perjantai 9. lokakuuta 2020

Meri Luttinen: Myrskynsilmä

 


Tietiä piirtäisi maahan kymmenen sisäkkäistä kehää, ja punamultaiset viivat loistaisivat maassa. Tänä iltana kaikki kuusitoistavuotiaat tytöt kokoontuisivat sinne, he kolme ja lisäksi tyttöjä naapurikylistä.

 

Kehät kertoisivat tytöille mikä heistä tulisi Meri Luttisen hienossa fantasiakirjassa Myrskynsilmä. Kehä kertoi kirjan päähenkilölle Kainulle, että hänestä tulee tietäjä. Tieto Kainun kohtalosta otettiin perheen sisällä ja kotikylässä ristiriitaisin tuntein vastaan. Oli epäluuloa, jopa suorastaan valheita ja panettelua. Viimeistään oman voimaeläimen Viiman tultua Kainun rinnalle, riidat ja levottomuudet pakottivat hänet matkalle, pois kotikylästä, muuta vaihtoehtoa ei ollut.

 

Hohkalinna tuli vähä vähältä esiin viimeisen kumpareen takaa. Rinne vietti alas joelle, jonka hoikassa varressa kaupunki kasvoi kuin pahka.

 

Kainu suunnisti Viiman kanssa kaupunkiin nimeltään Hohkalinna. Sitä hallitsi linnanherra nimeltään Vallittu. Pian Kainu huomasi, että kaupungin elämä oli kaikkea muuta kuin leppoisaa. Vallittu kahmi veroja yltyvällä kiireellä ja kaupunkilaiset näkivät nälkää. Lisäksi linnanherra halusi Kainulta erään esineen. Tuolla esineellä oli mahtavia voimia, mutta niitä voimia kehittyi myös Kainulle koko ajan. Lisää kykyjä hän sai uudelta ystävältään Otavalta. Pian tuli aika jatkaa matkaa, sillä linnanherran asemiehet jahtasivat Kainua ja hänen läheisiään.

 

Kainu kertasi tietiän sanoja mielessään. Haljennut kivi ja kelopuu – mutkasta polku kaareutuu. Lähteen vedestä vastauksen saa, totuus kohtaa tien kulkijaa.

 

Seuraava kaupunki oli Sarajala, jossa kaikki oli hyvin. Hyvä hallitsija ja ihmiset saivat ruokaa ja elivät onnellisina. Kainu luuli jäävänsä Sarajalaan lopullisesti, mutta hän ymmärsi jotain, mikä muutti hänen mielensä. Hohkalinnan asukkaat tarvitsivat hänen apuaan.

 

Meri Luttisen esikoisromaanissa seikkaillaan muinaissuomalaisissa maisemissa ja fantasiamaailmassa. Kirjan päähenkilön 16-vuotiaan Kainun elämä mullistui, kun hänen tuleva kohtalo oli tietiän tehtävät palvella, auttaa ja hoitaa muita ihmisiä. Kainu uskoi elämänsä olevan yksinäistä, mutta matkallaan hän kohtasi ihmisiä, joihin uskalsi vihdoinkin luottaa. Seikkailussa mukana oli myös Viima, hänen voimaeläimensä. Kainu kantoi mukanaan esinettä, jota tarvittiin julmuuksien levitessä eri maanosiin. Esinettä himoittiin ja Kainu joutui pakenemaan henkensä edestä. Lue miten Kainu selviytyi matkastaan. Jännitystä, mytologiaa, fantasiaa, outoja olentoja, voimaeläimiä. Uskon, että viihdyt kirjan seikkailussa mukana.

 

Meri Luttinen, Myrskynsilmä

Wsoy 2020

s. 397

Fantasia

Nuortenkirja


6 kommenttia:

 1. Minusta on hienoa, kun sinä luet myös nuortenkirjoja. Minulle fantasiakirjallisuuden genre on ihan vierasta, en muistaakseni ole lukenut yhtään fantasiakirjaa, ainakaan pitkään pitkään aikaan. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Osallistun Halloween lukuhaasteeseen ja tämä kirja sopii siihen hyvin. Tässä kuussa olen lukenut useamman fantasiakirjan. Jännitys ja fantasia sopivat hyvin lokakuuhun, kun luonto käy nukkumaan talven ajaksi. Pimeys luo oman miljöönsä, jossa aaveet ja kummitukset, noidat ja muut luurankojen kalisuttajat pitävät omia kekkereitään ja pelottelevat meitä ihmisparkoja.

   Poista
 2. Oi, kiitos tästä kirjaesittelystä!
  (Muinais)suomalaisuus tekee tästä kirjasta erityisen kiinnostavan.
  Voisin melkein kuvitella tarinan tapahtumapaikkoja tänne itäiseen Suomeen. :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :)
   Tässä kirjassa kohtaavat muinainen Suomi ja fantasiamaailma. Ajassa mennään varmasti tosi kauas. Aikaan ennen kristinuskoa. Tosi mielenkiintoiset ajankuvaukset ja miljöökuvaukset.
   Mukavaa viikonloppua sinne itäiseen Suomeen. Me on miehen ja koiran kanssa vierailtu Vanhassa Porvoossa. Etupäässä vain ulkona.

   Poista
 3. Hei! Osaisitko/ehtisitkö arvioida mille ikäryhmälle tämä kirja sopisi? Tytär kiinnostui teoksesta, kun näki minun lukevan tätä postausta (eli kiitos inspiroivasta bloggauksesta!). :) Onkohan tämä kuinka jännittävä? t. Pihi nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pihi nainen :)

   Se varmaan riippuu siitä, minkälaisia kirjoja nuori on lukenut aiemmin. Jos on lukenut Harry Potterit, niin tämäkin kirja sopii hyvin luettavaksi. Kirja voi kiinnostaa parhaiten 12-13-vuotiaasta ylöspäin.
   Tähän tarinaan liittyy tosi jännittäviäkin kohtia.

   Poista