sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Max Seeck: Pahan verkko

 


Jessica haukkoo henkeään ja vääntäytyy vaivalloisesti pystyyn. Oikean käden rystyset vuotavat verta. Miestä ei näy. Jessica saattaa silti kuulla kuinka oksat katkeilevat kauempana tiheässä metsässä. Hän ei laske kättään vaan pitää sumutinta valmiina uutta hyökkäystä varten. Hän odottaa ja kuuntelee metsästä kantautuvia ääniä. Mutta mies ei palaa.

 

Max Seeckin jännittävä dekkari Pahan verkko jatkaa Uskollisen lukijan tarinaa, jonka pääosassa toimii rikosylikonstaapeli Jessica Niemi. Jessica sai tehtäväkseen löytää kaksi kadonnutta bloggaria. Heti alkuunsa oli havaittavissa, että kadonneiden takaa löytyy rikos, joka loppujen lopuksi levisi useampaan maahan. Seeck osaa ottaa haltuunsa rikosten rakentamisen kirjan tarinassa. Tästäkin tarinasta voi löytää kaiken näköistä poliisilta pimitettävää. Se kuuluisa ”joku” kaiken takana on tällä kertaa aika yllättävä kirjan hahmo. Seeck marssitti kirjan sivuilla esille mahdollisia ja mahdottomia tyyppejä, joista olin varma, kuka kaiken takana oli, mutta sain yllättyä yhtä paljon kuin Jessica. Hyvä yllätys!

 

On meren pohjassa syvä hauta,

ei siellä kukaan prinsessaa auta.

Prinsessa nukkuu ikuista unta,

kohta yllään jää ja lunta.

 

Jessican työkavereina toimivat kiitettävästi edellisestä dekkarista tutuiksi tulleet Jusuf ja Rasmus. Lisäksi he saivat pari ulkopuolista poliisia ryhmäänsä ja erittäin ikävän ryhmänjohtajan, joka halusi Jessican pois ryhmästä hinnalla millä hyvänsä. Jokainen voi kuvitella, että tällaisessa tiimissä on vaikea tehdä yhteistyötä, sillä yhteistyö vaatii aika paljon jokaiselta. Ryhmänjohtaja kaivoi Jessican taustoja, ja hoplaa sieltähän löytyi kaikenlaista kätevää tietoa selkäänpuukottajalle. Tästäkin huolimatta Jessica, Jusuf ja Rasmus saivat hyvää tulosta aikaiseksi, kunnes…

 

Kysymys kuuluu kuka tilasi taikurin ja miksi.

Mikä hemmetin taikuri, äiti? Mistä sinä oikein puhut?

Taikuri on se joka saa sinut katsomaan muualle silloin kun pitäisi katsoa häntä itseään. Hänen käsiään ja sormiaan, sitä mitä ne korteille tekevät.

 

Jessican menneisyys vaikuttaa paljon siihen, miten hän käyttäytyy. Hän keskustelee äitinsä kanssa. Eipä siinä sen kummempaa, mutta äiti on kuollut. Se, että keskustelee kuolleen kanssa voisi olla myös skitsofreniaa, mutta se voi olla myös lahja tai kyky. Jessica on todella mielenkiintoinen rikosylikonstaapeli. Tosin hänen miesmakunsa on surkea. Pahan verkossa avataan myös hänen menneisyyttään, joten kirjan voi lukea, vaikka ei olisi lukenut Uskollista ystävää. Pahan verkon teemoihin liittyy japanilaiset, manga, bloggarit ja internettiin verkottunut rikollisuus. Pahan verkko kutoi rikollisen verkkonsa salaperäisesti nettiavaruuteen. Tykkäsin tosi paljon tästä nykyaikaan ja somemaailmaan tiukasti sijoittuvasta dekkarista.

 

Max Seeck, Pahan verkko *****

Tammi 2020

s. 447

 

Max Seeck: Uskollinen lukija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti