maanantai 4. joulukuuta 2023

Alexandra Benedict: Joulun pikajunan arvoitus


 21.15 Fort William. VIIVÄSTYNYT

Roz tunsi helpotuksen tulvahduksen. Hän katseli ympärilleen asema-aukiolla. Koristeltu joulukuusi kurkotti kohti kattoa. Lauluyhtyeen joulusävelmät kajahtivat iloisesti salin keskeltä. Lahjapakkauksia ja pehmeäkantisia kirjoja pitelevien ihmisten jonot ulottuivat kaupoista ulos asti.

Brittiläisen Alexandra Benedictin Joulun pikajunan arvoitus kertoi junamatkasta, joka lähti Lontoosta ja suuntasi Skotlantiin, Fort Williamiin. Roz oli matkalla tyttärensä luokse, jonka synnytys oli käynnistynyt monta viikkoa etukäteen. Jos juna ei olisi ollut myöhässä, Roz ei olisi päässyt matkalle mukaan, sillä keskusta oli ruuhkaksi asti täynnä ihmisiä ja autoja, eikä taxi päässyt perille asti.

Tappaja yritti tyynnytellä itseään kertaamalla suunnitelmaa. Hän oli matkustanut jo kolmesti Fort Williamin yöjunassa - hän tunsi junan, maaston ja asemat kuin omien kasvojensa ennenaikaiset uurteet.

Yöjunassa matkusti sekalainen seurue eri ikäisiä ihmisiä. Myös yksi julkkispari oli mukana. Matkustajat seurasivat tietysti heidän liikkeitään koko ajan. Osa kuvasi kameroillaan jokaisen sanan, liikkeen ja kasvonilmeen. Yön jatkuessa ravintolavaunussa sattui ja tapahtui kaikenlaista. Sitten tapahtui järkyttävä jysähdys, kun juna väisti radalle kaatunutta puuta.

Lumisade oli lisännyt voimiaan, ja ulkona riehui nyt täysimittainen myrsky. Beinn Dórainia hädin tuskin erotti. Roz tunsi kuitenkin vuoren läsnäolon ja imi voimaa sen vakaudesta ja kestävyydestä. 

Roz oli ammatiltaan rikospoliisi. Yöjunassa matkusti tappaja, ja Roz päätti selvittää, kuka hän oli ja miksi teki tekosensa. En arvannut kuka tappaja lopulta oli.  Poliisit pidättivät väärän henkilön, enkä ymmärrä, miksi syytön lähti poliisien matkaan, vaikka tiesi syyllisen. Myös Roz tiesi oikean syyllisen. No aika outo päätös rikoksille. Mutta aika outo rikos oli myös Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksessa. Suljetun paikan mysteeri molemmissa junadekkareissa.

 

Alexandra Benedict, Joulun pikajunan arvoitus

suom. Paula Takio

Otava 2023

s. 291

Murder on the Christmas Express 2022 

Dekkari

8 kommenttia:

 1. Joo, heti tuli mieleen Agathan Idän pikajunan arvoitus.
  Suljettu paikka lisää jännitystä. Päätös kieltämättä tekee uteliaaksi. 🙂
  Joulun aika oikein kiva lisä juoneen 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta juuri joulun aika on parasta tässä kirjassa. Pikkuisen romantiikkaakin oli ilmassa, niin kuin Agatha Christien dekkareissa.
   Olen aina ihmetellyt noita syyttömänä vankilaan toisen puolesta juttuja. Tietysti ne antavat säväyksen tarinalle, mutta...
   Tämä on todellinen suljetun paikan mysteeri.

   Poista
 2. Kuulostaa teoriassa todella mielenkiintoiselta, mutta syyttömän pidättäminen ja syyllisen jääminen vapaalle jalalle ei olisi tyydyttävä loppu.
  Mukavaa talvista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaankin mielenkiintoinen ja juonivetoinen kirja, jonka henkilöhahmotkin olivat kiinnostavat. Ritalle jo tuossa avauduinkin, että olen aina ihmetellyt tuota toisen puolesta vankilaan juttua. Entäs jos syyllinen jatkaakin samanlaisia rikoksia. No tämähän on mielikuvitusta, jota on jännä mietiskellä.
   Mukavaa pakkasviikkoa sinnekin 🎄

   Poista
 3. Mulla jäi tämän lukeminen alkusivuille. Ensin parisuhdeväkivaltaa ja sitten Roz alkoi ihan yhtäkkiä muistella raiskaustaan keskellä metroruuhkaa. Ei vaikuttanut sellaiselta joulukirjalta, jonka olisin nyt halunnut lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kirjoja ja tarinoita riittää, jos jokin kirja toppaa heti alkuunsa. Olen itsekin jättänyt viime aikoina monta kertaa kirjan heti alkulehdille.
   Joulukirjat ovat kyllä olleet minullakin hakusessa viime aikoina. Tekisi mieli lukea jokin oikein koukuttava joulukirja. Saa antaa vinkkejä 🎄

   Poista
 4. Lainasin juuri kirjastosta Benedictin toisen joulukirjan eli Joulun murhapelin. Hauska että hän erikoistunut joulun ja Christien yhdistämiseen, joten katsotaan mitä lukukokemuksesta tulee :D Hyvää Joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta Heidi!
   Minua kiinnostaa kuulla, mitä mieltä olet tuosta Joulun murhapelistä.
   Tämä oli nykyaikaan sijoittuva kepeähkö dekkari. Ei näin joulun aikaan jaksa lukea mitään raskaampaa. Toivon sulle kivaa lukukokemusta, lukuiloa ja Hyvää Joulun odotusta :)

   Poista