sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Emma Cline: Daddy

 

Mikä oli saanut kiukun lopulta laantumaan? Hän oli väsynyt paiskomaan tavaroita. Mitä Sasha olikaan sanonut heidän riitautuessaan viimeisen kerran? Sasha oli itkenyt ja mesonnut, että isällä oli tapana heittää ruoka hänen päälleen, jos hän ei syönyt. Kaikki sellainen tuntui kovin kaukaiselta ja lopulta se vain loittoni entisestään, eikä kukaan enää puhunut siitä.

 

Emma Clinen novellikirja Daddy sisältää kymmenen tarinaa. Yllä oleva lainaus on ensimmäisestä novellista, jonka nimi on Vain valkeata joulua. Kirjan tarinoissa kuvataan arkipäiväisiä juttuja, mutta jotenkin ne ovat muuttuneet oudon kieroiksi.  Vain valkeata joulun isällä on ollut vaikeuksia hillitä omaa käytöstään. Lisäksi hän on aina käyttänyt liikaa alkoholia.

 

Oona oli ollut oikeassa: verkossa oli ilmoituksia vaikka kuinka paljon, ja Alice selaili niitä tunnin sinä iltana miettien, miten naurettavia ihmiset olivat. Kun maailmaa raaputti vähäsen, sen omituiset kolkat tulivat näkyviin, hämärät ja avuttomat halut paljastuivat. Ensi alkuun se tuntui älyttömältä.

 

Novellissa Los Angeles nuori Alice oli muuttanut kaupunkiin ja työskenteli myyjänä vaatekaupassa. Hän halusi näyttelijäksi, kuten melkein kaikki muutkin kaupunkiin muuttavat nuoret. Mutta näyttelijäkurssit maksoivat, joten oli pakko keksiä jokin tapa ansaita lisää rahaa. Tällaiseen kuvioon livahtaa helposti hyväksikäyttäjät mukaan. Alice luuli ansaitsevansa helppoa rahaa, mutta siitä oli ikävät seuraukset.

 

Kayla hymyili ja veti vatsaa sisään kaiken varalta – sillä mistäpä sen tiesi? Jossain tuolla pimeässä saattoi piilotella valokuvaaja, joku joka oli katsellut häntä, seurannut häntä tänne, joku joka oli kärsivällisesti odottanut, että hän ilmaantuisi.

 

Kayla oli palkattu lastenhoitajaksi erään tunnetun näyttelijän perheeseen novellissa Lastenhoitaja. Voisi kuvitella, että siinä vanhempi ja kokeneempi henkilö alisti nuoren naisen seksisuhteeseen, mutta jotain outoa tämänkin novellin juonikäänteistä on mahdollista löytää.

 

Emma Cline antaa lukijan itsensä kuvitella mitä tarinoissa on tapahtunut ja miksi seuraukset ovat mitä ovat. Ihmismieli on omalla tavallaan kiero ja outo. Omaa käyttäytymistä on mahdollista kontrolloida, mutta ei aina. Emma Cline pureutuu kirjassaan Daddy ihmismielen kiemuroihin ja siitä johtuvaan outoon käyttäytymiseen. Lopputulos ei välttämättä ole sitten odotusten kaltainen.

 

Kirjan novellit on julkaistu aiemmin lehdissä mm. Grantassa, The New Yorkerissa ja The Paris Rewie- lehdessä.

 

Emma Cline, Daddy

suom. Kaijamari Sivill

Otavan Kirjasto 2021

s. 215

Daddy 2020

Novellikirja

 

Emma Cline: Tytöt

4 kommenttia:

  1. Ihmiset ovat useinkin ennalta arvaamattomia. Emme usein arvaa omaakaan käyttäytymistä, tai osaa säädellä sitä. Tykkäisin lukea tuon kokoelman. Erittäin kiinnostava. 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja itsekin käyttäydyn joskus tavalla, jota en ymmärrä, varsinkin jos olen ollut arvioitavana esim. työpaikkahakijana. Yleensä haastattelijat yrittävät olla ikävämpiä kuin ovat oikeasti. Ja saavat ihmiset hermostumaan. Suomessa on outo työnhakukulttuuri. Ja outoja työelämäkulttuureja esim. taukohuoneessa joku tuoli kuuluu aina jollekin ja siitä sitten vihoitellaan vuosikausia, jos erehtyy istumaan. Sisäisiä ja hiljaisia kieroja käyttäytymiskulttuureja, joihin on hankala päästä sisälle. Aiheesta olisi mahtava lukea jokin huumoripitoinen kirja.

      Poista
  2. En ole koskaan lukenut Clinen kirjoja, mutta Tytöt on kyllä lukulistallani. Ja jos pidän siitä, niin luen kyllä myös tämän Daddyn. Kuvauksesi siitä, että Cline pureutuu Daddyssa ihmismielen kiemuroihin, herätti mielenkiintoni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kumpaakin teosta. Cline kirjoittaa oudon kiehtovia teoksia.

      Poista