maanantai 13. joulukuuta 2021

Riina Katajavuori: Oravien sota

 


Riina Katajavuoren kirjoittama ja Martin Baltscheitin kuvittama Oravien sota kertoo lapsenomaisesti Suomen sisällissodasta, joka tapahtui 27.1.-15.5.1918. Sisällissotaa on kutsuttu myös veljessodaksi, luokkasodaksi, kansallissodaksi sekä vapaussodaksi. Kyseisellä sodalla on muitakin nimiä punakapina, torpparikapina, vallankumous ja Suomen sota 1918.

Kirjan tarinan Valtterin voi ajatella kuuluvan valkoisiin, Pekan punaisiin, Karhun Neuvosto-Venäjään ja Suden keisarilliseen Saksaan.

 


Kirjan päähenkilöt ovat oravia. He olivat myös veljeksi. Toisen puussa oli paljon enemmän käpyjä kuin toisen puussa. Se, jolla oli paljon enemmän käpyjä, ei ollut valmis jakamaan käpyjään, vaikka toinen veli kärsi talvella nälkää.

Epätasa-arvo aiheutti riitaa ja lopulta sodan veljesten välille. Taistelu kesti 109 päivää. Kirjasta voit lukea, mitä sitten tapahtui.

Lapset ovat kiinnostuneita myös sodasta, sillä maailmassa soditaan tälläkin hetkellä ja uutisten välityksellä sota ja sodankäynti tulee mukaan lasten leikkeihin. Lapsille myydään myös leikkiaseita, jotka aiheuttavat ilman muuta sotaleikkien syttymistä.

Sodasta on siis välttämätöntä puhua lasten kanssa. Aiheesta voi puhua tämän kirjan välityksellä ja kysyä, mitä ajatuksia heille tuli kirjan tarinasta ja kuvista. 

Olin itse äitinä ja kasvattajana sitä mieltä, että en anna lapsilleni leikkiaseita. Sukulaiset kuitenkin pitivät huolta, että he saivat ainakin vesipyssyjä. Toisinaan ase syntyi jopa näkkileivästä. Tietokonepelit olivat täynnä tappamista ja väkivaltaa. Yksin on melkein mahdotonta vastustaa aseita ja väkivaltaa, mutta siitä voi keskustella lasten kanssa. 

Sodassa ei ole koskaan voittajaa, vaan kaikki häviävät, sillä sodassa kuolee jokaiselta läheisiä, kodit menetetään, eletään pelossa ja mahdollisesti vammaudutaan.  Koulunkäynti ja leikkiminen kavereiden kanssa on mahdotonta. Riina Katajavuoren Oravien sota on kertomus sodan syttymisestä ja sen vaikutuksista lapsille sopivalla tavalla.

 

Riina Katajavuori, Oravien sota

Kuvitus Martin Baltscheit 

Tammi 2021

s. 42

Lastenkirja

Sota

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti