keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Liza Marklund: Napapiiri

 

Ruumis löydettiin yhtenä vuoden lyhyimmistä päivistä - tuona pimeänsynkkänä aikana, jolloin aurinko tuntui tyystin hylänneen pohjoisen napapiirin asukkaat eikä suonut heille valonpilkahduksen häivääkään.

Joulukuun dekkariksi sopii hyvin ruotsalaisen Liza Marklundin uuden sarjan avausdekkari Napapiiri. Nuoren tytön ruumis löytyi jouluviikolla kätkettynä siltarakenteisiin. Sillan rakenteita oltiin uudistamassa neljänkymmenen vuoden päästä rakentamisesta, kun ruumis löydettiin. Paikalliset asukkaat tiesivät heti, kuka oli kysymyksessä, sillä 40 vuotta takaperin katosi 17v. Sofia.

Hemmetin hemmetti, hän manasi mielessään. Hän oli ehtinyt jo ajatella, että vuoden 1980 kesä olisi ollut lopullisesti tiessään ja että kaikki siihen liittyvä olisi uponnut autuaasti unohduksen kylmään suohon. Nyt tuo ajanjakso oli kuitenkin noussut jälleen pintaan ja löyhkäsi kuin täysinäinen huussi.

Sofia ja neljä muuta samanikäistä tyttöä olivat perustaneet yläasteella lukupiirin nimeltään Napapiiri. Lukupiiri jatkoi vielä lukioaikanakin. Sinä vuonna luettiin mm. Nabokovin Lolita, Haleyn Juuret, Sjöwallin ja Wahlöön Poliisimurha, Mark Twainin Tom Sawyerin seikkailut ja McCulloughin Okalinnut. Kirjat toimivat myös Napapiirin kappaleiden niminä. Jokainen tyttö sai kirjassa oman tarinan eli kirjassa kerrottiin mitä hänelle tapahtui vuonna 1980 ja myöhemmin elämässä.

Joulukirkko on kirkkovuoden ylivoimaisesti suosituin jumalanpalvelus, ja tämä pitää paikkansa silloinkin, kun siihen ei sisälly murhatuksi tulleen teinitytön muistotilaisuutta.

Napapiirin poliisina toimi raamikas 57-vuotias Wiking Stormberg, joka oli ollut jokaisen paikallisen tytön unelmien kohde 40 vuotta aiemmin. Hänellä oli itsekin salattavaa tuolta ajalta, mutta tulisivatko piilossa pysyneet salaisuudet julki tutkimuksen aikana.  Salattavaa siis löytyi yhdellä jos toisella paikkakuntalaisella, mutta aina joku lipsautti esille jotain uutta, mistä tutkinta pystyi etenemään.

40 vuotta aiemmin ei vielä tiedetty, että nykyaikainen DNA-tekniikka pystyy tunnistamaan vanhoistakin jäljistä tekijän/tekijöitä. Napapiirin murhaaja saatiin nopeasti kiinni, mutta murha ehti vanhentua, eikä syyllinen joudu olemaan vankilassa pitkää aikaa.

Liza Marklundin Napapiiri pureutui pohjoisruotsalaisen pikkukaupungin vaiettuihin salaisuuksiin, jotka avattiin auki kylmän viiltävän pakkasen ja metrin korkuisten lumihankien aikana.

 

Liza Marklund, Napapiiri

suom. Antti Autio

Otava 2021

s. 363

Polcirkeln 2021

Dekkari 

6 kommenttia:

  1. Lukupiirissä tuttuja dekkareita ja Marklundin kerronta kulkee tavanomaisen juoheasti salaisuuksien avautuessa, mainiota joulunodotusajan luettavaa.
    Sinnehän se Napapiiriin paremmalle puolen aina joskus mielikin kaihoaa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Takkutukka :)
      Napapiiri oli sen verran hyvä aloituskirja dekkarisarjalle, että pitäähän se seuraavakin kirja lukea. Tykkäsin myös siitä, että kirja sijoittui Pohjois-Ruotsiin Napapiirille.
      Kun katselen Turun lumetonta maisemaa, niin minullakin syttyy kaipuu Napapiirin paremmalle puolelle. Siellä oli lunta jo lokakuussa.

      Poista
  2. Huomenta!
    Blogissani on Joulun this or that-postaus ja nyt haastan sinut vastaamaan kysymyksiin blogissasi! Otatko jouluhaasteen vastaan?

    Iloista jouluarkea!🎄

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jasu :)
      Oletpa ollut ahkera haastaja vielä näin loppuvuodesta.

      Poista
  3. Marklundilta olen lukenut Uhatut ja Nobelin testamentin. Varsin hyviä kirjoja. Voisin lukea tämänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen lukenut kyseiset kirjat vieläpä blogin aikana. Tykkään Marklundin tyylistä ja kirjoissa on vähemmän väkivaltaa ja verta, joten ne sopivat useimmille lukijoille.

      Poista