lauantai 9. joulukuuta 2023

Alex T. Smith: Ärjyli ja kauhean kammottava Joulu

 


Eräänä talviaamuna Ärjyli seisoi talonsa ovella ja rapsutti kainaloaan - HETKINEN.

Tiedätkö sinä Ärjylin?

Joulun erikoisin, hauskin, kivoin ja koskettavin  lastenkirja on ehdottomasti brittiläisen Alex T. Smithin Ärjyli ja kauhean kammottava Joulu, jonka pääosassa on tietysti Ärjyli - kukapas muu. Kansikuvassa pilkistelee myös pirtsakka pieni kani korvat pystyssä. Tuo kani sai elämänsä ensimmäistä kertaa oikean nimen itselleen ja hänestä tuli... Enpäs kerrokaan enempää, että voit lukea sen tästä ihanan pelottavan kutkuttavasta ja vähän jännittävästäkin kirjasta, sillä Ärjyli on suuri ja vihainen ja vähän kamalakin omalla tyylillään.

Ärjyli piti tasan kolmesta asiasta. Ensinnäkin ruusukaaleista. Vihreistä ja löyhkäävistä, vetisiksi keitetyistä ruusukaaleista. Ärjyli söi ruusukaaleja joka päivä, joka aterialla, aamuin, illoin ja lounaaksi. Ja juuri nyt hän aikoi syödä aamupalaksi ison höyryävän kulhollisen ruusukaalia. 

Ärjyli oli aika hurja tapaus, kun hän vihastui. Tuona päivänä hän vihastui sangen suunnattomasti, kun hän huomasi, että komero, missä hän säilytti ruusukaalinsa, oli typötyhjä. Oli pakko lähteä kauppaan nälkäisenä. Mutta oliko kaupassa ruusukaalia? 

Kauppareissun jälkeen Ärjyli oli entistä vihaisempi ja nälkäisempi. Mitäs silloin tapahtuu, kun sinä olet nälkäinen, etkä voi syödä pitkään aikaan mitään? Ärjylin sappi kiehahti ja kotikylässä tapahtui kaikenlaista ikävää, kunnes Ärjyli suuntasi askeleensa kohti Korvatunturia. Mitäs sitten tapahtuikaan?

Ärjyli tapasi matkallaan ainakin valtavan lauman kaneja, Nallemuorin, Aunen ja hänen lampaansa, Helmin, Lumilintuja ja Korvatunturin asukkaita. Sanoinko Korvatunturin? Kukas siellä oikein asuukaan?

Alex T. Smithin lastenkirja Ärjyli ja kauhean kammottava Joulu on kertomus joulusta, mikä melkein epäonnistui, melkein, se oli niin vähällä. Suosittelen kaikille hurjan isoista ja ärjyvistä Ärjyleistä tykkääville lukijoille.

 

Alex T. Smith, Ärjyli ja kauhean kammottava Joulu *****

Kuvitus Alex T. Smith *****

Suom. Maria Lyytinen *****

Otava 2023

s. 172

The Grumpus and His Dasdardly, Dreadful Christmas Plan 2022

Lastenkirja


 


                                            Kiitos Alex T. Smith näistä hauskoista kuvista 💖

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kirjalta, joka on varmasti lasten mieleen! :) Ja meidän isompienkin lapsenmielisten.
  Tunnelmallista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin sympaattinen kirja Ärjylistä, jonka tunteet ovat niin negatiiviset kaiken suhteen, jopa Joulun. Mutta kuinkas sitten kävikään <3
   Tunnelmallista viikoonloppua!

   Poista
 2. Tämähän kuulostaa kaikessa ärjylyydessään oikein hellyttävältä! Ja kuvamaistiaisten perusteella silmäkin saa iloa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mitä mainioin ja hellyttävin Ärjyli-kirja Jouluun ja todella upea kuvitus <3

   Poista