maanantai 11. joulukuuta 2023

Toiset 24 yötä jouluun

 


Mutta jouluhan on unelmien aikaa! Doris ajatteli väsyneenä.- Se oli hänen tämänkertaisen elokuvansa mainoslause. Elokuva toisi jouluksi 1947 kansalaisten mieleen sotakorvausten  ja jälleenrakennuksen sijaan uskon omiin unelmiin. Sitä he kuulemma nyt kaipasivat.

Viime vuonna luin jännittävän kalenterikirjan nimeltään 24 yötä jouluun, jossa oli 24 eri dekkaristin jouluun liittyviä rikosnovelleja. Idea oli niin hyvä, että tietysti halusin lukea myös tänä vuonna ilmestyneen Toiset 24 yötä jouluun. Jännitystä ilmassa. 24 novellia on sopiva määrä rikoksia näin joulun alla. Tosin kyllä sitten pitää lukea lempeämpääkin kirjallisuutta vastapainoksi. 

Kirjan aloittaa Laura Anderssonin vuoteen 1947 sopiva novelli nimeltään Unelmien aika. Ai että minä tykkään historiasta ja tämän novellin ajankuva sopi mitä mainioimmin tähän joulukalenteriin. Novellissa tehtiin uutta jouluista elokuvaa, jossa yksi näyttelijöistä oli nuori Doris Ursula Laine. Töihin mennessä hän tapasi työkaverinsa erään kuolleen näyttelijän ympäriltä. 

Ravintola oli toivonut, että tämäniltaiset esitykset olisivat joululauluja, mutta kovin lähelle joulua ei päästy. Sitä paitsi juhlapyhiin oli vielä 24 yötä.

Matti Remeksen novellissa Pelkkää toiveunta, ei tullut onneksi ruumiita, mutta huijarit olivat liikkeellä ja huijasivat toinen toisiaan sen kuin kerkesivät. Antiikkia ja humpuukkia.

Vedän henkeä. Nojatuolissa istuu joulupukki. Tai ei se mikään oikea joulupukki ole, mutta joku joulupukiksi pukeutunut kumminkin. Puku näyttää laadukkaalta. Se on täydellinen punainen ja puvun reunoja koristaa pehmeän valkoinen karva. Kasvot ovat pyöreät ja nenän päällä on pienet silmälasit. Valkoinen, pitkä parta näyttää yllättävän aidolta.

Helena Immosen novellissa Petterin jäljillä poliisi Markus Oskari Kettunen oli joululomalla Rovaniemellä, kun sai itse joulupukilta tehtävän etsiä eräs tärkeä jouluhahmo, joka oli siepattu. Hyvin sekoitettu fantasiaa ja rikoskirjallisuutta keskenään. Tykkäsin.

Candy oli tehnyt tulet, jotta kota varmasti olisi lämmin, arvioinut oikein sen, milloin he saapuisivat paikalle. Hän lisäsi nopeasti puita, että lämpötila pysyisi vielä hetken yllä. Toppatakkeihin pukeutunut viisikko ihasteli taivasta, joka kiitos luojan oli kirkas ja kuulas kuin immen otsa. Kaikki sujui suunnitelmien mukaan.

Kymmenes novelli oli Silja-Elisa Laitosen kirjoittama, ja nimelään Candy Candyn kosto. Viisihenkinen porukka oli voittanut Lapin lumoissa joululoman ja Candy Candy aikoi huolehtia siitä, että jokaiselle heille jäisi lomasta muistoja mieleen, ennemmin pahoja kuin hyviä. Ei kannattaisi uskoa arpaonnea.

Ruumis makasi selällään työhuoneen lattialla korkeaselkäisen nojatuolin ja sammuneen takan välissä. Eilis-iltana oli vietetty jouluaattoa, ja lordi Melrose oli pukeutunut sen mukaisesti.

11. novelli oli Terhi Tarkiaisen kirjoittama kartanonmysteeri nimeltään Ajatus on tärkein. Lordi Melrose oli löytynyt kuolleena ja sittenpä pitikin päätellä, että mitä ihmettä oli oikein joulun rauhassa tapahtunut, ja miten se kuolema oli loppujen lopuksi tullut. Pitihän sitä komisario Wentworthin pähkäillä, että kuka paikalla olijoista pidätetään, kun paikalla oli kuitenkin aika tavalla porukkaa. Hauska ja nokkela historiallinen joulunovelli.

Taksi oli haettu, tai siis varastettu, huoltovarikolta aamulla. Sitä ei kaivattaisi ennen iltaa. Kaikki eteni suunnitellusti, siis että tuiki tavallinen taksi odotti jouluisena torstai-iltapäivänä asiakasta kadulla.

Heikki Valkaman novellissa Vanhan liiton konna oli japanilaisia varkaita, joiden jouluryöstö meni mönkään. Siihen liittyi mm. kissa ja pieni tyttö. Mitenkäs heille kävi ryöstön yhteydessä, siitä kannattaa lukea tästä loppujen lopuksi joulumieltä tuovasta novellista. Kannattaisi lopettaa jo ryöstelyt, jos sillä rikospolulla on koko ikänsä ollut ja vankilassakin viettänyt aikaansa.

Joulu tulee rikosnovellit helkkyen!

 

Toiset 24 yötä jouluun

Tammi 2023

s. 361 + kirjoittajat

Tarinat:

1. Laura Andersson: Unelmien aika

2. Matti Remes: Pelkkää toiveunta

3. Satu Rämö: Torsoksi jäänyt rakkaus

4. Helena Immonen: Petterin jäljillä

5. Anne Ilves: Naapurin pukki 

6. JP Koskinen: Itämaan tietäjät

7. Vera Vala: Taas kaikki kauniit muistot

8. Eeva Louko: Joulunpunainen tupa

9. Anniina Tarasova: Huijarin kallo

10. Silja-Elisa Laitonen: Candy Candyn kosto

11. Terhi Tarkiainen: Ajatus on tärkein

12. Saija Kuusela: Muistin varassa

13. Marko Kilpi: Arkihuolesi kaikki heitä

14. Heikki Valkama: Vanhan liiton konna

15. Anu Patrakka: Aattoilta anoppilassa

16. Arttu Tominen: Ad astra

17. Virpi Hämeen-Anttila Viimeinen keikka

18. Tuire Malmstedt: Valkoinen ihmemaa

19. Miina Supinen: Verta, hikeä ja keksinmuruja

20. Tiina Raevaara: Häikäisy

21. Leena Lehtolainen: Yhden naisen tonttuarmeija

22. Markku Ropponen: Peetlehemin perinteinen joulumaraton

23. Tapani Bagge: Musta aatto

24. Seppo Jokinen: Jouluaaton lunnaat


24 yötä jouluun


 

 

5 kommenttia:

 1. Novellit ovat mukavalukuisia ja tämäpä vaikuttaa kiinnostavalta idealta ja toteutukselta eikä vähiten vakuttavan kirjoittajakaartinsa perusteella, kiitos avauksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittajakaarti on huikea. Minäkin tykkään novelleista.

   Poista
 2. Ihanaa että on kirjablogeja kun en ole itse kiireiltäni ehtinyt lukea moneen päivään kirjoja 📚 Sinä olet ihan väsymätön bloggaaja 🥰 Jouluaihe on mukava. 🍎🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluaihe on tosi kiva tähän aikaan vuodesta 🎄. Luen joulukirjoja, joten niistä bloggaaminen on suuri iloni, ja tietysti tämä blogiharrastus on todella kivaa puuhaa. 🍎

   Poista