maanantai 19. lokakuuta 2020

Lina Bengtsdotter: Beatrice

 

Mutta siinä he taas olivat, äiti, isä, lapset, ja Charlie tunsi yhtäkkiä surua siitä, että elämä, tai mikä se nyt olikaan, oli pilannut hänet niin, ettei hän koskaan voisi tuntea tuollaista toisen ihmisen tuomaa onnea tai turvaa. Ei ollut väliä, vaikka se olisi kuviteltua tai valheellista tai loppuisi joskus. Hän oli halunnut uskoa siihen, ainakin hetken.

 

Ruotsalaisen Lina Bengtsdotterin Beatrice on Charlie Lager-dekkarisarjan kolmas kirja. Charlie on lapsuudessa pahasti traumatisoitunut rikostutkija, ja tässäkin dekkarissa hän joutuu tutkimaan rikosta, jonka takaa löytyy pahoja traumoja. Kyseessä oli pienen vauvan katoamistapaus.

 

Kyseessä oli hyvin menestynyt aviopari. Mies tuli rikkaasta suvusta, vaimon taustalta löytyi kaikenlaista, jonka hän oli aktiivisesti pyyhkinyt mielestään. Tosin kumman vanhemman taustalta löytyi pahempaa, kumpi oli vauvan katoamisen takana, siinäpä Charlielle ja hänen työkavereilleen tuli pohdittavaa. Taustalta löytyi lopulta kaikenlaista, mistä vanhemmat eivät halunneet puhua.

 

Olen idiootti, ajatteli Charlie herätessään vessansa lattialta seuraavana päivänä. Mitä oli tapahtunut? Hän yritti koota muistikuviaan edelliseltä illalta, naisista kadulla, kellarin baarista, kaupungin halvimmasta oluesta ja sitten… ei mitään, tyhjää vain.

 

Lina Bengtsdotterin dekkarisarja on tähän asti kertonut naisista, joiden lapsuudesta ja nuoruudesta on löytynyt erittäin traumaattisia tapahtumia. Heidän perheissään on ollut päihde- ja väkivaltaongelmia, rikoksia, hyväksikäyttöä, kiusaamista, mielenterveysongelmia, todella ikäviä kohtaloita. Kirjat ovat hyvin yhteiskuntakriittisiä siinä suhteessa, että lapset ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi. Beatricessa kerrotaan mm. huostaanotoista, sijaisperheistä ja nuorisokodista. Lupaus hoidosta ja terapiasta on yleensä unohdettu neljän seinän sisälle ja hoitajat ovat olleet yleensä vartijoiden asemassa.

 

Myös Charliella oli kokemuksia huostaanotoista ja sijaisperheestä. Charlien pelastus oli se, että hän luki jo lapsuudessa paljon kirjoja ja oli hyvä koulussa. Mutta hän on selvästi perinyt päihderiippuvaisuuden äidiltään, jonka kanssa hän eli lapsuuden.

 

Lina Bengtsdotterin Beatrice syventyi tiukasti kirjan henkilöhahmojen menneisyyteen. Beatricen sanoma voisi olla, että se mistä lapsi joutuu kärsimään tänään, näkyy koko hänen loppuelämänsä ajan ylitsepääsemättöminä ongelmina. Annan vahvan lukusuosituksen tälle psykologiselle dekkarisarjalle.

 

Lina Bengtsdotter, Beatrice

suom. Elina Lustig

s. 320

Dekkari

 

Lina Bengtsdotter: Annabelle

Lina Bengtsdotter: Francesca

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä Mai. Ihan on uusi tuttavuus minulle, mutta psykologiset dekkarisarjat kiinnostavat todella. - Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Ajattelinkin, että tämä dekkarisarja voisi sopia sinulle.

   Mukavaa alkavaa lukuviikkoa myös sinulle. Jokohan istuttaisin kukansipulit maahan? Ulkona on tällä hetkellä +2 astetta ja aurinko paistaa. Toivoisin tietysti, että sipulit eivät alkaisi vielä kasvamaan maassa.

   Poista
 2. Tämä on kyllä hyvä sarja!
  Jatkoa odotellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä psykologinen dekkarisarja. Minäkin odotan jatkoa.

   Poista