keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Magdalena Hai: Sarvijumala


Pitkä ihmismäinen hahmo resuisessa viitassa ja sarvet päässä. Peurankallo kasvojen paikalla. Ontot silmäkuopat hehkuu auringonnousun punaa.

Magdalena Hain Sarvijumala voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian vuonna 2023. Huikea kirja ja varmasti nuorten lukijoiden makuun. Itselleni tässä oli liikaa kauhua, mutta voin kuvitella itseni ahmimassa kirjaa 13-15-vuotiaana. Silloin rakastin kauhukirjallisuutta. Tosin silloin piti olla kaikki valot päällä, ja sängyn alusta piti tutkia, kun aloin nukkumaan.

Iskän huoneessa on hiljaista. Joku piippari piippaa. Käyrät piirtyy koneiden ruuduille. Koneet on tuttuja mun omasta sairaala-arjesta, mutta mua kylmää nähdä iskä kiinni niissä, tajuttomana. Niin kuin se olisi osa konetta eikä kunnolla olemassa ilman.

Kirjan päähenkilö, 16-vuotias Lauri, oli ollut autokolarissa. Lauri oli jo päässyt sairaalasta, mutta isän tilasta ei ollut vielä varmuutta. Lauri pääsi tätinsä perheen luokse maaseudulle, kun omat vanhemmat eivät pystyneet huolehtimaan hänestä. Kävely oli vielä huonoa, ja Lauri joutui käyttämään keppejä.

Laurin serkku oli samaa ikäluokkaa, ja otti hänet mukaansa lähistön nuorten juttuihin. Oli korona-aika, mutta kotibileitä ja muita tapaamisia oli riittämiin, joihin mentiin mopoautolla. Myös ihastumisia oli puolin ja toisin. Vilja-Maaria tuli jopa öisin Laurin uniin ja Lauri Vilja-Maarian uniin.

Voiko aave tappaa toisen aaveen?

Magdaleena Hain Sarvijumala on nuorten kauhukirjallisuuden aatelia. Onnittelut kirjailijalle. Extrahieno kansikuva 💜


Magdalena Hai, Sarvijumala *****

Kansikuva Karin Niemi *****

Otava 2023

s. 162

Nuortenkirja

Kauhuromaani

Finlandia Junior 2023 


Magdalena Hai: Susikuningatar

Magdalena Hai: Neiti Kymenen ihmeellinen talo


4 kommenttia:

  1. Kansi on tosiaan hieno! Itsekään en kovin hurjista kauhukirjoista piittaa liiemmin ja nuortenkirjojakin tulee luettua aivan liian vähän. Kenties voisin hypätä pois mukavuusalueelta ja lukea tämän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et piittaa kauhusta, älä lue tätä kirjaa, sillä tarinan kauhujutut ovat tosi kamalia kirjan loppupäässä. Kirja olisi hyvin toiminut ilman niitäkin, mutta ymmärrän, että osa nuorista pitää hurjan paljon kauhusta. Itsekin luin nuorena paljon kauhua ja katsoin kauhuleffoja. Nyt tuli luettua kauhua pitkäksi aikaa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Totta puhut. Suosittelen kaikille, jotka pitävät kauhusta.

      Poista