torstai 29. lokakuuta 2020

Petronella Grahn: Pomenia - Taikamaailman suuri seikkailu

 


Unimestari Unonen seisoi kevään kukkien ja tuoksujen ympäröimänä. Hän oli kääriytynyt violettiin sadetakkiin ja tähysteli taivaalle. Painavat pilvet lipuivat hitaasti lähemmäs niin alhaalla, että puiden latvat raapivat niitä. Pilvet kantoivat mukanaan vettä ja miettivät, minne voisivat kuormansa pudottaa. Unonen heilutti käsiään pilville ja hihkaisi: ”Juhuu! Tänne, tänne! Antaa sataa! Tuhatta ja sataa!”

Ja niin alkoi ropista.

 

Petronella Grahn on koonnut lapsilleen kertomista unisaduista kauniin lastenkirjan Pomenia, Taikamaailman suuri seikkailu. Kirja aloittaa trilogian ja voin sanoa, että tämä ensimmäinen kirja koukutti sen verran mukavasti mukaansa, joten aion lukea seuraavankin kirjan, sillä jouduin taianomaisen Pomenian lumouksen valtaan. Tässä tunnelmallisessa ja ajattomassa satukirjassa on ihastuttavaa taikaa, ystävyyttä, jännitystä ja seikkailuja.

 

Pomenian päähenkilö on Teo. Oikeassa elämässä Teo on ihan tavallinen poika, mutta Pomeniassa hän muuttui takkuturkkiseksi peikoksi. Teo sai Pomeniassa ystäviä noidasta, keijuista, lohikäärmeistä ja muista Pomenian asukkaista. Tietysti siellä asuu myös niitä hankalia ilkeitä asukkaita, jotka aiheuttivat kaikenlaisia ikäviä juttuja. Oli kuitenkin ennustettu, että peikkopoika auttaisi Pomenian asukkaita vastustamaan ilkimyksiä.

 

Käämä raivostui. Hän ei ehtisi ajoissa kotiluolalle, mutta ei hänen tarvinnutkaan. Hänhän oli velho, hän osasi loitsia. Käämä ojentautui pitkäksi ja verrytteli koukistellen sormiaan. Sitten hän kohotti kätensä levälleen kuin kapellimestari, joka aikoi ohjailla koko maailmaa. Kun Käämä loitsi, aika pysähtyi.

 

Pomenia on jaettu 23 kappaleeseen, joten siinä on ajateltu paljon lasten jaksamista kuunnella satuja. Nuorimmille lapsille riittää yksi kappale unisaduksi ja vanhemmille voi lukea useamman. Lisäksi Petronella Grahn on kuvittanut kirjan todella kauniilla kuvituksella erittäin taidokkaasti ja lumoavasti. Uskonpa, että tästä satukirjasta tulee lukuisille lapsille niin rakas kirja, että sitä kuvataan vielä aikuisenakin lapsuuden rakkaimpana kirjana.


 Olipa kerran aina ja ikuisesti...

 

Petronella Grahn, Pomenia – Taikamaailman suuri seikkailu

Kuvitus Petronella Grahn

Kumma 2020

s. 183

 

Pomenia taikamaailman kirjatraileri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti