torstai 13. tammikuuta 2022

Toni Morrison: Toiseuden synty

 

Vaikka ihminen on kehittyneempi laji, meillä on perinteisesti taipumus tyypitellä vihollisiksi ne, jotka eivät kuulu klaaniimme ja nähdä heidät joko rajoittamista vaativina, puutteellisina tai haavoittuvaisina. Tämä ei rajoitu vain eläinmaailmaan tai esihistoriallisiin ihmisiin. Rotu on aina ollut erottava tekijä, samoin varallisuus, luokka ja sukupuoli. Ne kaikki liittyvät valtaan ja tarpeeseen hallita toisia.

Yhdysvaltalaisen nobelistin Toni Morrisonin (Chloe Anthony Wofford 1931-2019) esseeteos Toiseuden synty on koottu hänen luentojensa pohjalta. Kirja sisältää Ta-Nehisi Coatesin kirjoittaman esipuheen ja suomentajien Koko Hubaran ja Astrid Swanin jälkisanat.

Toiseuden synty sisältää kuusi kappaletta, joiden nimet kuvaavat hyvin kirjan sisältöä: Orjuuden romantisoimisesta, Muukalaisuudesta, Pakkomielteenä ihonväri, Mustuuden muodostelmia, Kertomus Toisesta ja Siirtolaisten koti.

Miten ihmisestä sitten tulee rasisti tai seksisti? Kukaan ei ole syntyessään rasisti, samoin kuin ei ole olemassa synnynnäistä taipumusta seksismiin, eikä toiseuttamisen taitoja opita esitelmistä tai oppaita lukemalla. Toiseuttaminen opitaan esimerkin kautta.

Muistan kun alakoulussa opetettiin ihmisten lajittelu valkoisiin, mustiin, keltaisiin ja punaisiin. Suomalainen koulu on opettanut minut ja muut jo hyvin pienestä toiseuttamaan eri ihmisiä ihonvärin avulla. Muistan myös tätini ruotsinkielen kirjan, jossa käytettiin n-alkuista sana kuvaamassa mustasta ihmisestä kertovaa tarinaa. Se n-sana löytyy yhdestä jos toisesta tuon ajan suomalaisesta teoksesta. Se sana kuulosti hyvin luonnolliselta, mutta se sana oli haukkumasana ja loukkasi varmasti. Valitettavasti sanaa käytetään tänäkin päivänä ja nykyaikana tuo sana on avointa rasismia.

Kaunokirjallisuudessa esiintyvät orjuuden kaunisteluyritykset ovat omanlaisiaan, mutta paljastavat yhtä paljon. Ne pyrkivät esittämään orjuuden hyväksyttävänä, jopa suotavana, inhimillistämällä ja ihannoimalla sitä.

Entäs sitten käytännön toiseuttaminen, jonka mukaan Suomessa syötiin pehmeitä pusuja mustia loukkaavalla  tavalla. Ei tainnut kukaan huomata mitään toiseuttamista, sillä meidät oli opetettu olemaan piilorasisteja. Samoin, kun pistelimme poskeen eskimoita tai lakuja, joilla oli halventava nimi. Onneksi nimet on vaihdettu ja suomalaisiakin on herätelty huomaamaan, miten me toiseutamme muita ihmisiä. Osa kiukuttelee vanhojen "perinteiden" lakkauttamisella, mutta se on terveellistä itse kullekin ajatella omia opetettuja piilorasismiajatuksia. Oleko valmis luopumaan muiden ihmisten toiseuttamisesta? Miksi haluat pitää kiinni vanhoista perinteisistä ajattelumalleista?

Toni Morrisonin Toiseuden synty kertoi rodusta, rajoista ja kirjallisuudesta, mutta se kertoi paljon muustakin. Toiseuden synty avartaa maailmankuvaa ja opettaa ymmärtämään omia ajatuskuvioita, jotka eivät ole välttämättä omia, vaan yhteiskunnan ylläpitämiä esimerkkejä piilorasismista. Toiseuden synty on pieni kirja täynnä syvällistä ajattelua. Kirjallisuus yhdistää.


Toni Morrison, Toiseuden synty *****

suom. Koko Hubara ja Astrid Swan

Keltainen Kirjasto 2020

s. 120

The Origin of Others 2017

Esseeteos

Kiitos Satu 💖

 

Toni Morrison: Minun kansani minun rakkaani

Toni Morrison: Tervanukke

Toni Morrison: Koti

Toni Morrison: Rakkaus

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon


 

4 kommenttia:

  1. Minulla on tämä juuri aloitettuna. Suomessa on paljon ihan ilmiselvää rasismia, ei tarvitse kuin mennä somen kommenttipalstoille lukemaan. Lisäksi tutkimuksen mukaan afrikkalaistaustaisia syrjitään meillä tosi paljon. Tästä puolesta suomalaisuutta on vaikea olla kovin ylpeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä Anki, että suomalaisten harrastamasta syrjinnästä ja rasismista maahanmuuttajia kohtaan ei voi olla ylpeä. Some on tehnyt siitä hyvin julkista ja hyvin kiihkeää. Varsinkin poliitikot näyttävät oman kantansa hyvin selkeästi ja osa on saanut jopa tuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

      Poista
  2. Minulla on tämä vielä lukematta. Tuo, mitä sanot vanhasta kouluopetuksesta, on minullekin tuttua. Biologian opettaja näytti dioilta "erirotuisten kallonmuotoja". Rasismia on vieläkin paljon, sekä avointa että rakenteisiin piilotettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit :)
      Onneksi tämän päivän opettajat elävät tietoisuudessa, että opetus voi sisältää piilorasismia ja sitä voidaan karsia. Kouluista on tullut Suomessakin monikulttuurisia ja kansainvälisiä, joten on aika lopettaa kumpikin sekä avoin että piilorasismi koulumaailmassa. Ihonväri laukaisee usein koulukiusaamisen, samoin heikko suomen kielen osaaminen. Toisinaan jopa varhaiskasvatuksen ja esikoulun puolella esiintyy muukalaisvihaa ja kiusaamista maahanmuuttajalapsia kohtaan.

      Poista