keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Lilja Sigurdardóttir: Kalmankalpea maa

 

 

Kylmä, se painautuu aluksi uhkaavana naisen pintaan joka puolelta hakien lakkaamatta tilaisuutta päästä iholle, tunkeutua vaatteiden alle, pureutua lihaan. Se tarttuu jäseniin, sormiin, käteen, jalkaan, polvitaipeeseen.

Islantilaisen Lilja Sigurdardóttirin Kalmankalpea maa on Áróran tutkimuksia-sarjan kolmas dekkari. Kirjan alussa löytyy kontti, joka oli jätetty jonnekin syrjään. Lenkkeilijä oli löytänyt sen, katsonut sisään ja soittanut poliisit paikalle, sillä kontin sisällä oli ruumiita. Sarjan poliisit, Helena ja Daniel, tutkivat tapausta muiden poliisien kanssa, ja pääsivät ikävän ihmiskaupan jäljille. 

"Kuulostaa omituiselta, että käännyin hänen puoleensa poikaystäväni vuoksi, mutta en tiennyt kenen muunkaan puoleen kääntyä. Daniel on nimittäin entinen aviomieheni." 

Áróra sai tutkittavaksi Danielin ex-vaimon poikaystävän, joka loppujen lopuksi  oli aika ikävä tyyppi. Mies oli Eliniä paljon nuorempi, mutta hän kohteli Eliniä hyvin, ja halusi naimisiin Elinin kanssa. Elin oli rakastunut. Mies meni kuitenkin muualle puhumaan, kun joku Sofia soitti ja kertoi aina, että se oli hänen äitinsä. Äidin nimi ei kuitenkaan ollut Sofia.

Oliko hänelle sanottu, että hän oli Islannissa? Mitä pirua hän täällä teki?

Kontissa oli yksi henkilö, joka oli vielä hengissä, mutta pahoin paleltuneena. Mikä hänen tarinansa oli? Ainakin hän ihmetteli mielessään, että miksi hän oli Islannissa. Rikollisilla on omat metkunsa. Ihmishengillä ei ole paljon painoarvoa, kun todistajista pyritään eroon. Bisi oli tärkeä todistaja, jotta ihmiskauppaketju joutuisi vankilaan. Rikollispiirissä oli myös rötöspoliisi. Jännää oli seurata, jäisikö rötöspoliisi kiinni.

Áróra ei ollut vielä löytänyt siskoaan tai hänen ruumista, eikä aikonut antaa periksi siinäkään hommassa. Danielin ja hänen välit eivät olleet vielä parantuneet, mutta kipinää oli jäljellä.

Lilja Sigurdardóttirin Kalmankalpea maa paljasti ihmiskaupan salaisuudet.

 

Lilja Sigurdardóttir, Kalmankalpea maa *****

Suom. Marjakaisa Matthiasson *****

BlueMoon 2024

s. 255

Náhvit jörd 2021

Dekkari

Áróran tutkimuksia-sarjan 3. osa


Lilja Sigurdardóttir: Jääkylmä aurinko

Lilja Sigurdardóttir: Verenpunainen meri

 

6 kommenttia:

 1. Noita kylmäävän jäätäviä dekkareita on kiitettävästi liikkeellä 📘 Islanti on sopivan syrjäinen ja eksoottinen tapahtumien taustaksi. Tuli postausta lukiessa mieleen jokunen murhajuttu jossa ruumis oli pistetty pakastimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islanti on upea maa. Siispä tykkään lukea näitä dekkareita, jotka sijoittuvat sinne. Olen kyllä lukenut Islannista myös pari elämäkertaa ja Salka Valkan, jonka kirjoittaja sai Nobelin.

   Poista
 2. Tätä sarjaa voisi alkaa lukea ihan vain Islannin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aloin lukemaan tätä sarjaa juurikin siksi, että tapahtumat sijoittuvat Islantiin, jossa haluaisin käydä.

   Poista
 3. Islanti kyllä kiehtoo. Tämä sarja kiinnostaa juuri Islannin takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islanti on kyllä yksi kiehtovimmista maista, jossa haluan käydä. Siispä matkaan sinne kirjojen tarinoiden siivillä :) Kiva, että tämä sarja kiinnostaa myös sinua.

   Poista