lauantai 17. helmikuuta 2024

Patricia MacDonald: Pikkusiskon painajainen

 


Nyt he tuijottivat kumpikin taustalla olevaa portaikkoa. Sen tasanteella seisoi pikkuinen lapsi flanellisessa sukkapyjamassaan, joka oli koristeltu pupujussein ja pörröisin keltaisin kananpojin. Kädessään lapsella oli kookas revolveri, jolla hän osoitti riitelevää pariskuntaa.

Yhdysvaltalaisen Patricia MacDonaldin (1949-) jännityskirja Pikkusiskon painajainen aiheutti minulle painajaisia ja unettomuutta. Kirjan kannessa lukee, että hyytävää jännitystä, mutta ajattelin lukea kirjan toistamiseen, ennen kuin pistän sen kiertoon. Edellisestä lukukerrasta oli kulunut jo parikymmentä vuotta. Silloin taisin olla rohkeampi lukija.

Yllä oleva lainaus tulee esille heti kirjan alussa. Se kertoo paljon  yhdysvaltalaisesta aseiden käytöstä ja säilytyksestä. Asetta säilytettiin niin, että lapsi sai sen käsiinsä. Kaiken lisäksi ase oli ladattu.

Ulkona ei ole ketään, hän vakuutti itselleen. Ei kerta kaikkiaan ketään. Et voisi olla tämän enempää yksin.

Beth palasi kotiinsa monen vuoden jälkeen, kun kuuli isänsä kuolemasta. Kotona odotti pikkusisko, Francie, joka oli elänyt isän kanssa kahdestaan vuosikausia. Beth ei ollut pitänyt yhteyksiä kotiinsa, ja kotiin tuleminen oli ikävä kokemus. Hautajaiset piti kuitenkin hoitaa. Sitten piti päättää, mitä tehdä 14-vuotiaan pikkusiskon kanssa.

Mielestäni hän on nuori mies, jolla on kosolti ongelmia.

Beth sai pian selville, että Francie seurusteli huomattavasti vanhemman miehen kanssa, miehen, jolla oli runsaasti ongelmia. Pian Beth pääsi tietämään noista ongelmista. Andrew oli päättänyt, että Francie olisi vain yksistään hänen, joko hyvällä tai pahalla.

Patricia MacDonaldin Pikkusiskon painajainen oli pelottavuudessaan ihan järkyttävän paha.

 

Patricia MacDonald, Pikkusiskon painajainen

Suom. Kaisa Peltonen

Gummerus 1989

s. 339

Little sister 1986

Psykologinen trilleri

4 kommenttia:

  1. Kuulostaakin hurjalta. En nyt ehkä ensimmäiseksi etsi tätä kirjaa käsiini...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minullekin ihan liikaa. Valitettavasti tämmöisiä perhe/suhdetragedioita löytyy Suomestakin. Tästä kirjasta nousi esille tuo Yhdysvaltojen löyhä asekulttuuri ja kasvatuksen vaikutukset lapsiin. Nykyään joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa myös vanhemmat saavat murhasyytteen, jos lapsi on ottanut aseen kotoa ja ampunut muita ihmisiä.

      Poista
  2. Tämä pitäis kaiketi antaa meijän hallitukselle luettavaksi kun suunnittelevat, että ampumisharrastusta pitäis saada isommin tulille Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä epäilen, että hallituksen jäsenet eivät ehdi lukemaan kirjoja. Heillä on kiire, kun pitää tehdä lisää veroja ja kiristää köyhempien ihmisten tuloja. Lisäksi esim. aikuiskoulutustuki lopetetaan kokonaan, mikä minusta on aivan kamalaa ja aikuisopiskelijoiden opiskelu vaikeutuu, kun pitää käydä töissä ja yrittää jaksaa opiskella samaan aikaan.
      Itse kävin töissä, kun tein yliopisto-opintoja, sillä opintoraha oli silloin 270 euroa, mikä ei riittänyt edes vuokraan. Silloinkin hyväpalkkaiset kansanedustajat kitisivät opiskelijoiden isoista tukirahoista ja samaan aikaan kitisivät, että opiskeluaika on liian pitkä. Mistähän sekin johtuu! Se johtuu siitä, että kun käyt opiskelujen kanssa yhtä aikaa töissä, et jaksa opiskella sataprosenttisesti. Ja työt tietenkin vievät päivästä oman aikansa.

      Tähän päivään toivon maailmanrauhaa ja vähemmän aseita <3

      Poista