikoi etsiä Silmäterää, vaikka tarinoiden mukaan kukaan ei palaa takaisin etsintämatkalta. Silmäterään liittyi kirous.

 

Vajotessani turkoosinsinisessä vedessä tunnen lämmön, joka leviää rinnassani. Kohta olen perillä, kohta pääsen helmien tykö. Kalat eivät minusta piittaa, niille olen pelkkä veteen heitetty kivi. Helmien ansiosta merenpohja näyttää sateenkaarelta.

 

Miranda sai etsintämatkalleen mukaan pienen Sirkan. Sirkka oli myös omasta mielestään paras helmenkalastaja. Mirandaa ärsytti se, että hän lupautui huolehtimaan Sirkasta. Kummallakaan ei ollut vanhempia, jotka olisivat huolehtineet heistä, joten heidän piti selvitä kahdestaan. Peräänsä etsintämatkalle he saivat inhottavan ja ilkeän henkilön, joka myös halusi kiihkeästi Silmäterän itselleen, ja oli sen vuoksi valmis tekemään mitä tahansa, jopa kidnappaamaan pienen lapsen.

 

- Punaiset helmet laulavat, sanoo Sirkka. – Niiden ääni on kaunein ja yksinkertaisin. Siniset helmet murisevat, ihan kuin ne eivät haluaisi että niitä poimitaan, keltaiset tirskuvat ja…

 

Sirkalla oli kyky kuulla, missä helmet olivat. Pian myös heidän perässään kulkeva henkilö sai tietoonsa Sirkan taidot ja teki kaikkensa saadakseen Sirkan itselleen. Mirandan ja Sirkan seikkailu Silmäterän perässä oli jännittävä tarina. Tarinassa pohditaan varsinkin ystävyyttä ja sen merkitystä. Kirjassa pohditaan myös, kumpi on tärkeämpää kuuluisuus ja raha, vai ystävät ja perhe. Hyviä teemoja, joista voi keskustella antoisasti lasten kanssa.

 

Helmenkalastajan tarina on saanut jo kolme jatkokirjaa nimeltään Linnunkesyttäjä, Kukistaja ja Vuorikiipeilijä. Jännittävä Helmenkalastaja sai Runeberg Junior -palkinnon vuonna 2018. Kirjan mustavalkoisen ja herkän kuvituksen on tehnyt Tuuli Toivola. Olen iloinen siitä, että lapsillekin kirjoitetaan uskomattoman lumoavia kirjoja, jossa tosielämä ja fantasiamaailma kulkevat rinnatusten, aivan kuin lasten oma elämäkin. Kirja on herkkä ja kaunis, mutta jännitystäkin on riittämiin kunnon seikkailukertomuksen tavoin. Tähtien kimmellystä veden pisaroissa ja helmien pinnalla toivon jokaiselle tämän sadunomaisen kirjan sivuilla seikkailevalle lukijalle.

 

Karin Erlandsson, Helmenkalastaja *****

suom. Tuula Kojo

kuvitus, Tuuli Toivola

S & S 2017

s. 247

Pärlfiskaren 2017

Taru Silmäterästä-sarja I

Lastenkirja

10 kommenttia:

 1. Varmasti todella hurmaava kirja. Tässä on hyvä lahjavinkki, kiitos kirjan esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annneli. Kirja on itsessään todellinen helmien helmi. Kirja aloittaa sarjan ja kaikki neljä kirjaa ovat jo ilmestyneet.
   Todella hyvä lahjavinkki.

   Poista
 2. Erlandssonilta olen lukenut vain Kuolonkielot, joka oli rauhallinen, tasapainoinen ja varmaotteinen teos, johon tykästyin, mutta nämä lastenkirjat ovat uutta.
  Minkä ikäisille esim. tämä teos on suunnattu? Esittelystä ja vinkistä kiitos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka :)
   Tämä kirjasarjasuositus tuli 11v. lukijalta, joka luki kirjat perätysten. Uskoisin, että kouluikäiset, jotka tykkäävät jännittävistä seikkailukirjoista, tässä on mm. ruusuhai ja se inhottava henkilö, ihastuvat kirjan tarinaan.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta, ehkäpä joulupukin konttiin:)

   Poista
  3. 11v. kirjasuosittelija on tämän kirjasarjan lisäksi kuunnellut kaikki Harry Potterit tänä kesänä. Joten suositus on erittäin kokeneelta lukijalta.

   Poista
 3. Luin tämän silloin, kun kirja ilmestyi ja muistelen pitäneeni kirjasta, vaikka sarjan lukeminen jäikin tähän avausosaan. Kirjan sadunomaisuus ja seikkailullisuus olivat kyllä oikein toimiva yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että sadunomaisuus ja seikkailut sekä jännitys nousevat seuraavissa kirjoissa. Loppuhuipennushan tapahtuu vasta neljännessä kirjassa.

   Poista
 4. Kiitos tästäkin kirjavinkistä! Meni 10-vuotiaalla heti kuunteluun. :) t. Pihi nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihi nainen :)

   Tästä satukirjasta oli ilo blogata.

   Poista