keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Tomi Kontio: Koira nimeltään Kissa ja joulun ihme

 

Me olemme ystävyksiä. Minun nimeni on Kissa. Olen sekarotuinen koira, Joka sai äidiltään nimen Kissa. Koska kissat ovat itsenäisiä. Ystäväni Näätä on ihminen. Välillä Näätä kutsuu itseään ´puliukoksi´tai ´karvaiseksi turjakkeeksi´. Hän on hyväsydämisin ihminen koko maailmassa. Ja Koira on pieni, musta kissa, joka tuli suurella laivalla suuren meren takaa Helsinkiin. 

Tomi Kontion kirjoittama jouluinen tarina Koira nimeltään Kissa ja joulun ihme laittaa ajatukset raksuttamaan heti kirjan alussa. Kuka oikein on kuka? Miksi Koira on kissa ja päinvastoin? Lapset ovat ihastuksissaan tällaisesta nimillä hassutteluista, sillä he hassuttelevat itsekin koko ajan eri sanoilla, mitä oppivat koko ajan. Luulenpa, että monet sanat, mitä tästä tarinasta löytyy, ovat osalle lapsista outoja, ja niitä pitää aikuisten selittää heille.

 


 

Pujahdamme pihalla kasvavan puun taakse, sieltä hiivimme talon seinustalle, ikkunan alle. Kohottaudumme varovasti pystyyn. Asetan tassut ikkunalautaa vasten hipihiljaa.

Koira nimeltään Kissa halusi nähdä koristellun joulukuusen, joten he hiippailivat katsomaan yhden omakotitalon ikkunan taakse, miten talossa asuva perhe vietti jouluaattoaan.

 


 

"Tämä voittaa jopa savusilakat", Näätä huokaisee. "Tämä on kallisarvoinen ateria. Tässä maistuu se mikä on joulussa tärkeintä". "Rakkaus", sanon. "Niin", Näätä sanoo. "Rakkaus ja välittäminen."

Tomi Kontion Koira nimeltään Kissa ja joulun ihme, kertoo aidon rehellisesti joulusta. Samalla kirja kertoo koskettavasti siitä, miten eriarvoisia eri ihmiset voivatkaan olla. Toisille elämä on runsautta ja yltäkylläisyyttä, toisille köyhyyttä ja puutetta. 

Joulu on aikaa, jolloin voisimme auttaa jollakin tavalla omia läheisiä, tuttavia tai vieraampia ihmisiä. Antaa voi vaikka omaa aikaa kuunnella toista, tai vaikka auttaa joulusiivouksessa. Voi antaa kyydin tarvitsevalle, tai luvata naapurille, että hän voi tuoda lemmikin tarvittaessa hoitoon. Niin minä tein. Miten sinä voisit auttaa henkilöä, joka tarvitsee apua?

Tomi Kontion Koira nimeltään Kissa ja joulun ihme kertoo rakkaudesta ja välittämisestä.

 

Tomi Kontio, Koira nimeltään Kissa ja joulun ihme *****

Kuvitus Elina Warsta

Teos 2021

s. 40

Lastenkirja

Joulutarina

6 kommenttia:

  1. Ajankohtaan saumattomasti istuva teos, jonka itse luin adventtiajan alkaessa v. 2015 ja se ihastutti yhtälailla kuin tuolloin nyt avaustasi lukiessa!

    Itsenäisyys, yksinäisyys, ystävyys ja kertomus siitä, ettei "rahan vankina" oleminen ole mikään tavoite. Ja vaikka taskussa, siinä ainoassa sattuisi olemaan reikä, olemme silti ihmisiä ja ystäväksi hyvinkin kelpaavia.

    Pikkuväen kanssa keskusteluja ja pohdintaa kirvoittavia teemoja, mutta sopii ehdottomasti myös meille enemmän elämää nähneille.

    Ihastuttavaa sanataituruutta & hellänherkkää kuvitusta, joka kutsuu hyvän tekemiseen; sydämen sulattava kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka <3
      Sanataituruus on aina ihailtavaa ja kun sitä saa ihailla lastenkirjassa, jonka kuvitus herättää myös ihailua ja keskusteluja, on lukuhetki mitä mainioin lasten seurassa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Sara ja hyvää joulua ja lukuiloa sinulle <3

      Poista
  3. Vaikuttaa oikein ihastuttavalta kirjalta! :) Kiitos esittelystä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli oikein ihastuttava ja ajatuksia herättävä teos. Kiitos sinulle kommentistasi.

      Poista